Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Cum să tratezi cicatricea de după cezariană

Cum să tratezi cicatricea de după cezariană

Naşterea prin cezariană este o intervenţie chirurgicală care, indiferent de precizia medicului, lasă în urmă o cicatrice. Frica apariției acesteia pun multe femei pe gânduri, altele ajung să se complexeze. Dacă, însă ai grijă ca rana să se vindece și ești atentă să nu se infecteze, semnul rămas în urma ei va fi aproape insesizabil. Cu puțină răbdare și informațiile de mai jos, vei reuși!

Care sunt semnele că rana se vindecă?

În primele săptămâni după naștere ar trebui să urmărești vindecarea rănii. Vei observă unele schimbări în aspectul ei, care sunt normale. De exemplu, în zonă cicatricei vei simți o umflătura care nu ar trebui să te sperie. Acesta este, de fapt, țesut nou care se formează sub pielea afectată, iar umflătura va dispărea treptat.

Nu ar trebui să te îngrijoreze nici faptul că vei simți zona cicatricei ușor amorțită, iar pielea va fi întinsă. Sunt efectele operației de cezariană, care se vor diminua într-un interval cuprins între câteva zile și câteva săptămâni.

Un alt semn că ești pe calea cea bună este că cicatricea „te mănâncă”. Pe scurt, vei simți nevoia să te scarpini des pe pielea din zona rănii, unde sunt aplicate cusăturile, însă nu e recomandat să o faci.

Nu trebuie să ignori, totuși, anumite simptome care îți arată de fapt că rana e pe cale să se infecteze, ceea ce va face recuperarea mai lungă.

 Ar trebui să mergi la medic dacă:

 • Cicatricea se înroșește. De obicei marginile cicatricei au o culoare roșiatică, însă, dacă acestea se extind la mai mult de doi centimetri în jurul operației sau devine de un roșu intens, ar trebui să mergi la doctor.

 • Zona este caldă sau chiar fierbinte. Febra este primul semn al infecției. Dacă rana sau zona din jurul ei se simte caldă la atingere și dacă simți durere locală, atunci trebuie să mergi la control.

 • Apar modificări în formă și aspect. Inflamația din jurul cicatricei ar trebui să dispară treptat, în câteva săptămâni. La fel și durerea. Pielea ar trebui să preia și ea, treptat, un aspect normal. Dacă schimbările care apăr nu sunt în bine, ci mai degrabă în rău, sună-ți doctorul!

 • Apar sângerări sau ulcerații ale rănii. Dacă cicatricea nu dă semne că se vindecă, apar secreții asemănătoare puroiului, iar în jurul ei se formează zone dureroase, ar fi bine să mergi la medic. Dacă rana se rupe și începi să sângerezi, aplică o cremă locală cu antibiotic și mergi urgent să te vadă un doctor.

Metode de estompare a cicatricei

1. Alimentaţia sănătoasă

Printre primii paşi care pot fi făcuţi pentru estomparea unei cicatrice de la cezariană se numără o alimentaţie cât mai sănătoasă. Dacă mama se hrăneşte corespunzător, atunci organismul va produce cu uşurinţă ţesut sănătos în zona cu pricina. De aceea, din meniul său zilnic nu ar trebui să lipsească proteinele, legumele, carbohidraţii complecşi şi multe lichide, toate acestea fiind indispensabile pentru refacerea muşchilor şi a pielii.

Mineralele sunt extrem de importante şi ele pentru buna vindecare a cusăturii, aşa că de ajutor sunt, în doze recomandate de medic, şi suplimentele de magneziu, care contribuie la relaxarea muşchilor şi la elasticitatea pielii, de vitamina E, care stimulează producerea de colagen, sau de zinc şi vitamina C, ce au rol regenerant şi antioxidant, dar şi rol de formare a ţesutului conjunctiv.

2. Igiena corespunzătoare

Pentru o vindecare optimă şi pentru evitarea infecţiei, zona în care a avut loc tăietura trebuie îngrijită corespunzător. Se va evita contactul prelungit cu apa în primele săptămâni, fără ca acest lucru să însemne o neglijarea a curăţării cicatricii, dar şi expunerea la soare, care ar trebui redusă la minim în primele luni de după operaţie. În cazul în care aveţi planificată o vacanţă cu bebe la mare în primele sale şase luni de viaţă, nu lăsaţi soarele să bată direct pe cicatrice, deoarece razele ultraviolete inhibă vindecarea adecvată şi pot chiar să înrăutăţească modul în care se reface pielea.

3. Masajul cu creme ce au efect cicatrizant

Dacă peste tăietura închisă şi fără niciun fel de fire de la operaţie prezente se aplică creme cu acţiune locală şi efect cicatrizant, ţesutul se va vindeca mult mai repede. Acest lucru este posibil nu numai datorită proprietăţilor conţinute de cremă, ci şi masajului care se face în momentul aplicării şi care este de ajutor şi în distribuirea uniformă a celulelor de colagen pe care le secretă pielea în momentul regenerării. Mai puteţi folosi şi uleiul de cocos, un produs care face minuni pentru piele. Atenţie! Aceste aplicări de cremă se fac numai după ce incizia este închisă!

4. Aplicarea unui termofor pe zona inciziei

Aplicând pe zona inciziei un termofor, adică un recipient în care se află apă caldă ori o pernă încălzită electric, veţi contribui la creşterea circulaţiei sângelui în acea parte a corpului. Acest lucru duce la o sporire a cantităţii de oxigen şi de nutrienţi la faţa locului, ambele sporind vindecarea mai rapidă a cicatricei.

Nu uitaţi, totodată, că vindecarea unei cicatrici de la operaţia de cezariană are nu numai rol estetic. Pentru o viitoare sarcină este extrem de important ca zona în care a avut loc intervenţia chirurgicală să fie complet refăcută, mai ales dacă naşterea ulterioară va avea loc tot prin cezariană.

Sursa: totuldespremame.ro, perfecte.ro

Foto: foxnews.com

Share:

Articole recomandate