Un moldovean, în marea finală a unui concurs de talente în Italia

Un moldovean, în marea finală a unui concurs de talente în Italia

Îi spune Ion Dodon și este unul din participanții unui concurs de talente din Italia "Tu si que Valles", dar precum ne sugerează numele de familie și prenumele - este moldovean get-beget. Noi l-am cunoscut grație unui video în care Ion a interpretat piesa care l-a dus în marea finală. I-am ținut pumnii și ne-am bucurat de succesul lui, iar la final nu am ezitat să-l contactăm și să aflăm mai multe detalii despre el.

„Am venit în Italia împreună cu familia acum 11 ani. Până la asta am locuit în Chișinău, și tot acolo mi-am trăit copilăria și o parte din adolescența mea. Aici mi-am continuat sudiile, iar odată cu finisarea lor mi-am găsit un job, dar niciodată nu am renunțat la o pasiunea de-a mea mai veche - muzica. În familia noastră, fratele tatei, respectiv unchiul meu, a fost toată viața muzician amator, membru al unei orcheste, iar paralel a cântat pe la nunți și cumetrii. Probabil de la el mi se trage talentul și pasiunea pentru muzică. Am un timbru plăcut al vocii, iar prietena mea a fost cea care a insistat că nu las acest fapt la voia întâmplării. Așa că nu am întârziat să găsesc un profesor de muzică și să fac lecții de canto timp de câțiva ani, iar după o mică pauză să le reiau, doar că de data asta cu un profesor de muzică din Moldova, lecții care apropo se petrec prin skype. În pofida tuturor inconveniențelor pe care ni le creează distanța, dumnealui este un om deosebit, cu o viziune aparte despre muzică și viață la general.   

În tot acest răstimp mă înscriam și participam la castinguri. Așa a fost și cu proiectul dat, care oferea premiul de 100 de mii de euro câștigătorului. Nu am întârziat să mă înscriu pe site, să merg la casting, ca ulterior să fiu chemat la înregistrări. Prestația mea a plăcut juraților italieni așa că am ajuns în finală, iar piesele pe care le-am interpretat au fost "Parlami d'amore Mariu" și "Io che amo solo te". Ulterior mulți m-au întrebat dacă a fost dificil să ajung până aici? Eu zic că m-am străduit să fac bine tot ce a ținut de mine, iar uneori să depun și mai mult efort de cât credeam eu că sunt capabil.

Marea finală a fost la finele săptămânii trecute. Am interpretat o piesă de dragoste în limba italiană  “Una lunga storia d'amore”, care a emoționat pe toți cei din sală, dar probabil tensiunea și încordarea de care am dat dovadă s-a simțit în prestația mea, pentru că nu am reușit să depășesc această stare. În schimb, am simțit ca niciodată susținerea moldovenilor din diasporă, dar și a celor de acasă, și asta m-a făcut să mă simt onorat, o senzație pe care nu pot să o descriu în cuvinte.

Am fost la un pas de marele premiu – 100 de mii de euro, bani care eu i-aș fi investit în muzică, dar ei au mers în familia unui dansator francez. Totuși nu regret, pentru că această participare mi-a adus mie inclusiv o colaborare frumoasă cu un alt participant al concursului. Planificăm să facem o formație, să compunem piese și să organizăm concerte pe loc și în afara țării”.

Nouă nu ne rămâne decât să îi urăm succes lui Ion Dodon, îl așteptăm inclusiv în Moldova cu concertele sale.

Foto: arhiva personală

Adaugă comentariu