Fata din Moldova care face cele mai frumoase torturi la Roma
- 2016-02-12
- 30112
Face artă adevărată din pastă de zahăr - personaje din poveşti, flori şi păsări maiestuoase, căsuţe, cărţi şi tot felul de idei neordinare. A vrut să-şi impresioneze copiii şi soţul atunci când a decorat primul tort, astăzi impresionează o lume întreagă.
Tatiana Vieru s-a născută în Moldova, dar de câţiva ani s-a stabilit la Roma. Acolo, pas cu pas, din pasiune pentru frumos şi din dorinţă de „mai bine” a învăţat şi a excelat.
Fiecare dintre noi are sminteala lui
„Beculeţul magic" s-a aprins după ce a văzut o minunăţie de tort la o sărbătoare. Au urmat primele experimente. „Prima pastă pentru învelit torturi am făcut-o din caramele tip marshmallow. Am avut noroc că mi-a ieşit... Am prins la curaj. Era prin 2008”, spune Tatiana. După ce s-au născut copiii, a apărut o motivaţie în plus, voia să-i impresioneze.
Tatiana spune că este „autodidactă”. A învăţat din pasiune, făcând tot felul de experimente. A fost şi la câteva ateliere de creaţie şi e în continuă căutare de tehnici noi. „Fiecare dintre noi are sminteala lui. Şi eu o am pe a mea”, susţine Tatiana.
Peste 2000 de torturi în 5 ani
Spune că nu o prea are cu cifrele, iar cel care face statistica este soţul ei. În medie, face câte 5-8 torturi pe sfârşit de săptămână şi asta e ritmica ultimilor ani. Bineînţeles, sunt săptămâni când se lucrează mai mult şi altele mai puţin. „Dacă facem un calcul, ajungem la peste 2000. Of, aşa puţine?”.
Puţine? Noi am spune că e o cifră imensă, mai ales că Tatiana lucrează de una singură.
„Am un orar de lucru nelimitat şi e greu ca cineva să-mi ţină pasul. Aleg sa lucrez singură, deocamdată. Eu coc blaturile, eu pregătesc decorul, eu asamblez şi cam întotdeauna eu livrez”, zice Tatiana zâmbind. O mai ajută cei doi băieţi ai ei, din când în când, dar mai mult „din respect pentru mama, decât din plăcere”, spune ea.
Fiecare tort este unic, la fel ca cel căruia îi este destinat
Personalizează fiecare tort, în dependenţă de dorinţa fiecărui client, în dependenţă de preferinţe, pasiuni, personalitate.
„Ador să fac torturi pentru copii, pentru ca acolo ingredientul principal este efectul «surpriză pentru copilaşi». Când lucrez la un tort pentru copii gândul meu e la ochişorii pe care îi vor face când li se va aduce tortul”.
Tatiana spune că îi este greu să aleagă vreun model care i-a plăcut mai mult. „Sunt ca degetele de la mână. Orice tort are o istorie aparte, o motivaţie diferită şi pe toate le fac cu drag...”.
Unul dintre cele mai migăloase şi complicate torturi a fost cel pentru nunta unor prieteni, care a avut peste 1 metru în înălţime. Doar la decorul acestuia a lucrat peste 10 ore.
Încă nu am făcut tortul visurilor mele
Cu toate că excelează cu fiecare tort pe care îl face, iar lumea e încântată mereu de rezultat, Tatiana spune că încă nu a făcut tortul perfect. „Poate nu am avut ocazia sau cererea potrivită. Tortul din visul meu tre sa fie WUAU şi eu încă nu l-am facut”.
Cele mai multe comenzi vin de la „ai noştri”, conaţionali stabiliţi în Italia. De asemenea, colaborează cu restaurante româneşti din Roma.
A participat la câteva concursuri şi a înţeles că nu-i plac, mai ales pentru certurile care se iscă după. „Eu fac torturi care bucură ochiul şi papilele gustative, nu vreau să mă stresez cu tot felul de competiţii. Am participat, am văzut cu ce se mănâncă şi mi-a fost suficient”.
Work shop-uri creative
Tatiana a realizat o serie de ateliere în care a învăţat alte persoane arta decorării torturilor, în colaborare cu un magazin specializat în domeniul cofetăriei. De asemenea a organizat şi câteva cursuri, în urma cărora s-au adunat fonduri pentru construcţia unei biserici creştin-ortodoxe la Roma. O activitate de voluntariat a fost şi organizarea unor ateliere de decorare a biscuiţilor, pentru copiii gravi bolnavi de la o casă de tratamente.
Tatiana ne-a promis o colaborare frumoasă cu Odoraş şi „master class-uri” simple şi frumoase, în care ne va învăţa câteva dintre secretele sale. Urmăriţi rubrica Reţete – Idei creative.