Cum creștem un bărbat adevărat: 7 sfaturi pentru părinții băieților

Cum creștem un bărbat adevărat: 7 sfaturi pentru părinții băieților

Cum să crești fiii, astfel încât să devină puternici și curajoși? Cum îi poți ajuta să treacă prin dificultățile vieții și să-i înveți să vorbească despre propriile lor sentimente? Este oare corectă afirmația „băieții nu plâng?” Totuși, cum să educăm un bărbat destoinic? Aflați în cele ce urmează!

Psihologii spun că dacă încercați să vă conformați stereotipurilor și să vă suprimați propriile emoții, această adaptare va duce la autodistrugere. Societatea ne impune un stereotip potrivit căruia băieții ar trebui să-și ascundă sentimentele, dar acest lucru îi împiedică să se înțeleagă pe ei înșiși și îi face slabi. Băieții ar trebui să crească într-o atmosferă de înțelegere, acceptare și pozitivitate. Din păcate, mulți părinți cred că fiul lor poate fi rău educat dacă există afecțiune și dragoste, dar aceasta este o greșeală fatală.

Educați contrar stereotipurilor!

Fiul dumneavoastră poate deveni un bărbat sincer și receptiv, dacă îl veți trata de la bun început  cu dragoste și încredere, creați o atmosferă de intimitate și securitate, fără a încălca limitele spațiului personal și oferiți oportunități pentru realizarea de sine. Luați în considerare următoarele recomandări atunci când vă creșteți fiul:

1. Citiți cărți împreună

Citirea împreună este un proces special prin care un copil învață să privească anumite lucruri cu ochii altcuiva, reușește mai ușor să găsească un limbaj comun cu semenii lui și să empatizeze. După citirea unui capitol, opriți-vă și întrebați părerea copilului - ce crede el, cum se simte personajul principal sau cum să-l ajute?


2. Arată interes față de sentimentele lui și activitățile pe care le practică

 Ajută-ți copilul să învețe și să se dezvolte, ai grijă de el și respectă-l, atunci când va crește, îi va fi mai ușor să înțeleagă cine este cu adevărat și ce vrea să obțină în această viață. Nu judecați și nu predați lecții de viață, în acest mod fiul dumneavoastră nu va deveni autocritic și nu va fi chinuit de îndoieli atunci când va trebui să rezolve o problemă dificilă. Aptitudinile Dvs. de ascultare vă vor ajuta să creșteți o persoană sănătoasă psihologic și adaptată social.

3. Nu vă fie frică să vă arătați iubirea

Fiii, ca și fiicele, au nevoie de afecțiune, așa că îmbrățișații și sărutații cât mai des. Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani au nevoie în special de aceste afecțiuni. Înstrăinarea părinților nu-l va face pe fiu curajos, ci, dimpotrivă, va provoca ulterior probleme în viața personală. Nu iubiți la distanță, asta este o mare greșeală. Este important ca copiii să se simtă îngrijiți și protejați.

4. Permiteți fiilor să-și exprime propriile emoții

Și băieții se confruntă cu nesiguranță, tristețe, frică, furie, dar adesea le este frică să vorbească despre aceste sentimente. Creează-i o atmosferă de încredere, dacă fiul tău plânge deoarece a căzut de pe bicicletă și și-a zgârâiat genunchiul, reacționați corect și nu-l certați, altfel veți denatura reacția naturală la durere. Amintiți-vă că emoțiile influențează comportamentul, învățați-vă copilul să le înțeleagă valoarea lor și să le poată gestiona.

5. Lăudați-l pentru manifestarea independenței

Este o mare greșeală să le sugerezi băieților că independența ar trebui să fie obiectivul lor principal. Iar după ne întrebăm de ce trăiesc atât de mulți bărbați separat și singuri. Nu trebuie să controlați permanent copilul, să monitorizați cum se comportă cu semenii și să-l protejați de dezamăgire. Este important să-l susțineți în orice situație și abia atunci va fi posibil să creșteți o persoană independentă. Lasă-l să-și exprime propria părere și nu te supăra dacă nu se potrivește cu a ta. Construiți relații bazate pe cooperare, încredere, respect și înțelegere. În orice situație, puteți găsi un compromis și puteți rezolva problema fără agresiune.

6. Oferiți sprijin

Admirați copilul sincer, observând punctele sale forte. Este posibil ca fiul tău să nu poată alerga repede, dar în schimb este un bucătar excelent. Poate că nu are abilități la matematică, dar în schimb scrie poezii. Arată-i copilului tău că îl iubești și îl accepți așa cum este. De asemenea, nu încerca să-l schimbi în conformitate cu stereotipurile impuse.

7. Spune adevărul  

Nu minți fiul că nu-l va durea când va merge la clinică pentru a dona sânge din deget. Spune-i adevărul: vor fi senzații dureroase ușoare, dar vor trece repede, trebuie doar să ai răbdare puțin. Dacă după injecție, fiul plânge, nu-l împiedicați să arate emoții și cu atât mai mult nu spuneți că „bărbații adevărați nu plâng”, așa doar veți agrava situația. Dimpotrivă, lăudați copilul, pentru că a îndurat curajos totul și toată lumea poate plânge.

Inspirați-vă copilul către noi realizări, deveniți sprijinul său și învățați-l să-și apere poziția, în ciuda opiniilor celorlalți. Băieții învață deosebit de bine de la tații lor. Tăticii ar trebui să explice că plânsul este normal, dar un bărbat poate suporta durerea, astfel încât copilul va dezvolta un concept de putere și masculinitate.

Sursa: econet.ru, foto simbol: superbebe.ro

Adaugă comentariu