10 școli deosebite, unde orice copil ar fi încântat să învețe
- 2016-08-22
- 7288
Deseori copiii asociază școala cu un loc plictisitor unde sunt obligați să își petreacă multe ore din prețioasa lor copilărie. Cu toate acestea, în lume există cîteva școli neobișnuite care nu nicidecum nu pot fi caracterizate ca fiind plictisitoare și pe care vă propunem să le descoperiți.
1.Școala din Silicon Valley, San Francisco, California
La această școală din SUA, copiii sunt încurajați să gândească flexibil. Programul își propune să dezvolte abilitățile copiilor de a folosi cele mai noi tehnologii. Spre exemplu, copiii folosesc iPad-uri și învață să facă modele 3D ale unor spații de joacă pe calculator. Școala primește copii cu vârste între 4 și 14 ani.
2.Școala plutitoare Makoko din Lagos, Nigeria
Școala se află pe trei etaje și a fost construită pentru a rezista creșterii nivelului apei în lagună. Aflată pe aproape 100 metri pătrați, include o zonă de joacă, toalete compost și săli de clasă ce pot găzdui până la 100 de studenți sau rezidenți.
3.Cea mai colorată școală primară
În loc de biblioteci tradiționale, această școală din Stockholm, Suedia, are mai multe „coridoare de studiu” care sunt prevăzute cu spații intime unde copiii pot urmări prezentări media care au legătură cu programul școlar. În plus, există și spații destinate studiului individual, unde copiii pot să învețe în liniște, dar și spații pentru studiu în grup. Toate coridoarele de studiu au acces la Wi-Fi.
4.Ørestad Gymnasium din Copenhaga, Danemarca
Ørestad Gymnasium este o sală de clasă uriașă, unde în jur de 1.100 de elevi petrec jumătate din timpul lor învățând diferit și nu în stilul tradițional educațional. Elevii primesc e-books și alte materiale electronice în loc de cărți.
5.Școala care arată ca un sediu de birouri
Această școală din Ohio, SUA, nu are săli de clasă. În interiorul încăperii principale se află 300 de birouri despărțite de pereți (câte unul pentru fiecare elev). Fiecare elev are propriul calculator care îl ghidează pe parcursul planului de studiu individual. Tinerii învață singuri, iar dacă au întrebări îi pot cere sfatul unui îndrumător.
6.Școala unde copiii învață lucruri “periculoase”
Elevii care urmează cursurile acestei instituții de învățământ din San Francisco, SUA, pot învăța lucruri pe care mulți părinți le-ar considera foarte periculoase. Tinerii au voie să se murdărească, să se joace cu focul sau să demonteze diferite aparate electrocasnice.
7.Școala din lumea reală, Rhode Island, SUA
Pentru a-i ajuta pe adolescenți să descopere ce profesii vor să aibă în viitor, elevii acestei școli au mentori care lucrează deja în domeniile în care și ei își doresc să muncească la maturitate. Prin urmare, elevii învață multe lucruri care au legătură cu meseria pe care și-o doresc.
8. Școala viitorului din Finlanda
Pe o suprafaţă de 10.500 de metri pătraţi se află atât şcolile primare, gimnaziale, pre-şcolare, o sală de teatru, cantina, biblioteca, sala sportivă şi multe alte încăperi. Procesul de studiu are loc într-o atmosferă relaxantă: fiecare copil stă acolo unde vrea şi cum vrea, iar comunicare în timpul orelor între elevi este încurajată.
Cele mai multe ore se bazează pe lucrul în echipe. Rolul de tablă este înlocuit de un laptop care este conectat la reţea, iar curtea şcolii a fost planificată în aşa mod încât copii să aibă cât mai mult sptaţiu pentru a se recrea. Spre seară, şcoala se transformă într-un centru de sport şi de relaxare, unde pot veni toţi locuitorii cartierului: aici sunt deschise ateliere, săli de gimnastică şi cluburi.
9. Cea mai verde școală din lume
Aproape fiecare metru din acoperișul acestei școli din Franța a fost folosit pentru gazon. Curțile clădirii sunt acoperite și ele de vegetație. Reprezentanții acestei școli consideră că statul într-o sală de clasă plină de praf este dăunător pentru elevi, și că ei ar trebui să petreacă mai mult timp în aer curat. Când vremea este frumoasă, orele se țin chiar la iarbă verde.
10.Școala Steve Jobs din Amsterdam, Olanda
Maurice de Hond, fondatorul școlii, spune pentru Tech Insider că fiecare elev începe cu un plan individual de dezvoltare (PID), care este evaluat și reajustat la fiecare șase săptămâni de către copil, părinți și antrenor. (Școala nu îi numește profesori.)
Toți elevii din clasa a 4 a până într-a 12-a primesc iPad-uri complet încărcate cu aplicații pentru a ghida studiul individual. Scopul este de a îi face pe copii să-și aleagă propria educație.
Foto: architectmagazine.com, greatnews.ro, homeideas.ro
Colaj: Odoraș