7 tipuri de relație mamă-fiică
- 2020-09-24
- 7359
Nu ne putem alege familia în care ne naștem, iar acest lucru ne oferă fundamentul viitorului nostru și ne modelează personalitățile. Oamenii sunt diferiți și nici mamele nu sunt excepții. Unele dintre mame reușesc să aibă o legătură minunată cu fiicele lor, în timp ce altele nu pot să aibă o relație prea apropiată. Cu toate acestea, indiferent de situație întotdeauna ne vom iubi mamele, pentru că acest tip de iubire este necondiționată.
Iată 7 tipuri de relație mamă-fiică și cum este influențată viața fiicei:
1. Surorile
În acest caz, mama și fiica se comportă ca două surori și se consideră egale absolute. Ba chiar mai mult de atât, ele pot chiar și să concureze între ele, iar mama își dorește acest lucru, pentru a evita „maternitatea”. Poate avea loc și o inversare a rolurilor, atunci când fiica practic preia rolul de suport, și se transformă în „mama” propriei mame, fiind responsabilă, grijulie și oferindu-i și alte comportamente parentale.
Cum o influențează pe fiica acest tip de relație?
Fiicele crescute de aceste mame sunt adesea mai responsabile și devin lidere. Ele apreciază legăturile dintre oameni, dar în același timp s-ar putea simți neiubite, neglijate emoțional și pot avea o frică de respingere.
2. Cele mai bune prietene
Această relație este construită pe încredere, iar mama este prima persoană la care fiica merge cu gândurile și problemele ei. Această mamă este foarte implicată în viața fiicei sale și o susține, știe mereu ce să spună și se poate transforma în orice are nevoie fiica sa în acel moment: cea mai bună prietenă, expertă în dragoste, partener de cumpărături, partener în orice.
Cum o influențează pe fiică acest tip de relație?
Fiicele cu acest tip de mame nu le este frică să facă față provocărilor și să își asume riscuri. Deoarece se simt iubite și înțelese, inițiază relații și nu au frică de a fi respinse.
3. „Străinele”
În cazul în care preferi să o ții la distanță pe mama ta, iar ea este ultima persoană care știe despre ce se întâmplă în sufletul tău, atunci probabil relația dintre mamă și fiică este de acest tip. În acest caz, mama și fiica nu se implică una în viața celeilalte și nu-și împărtășesc niciun fel de probleme sau gânduri, cel puțin cele cu adevărat importante, cu excepția cazului în care este necesar, și ele două aproape că nu se cunosc una pe cealaltă.
Cum o influențează pe fiică acest tip de relație?
Copiii care au relații fără un atașament securizat cu părinții au mai multe riscuri de a avea depresie, de a suferi de anxietate și au o stimă de sine scăzută. În plus, pot avea pe viitor o relație neîmplinită, plină de frustrări cu partenerul lor de viață. În același timp, fiica crește fiind foarte responsabilă și independentă și va ști să-și rezolve întotdeauna singură problemele.
4. Devalorizare
Această situație este asemănătoare cu cea dinainte, dar este vorba despre dragoste unilaterală și implică mult narcisism. Fiecare parte este concentrată doar pe ea însăși și îi pasă mai mult de imaginea ei și de ceea ce gândesc oamenii, mai degrabă decât de relația în sine pe care o are cu cealaltă persoană. Încearcă să arate că ar fi totul perfect din exterior, dar în realitate își devalorizează mama/fiica.
Cum o influențează pe fiică acest tip de relație?
În cazurile în care mama este narcisistă: în loc să se simtă iubită, fiica va fi mereu dornică de atenție, de iubire și de validare permanentă din partea altor persoane. Partea bună este că fiica va deveni o persoană loială și un sprijin minunat pentru ceilalți. În cazurile în care fiica este narcisistă și mama nu încearcă să-și schimbe atitudinea, fata ar putea crește fiind egoistă și ignorantă față de ceilalți.
5. Respingere
Este vorba de respingere unilaterală, în care mamele sunt cele cu rolul de respingere. Acest lucru se întâmplă atunci când ea îi ignoră sau îi respinge realizările fiicei sale, indiferent de ce a reușit să facă. Orice ar face fiica, mama este greu de impresionat și rar când îi spune (sau poate chiar niciodată) că este mândră de ea, fiind mai curând apatică și încercând să o facă pe fiica sa să încerce și mai greu pentru a ajunge la ceea ce uneori este intangibil.
Cum o influențează pe fiică acest tip de relație?
Fiicele crescute de astfel de mame ajung să fie neîncrezătoare în forțele proprii, să considere că nu merită să aibă parte de atenție sau orice fel de sentimente, același timp dorindu-și cu disperare atât dragoste, cât și recunoaștere.
6. Majoreta
În acest caz, o mamă se comportă ca o majoretă, fiind cel mai înflăcărat suporter pentru fiica sa și dorindu-și ca aceasta să experimenteze și să încerce cât mai multe lucruri. Această mamă este foarte implicată în viața fiicei sale, vrea să facă parte din ea și refuză să recunoască orice fel de grănițe între ele. Trăiește prin realizările fiicei sale, fiind și susținătoare înflăcărată și cu cerințe mari, cele din urmă fiind de fapt, acele dorințe pe care nu a reușit să și le îndeplinească sau să le experimenteze ea însăși.
Cum o influențează pe fiică acest tip de relație?
Fiicele crescute de astfel de mame ajung să nu aibă încredere în sine, pot deveni dependente de oameni, având întotdeauna nevoie de cineva lângă, care să poată decidă în locul lor.
7. Autoritară
Acesta este un caz care implică o mamă care își micro-manageriază, ultra-controlează fiica, susținând că este sigură că cea din urmă va eșua fără îndrumarea ei. Nu-i oferă niciodată fiicei sale dreptul de a face o alegere, nu-i ascultă părerile, îi subminează deciziile. Are cerințe foarte mari față de fiică și spune că toate acestea sunt pentru binele fiicei sale. Fiica, la rândul ei, se răzvrătește, fie direct, fie indirect.
Cum o influențează pe fiică acest tip de relație?
Fiicele cu acest tip de mame sunt foarte critice cu ele însele, au o stimă de sine scăzută și au tendința de autodevalorizare, ceea ce poate duce la depresie. Partea bună este că aceste fete sunt foarte responsabile și angajate în relațiile lor cu partenerii.
Sursa: superbebe.ro, foto simbol: unica.ro