Cum anunţăm copiii despre divorţ
- 2015-06-18
- 4143
„Onorată instanţă! Astăzi părinţii mei vor divorţa, e dreptul lor. Dar eu mai am dreptul la ei?”
Fiecare familie are o istorie comună a momentelor de bucurie şi fericire dar... mai are şi pietre subacvatice, conflicte interne şi divergenţe de opinii. Anume acestea duc la destrămarea familiei, când soţul şi soţia devin ex-soţul şi ex-soţia. Copiii oare pot deveni foştii copii?
Chiar dacă divorţul este ceva ce produce schimbare atât în viaţa adulţilor, cât şi a copiilor, acesta nu trebuie să pericliteze dezvoltarea armonioasă a odraslelor, iar părinţii urmează să-şi asume responsabilitatea pentru depăşirea momentului. Părinţii pot adopta mai multe metode de a-şi ajuta copilul să traverseze situaţia nouă, de adaptare la divorţ şi despărţire. Astfel răbdarea, dar şi încrederea emanată, posibilitatea de a asculta copilul îi va crea confort psihologic, va reduce la minim tensiunea trăită de acesta şi-l va învăţa să se descurce în situaţia dată.
De multe ori, când părinţii trebuie să le comunice copiilor despre divorţ se simt angoasaţi şi ezită sau amână discuţia. Copiii apreciază sinceritatea părinţilor şi este bine ca aceştia, la rândul lor, să comunice adevărul într-un limbaj accesibil nivelului de dezvoltare a copilului.
Psihologii recomandă:
• Vorbiţi-le copiilor despre divorţ. Este esenţial a le spune cum stau lucrurile între părinţi. Chiar dacă sunt foarte mici, ei vor înţelege.
• Ideal ar fi să le vorbiţi copiilor calm despre divorţ, ceea ce presupune conştientizarea propriilor conflicte, dar şi asumarea rolului de părinte responsabil pentru copil.
• Spuneţi-le, de exemplu, că mami şi tati nu se mai înţeleg, de aceea unul din ei se va muta să locuiască în altă casă, care este deopotrivă şi casa lui, a copilului.
• Vorbiţi-i şi despre schimbările ce vor surveni în viaţa cotidiană: casă, şcoală, vacanţe, program liber.
• Deculpabilizaţi copilul, nu-l faceţi să se simtă vinovat şi responsabil de divorţ, spuneţi-i că nu este vina lui. De multe ori copilul crede că părinţii divorţează, deoarece el nu mai este la fel de cuminte şi drăguţ.
• Asiguraţi copilul că dragostea celor doi părinţi pentru el este pentru totdeauna, altfel va înţelege că, dacă cei doi divorţează întrucât nu se mai iubesc, va veni o zi când vor înceta şi pe el să-l iubească. Spuneţi-i copilului că-l iubiţi şi că ocupă un loc important în inima dumneavoastră, că nu regretaţi naşterea lui şi sunteţi fericiţi că aveţi un copil.
• Lăsaţi-l să-şi exprime suferinţa, furia, ura, emoţiile negative pe care le trăieşte în legătură cu divorţul. Fiţi disponibil şi receptiv la întrebările copilului despre divorţ. Spuneţi-i că acest lucru nu este un tabu sau ceva ruşinos, că se întâmplă şi în alte familii.
• Nu le creaţi copiilor iluzia anulării divorţului, uneori aceştia se vor strădui să împace părinţii. Spuneţi-le că decizia de a divorţa este o soluţie mai bună şi asumaţi-vă această decizie.
• Lăsaţi copiii să-şi trăiască copilăria, fără a-i transforma în confidenţii sufletelor dumneavoastră, fără a intra în detaliile intime ale cuplului. Nu învinovăţiţi partenerul de divorţ, în faţa copilului.
Pentru un echilibru emoţional al copilului, nu-l folosiţi pe post de mesager, de emisar, în situaţiile de conflict sau de şantaj afectiv împotriva celuilalt. Acest lucru este distructiv pentru personalitatea copilului. Lăsaţi copilul să trăiască doliul divorţului.
Sursa foto: huffingtonpost.com