(FOTO) Moldoveanca ce a învățat șase luni în Coreea de Sud și acum își dorește să se mute în această țară
- 2019-04-17
- 3960
Schimbul de experiențe între studenții din diferite țări este o nouă posibilitate pentru acestea să călătorească, să cunoască tradiții, locuri și oameni noi. Este și cazul Irinei Rotari din satul Corlăteni, raionul Râșcani. În prezent este ultimul an la Facultatea limbi străine, engleză-coreeană, din cadrul ULIM. La ai săi 23 de ani se mândrește de faptul că este unul dintre puținii studenți care au avut posibilitatea să trăiască într-o țară în care totul este nou: limba, cultura, mâncarea, nivelul de trai și de învățământ.
Irina a ajuns în Asia de Est prin intermediul unui program universitar, în care la fiecare jumătate de an, persoane din Coreea vin în Moldova, iar cinci moldoveni au posibilitatea să meargă acolo. Nu oricare student poate profita de șase luni într-o țară ca aceasta, ci acei care conving printr-un test că sunt capabili să facă față provocărilor, în special cunoașterea limbii oficiale. Tânără, dornică de aventuri și cunoscătoare a patru limbi străine: rusa, engleza, coreeana și italiana, a demonstrat că moldovenii sunt descurcăreți oriunde s-ar afla.
Experiența în țara dimineților liniștite nu este una întâmplătoare, tânăra are o pasiune aparte pentru limba coreeană, a învățat-o din adolescență privind desene animate anime. După o perioadă, în care nivelul de cunoaștere a limbii a avansat, aceasta a început să privească filme și să asculte muzica țării respective. Faptul că limba coreeană este mai melodioasă decât oricare alta, a făcut-o să o studieze mai aprofundat. „Eram în două extreme, eram pasionată și de filmele japoneze, și de cele coreene, însă anume graiul melodios al coreenilor m-au făcut să-i acord o atenție deosebită”, spune tânăra.
În cadrul schimbului de experiențe, studenta a învățat într-o școală cu tineri din mai multe țări, avea ore de coreeană, de business în engleză și învăța multe alte curiozități despre Coreea de Sud. Unele dintre ele le-a și mărturisit.
„Cel mai frumos anotimp din Coreea este primăvara, atunci când înflorește sakura și florile. Un alt aspect interesant la coreeni este faptul că pentru ei îngrijirea orală este una de importanță majoră, aceștia își spală dinții de fiecare dată după ce iau masa sau beau cafea. Al treilea lucru este faptul că, atunci când ești într-un local și vrei să lași bacșiș chelnerului, acesta se supără. Ei consideră că salariul lor este suficient pentru a se întreține”, spune Irina.
După ce a revenit în țară, un lector universitar i-a spus că după o astfel de experiență este păcat să nu împartă din cunoștințele sale și altor persoane care își doresc să cunoască această limbă. La scurt timp, tânăra a devenit profesoară de coreeană. „Am fost plăcut surprinsă să observ că oamenii cunosc despre această limbă, în special tinerii, care ca și mine privesc desene animate, filme etc. Printre cei 30 de elevi ai mei, erau și persoane mature, era un pic ciudat că trebuia să mă adresez cu dumneavoastră”, afirmă tânăra profesoară.
Experiența din Coreea, a făcut-o pe moldoveanca noastră să-și dorească să se mute acolo. I-au plăcut munții, oamenii, cultura, pădurea de bambus în care se simțea ca un urs panda în libertate, dar și mâncarea picantă după care este înnebunită.
Datorită culturii coreene, Irina și-a mai descoperit o pasiune. Îi place să gătească mâncare din acea zonă. Ea spune că s-a obișnuit greu cu bucatele lor, mai ales după prima experiență, când într-un restaurant fiind, i s-a adus o caracatiță ce se mișca. A fost șocată, însă după ce a gustat își imagina că mănâncă piept de pui. Încetul cu încetul s-a obișnuit.
Recent, tot printr-un program care are drept scop schimbul de experiențe între culturi, Irina a fost selectată să meargă în Italia, unde a făcut voluntariat într-o tabără de copii.
Următoarea escapadă și-o dorește în Elveția. Face tot posibilul să-și îndeplinească această dorință. De aceea, când află despre vreo oportunitatea, nu ezită să meargă la interviu.
Experiența acestei tinere ne motivează pe fiecare să încercăm să ne realizăm visele profitând de oportunitățile care ne apar.
Foto: arhiva personală