Alternative pentru lapte matern: despre lapte praf, lapte de vacă, lapte de capră sau lapte vegetal
- 2023-05-19
- 895
În lume, vârsta medie până la care bebelușii sunt alăptați este de sub 1 an. Nu este doar vorba de dorința mamei de a alăpta sau nu. Din anumite motive medicale sau personale, uneori mama nu poate alăpta, este nevoită să întrerupă sau să oprească alăptatul. Am ales să nu discutăm acum această statistică, ci să dezbatem în schimb opțiunile cele mai potrivite de înlocuire a laptelui matern.
Vom începe prin a sublinia faptul că, această schimbare trebuie să se facă întotdeauna doar cu acordul medicului pediatru și doar în urma unei discuții amănunțite cu acesta despre istoricul alimentației celui mic.
Cu ce se poate înlocui laptele matern ?
Nimic nu poate înlocui complet laptele matern. Atunci când acest lucru este necesar, există totuși câteva opțiuni de luat în calcul. Ține cont de faptul că este extrem de important ca alegerea altui tip de lapte să se facă întotdeauna ținând cont de vârsta la care se renunță la laptele matern. De exemplu, dacă bebelușul are sub 1 an, el va primi lapte praf.
Laptele praf poate fi consumat de bebeluși încă de la naștere. Piața oferă o mare diversitate în ceea ce privește sortimentele. Se găsesc inclusiv variante special concepute pentru micuții curajoși născuți prematur, pentru bebelușii care au alergii ( fără lactoză ) sau diferite intoleranțe,
Laptele praf este grupat pe categorii de vârstă, după cum urmează:
1. Până la 6 luni bebelușul va consuma doar lapte de început ( formula de start ). Medicii recomandă consumul acestui tip de lapte praf încă de la naștere, fiind cea mai bună alternativă a laptelui matern.
2. După vârsta de 6 luni laptele praf consumat trebuie să suplinească alte nevoi ale organismului aflat în plină dezvoltare și diversificare. Astfel că, la această vârstă laptele praf poate fi consumat parțial, în completarea alimentației solide.
3. după vârsta de 1 an, atunci când alimentația copilului este deja destul de complexă, laptele praf poate fi o completare a alimentației. La această vârstă se va consuma formula de lapte praf potrivită vârstei, adică lapte formula de creștere.
Lapte praf sau lapte vegetal?
„Laptele vegetal”, adică băutura din migdale, ovăz sau soia, nu are aceleași elemente nutritive ca și laptele praf. Nu se pot compara și nu pot fi luate în calcul ca și lapte înlocuitor pentru sugari.
Lapte praf sau lapte de origine animală?
Părerile specialiștilor sunt împărțite. Atunci când alăptarea nu mai poate continua, unii medici recomandă înlocuirea laptelui matern cu lapte praf până la vârsta de 3 ani, acesta din urmă având toate elementele nutritive necesare dezvoltării armonioase.
Alți medici susțin că, după vârsta de 1 an, deoarece alimentația solidă a copilului include carne, pește și ouă, poate fi considerată sursa principală de vitamine și nutrienți. În aceste condiții, copilul poate consuma și lapte de vacă, organismul său primind suficiente vitamine și nutrienți din alimentație.
Laptele de vacă se poate folosi în preparate, indiferent de vârsta copilului
În concluzie, cel mic va consuma ambele tipuri de lapte. Cel praf dimineața și seara, iar în preparate se va folosi laptele de vacă. Laptele de origine animală, fie că vorbim de cel de vacă, capră sau de oaie, nu poate înlocui laptele praf pentru bebeluși și copii de până la 3 ani. De ce? Pentru că nu are valorile nutritive necesare dezvoltării copiilor aflați în această perioadă intensă de creștere. Prin urmare, consumul laptelui de origine animală ar putea duce la diverse deficiențe în organismul copilului.
Indiferent de varianta pe care tu o alegi, discută întotdeauna deschis cu medicul pediatru despre această schimbare importantă. Cunoscând istoricul alimentației copilului și eventualele alergii, el este singurul în măsură să îți spună cum să procedezi.
Sursa: viatademama.ro