Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Principii de educație în Norvegia: Educația este doar sarcina părinților

Principii de educație în Norvegia: Educația este doar sarcina părinților

Este o vorbă: fiecare bordei cu al său obicei. Dar unele principii de educație din alte țări sunt atât de bune și de utile încât nu ar strica să le adoptăm și în societatea noastră. În context am rugat-o pe moldoveanca Daria Bogoev, stabilită cu familia în Norvegia, să ne spună care sunt principiile de educare în această țară. Mai multe despre viața în Norvegia puteți vedea pe profilul de Instagram al Dariei.

Principii norvegiene de educare a copiilor:

1. Violența este interzisă prin lege! Nu se lovește copilul în niciun caz. 

2. Egalitate între genuri: băieții merg la dans, fetele merg la fotbal - e ok. Nimeni nu încearcă să impună că ceva e corect sau incorect.

3. Dulciurile se oferă doar în weekend și de sărbători. Și nici nu se discută!

4. Educația e sarcina părinților - nu a bunicilor, grădiniței, profesorilor, prietenilor.

5. Nu e normal să-i faci observație unui copil străin. 

6. Scopul de bază e să înveți copilul să fie sociabil, inteligent, să-l înveți să se joace. Poate să ți se facă o observație dacă copilul nu știe de jocuri de rol ori nu știe ce să facă afară iarna ori pe ploaie. Părinții trebuie să arate ce ocupații poate găsi copilul în strânsă legătură cu grădinița.

7. Norvegienii nu sunt obsedați de cercuri de dezvoltare! Copilul nu știe a citi la 4 ani? E ok! Principalul e să fie vesel , activ, sănătos. Mai important e să știe cum să-și găsească prieteni . Nici nu există centre de dezvoltare decât pe lângă școlile ruse spre exemplu. 

8. Importanța tradițiilor familiale! Copiii fac „Colțuri de Crăciun” cu mama. E un timp pe care toți îl adoră. Fac împreună mâncare chiar de la un an. Privesc fotbal cu tata la 2 ani. Merg afară pentru plimbări de toată ziua chiar de la naștere! În sling copii urcă și în munți. 

9. Nu fac panică dacă copilul nu are poftă de mâncare. A mâncat? E ok! Nu? Atunci va mânca data viitoare! A mâncat doar iaurt? Super, e mai bine decât nimic! Copiii mănâncă aceleași bucate ca și părinții, stau împreună la masă de la un an, ba chiar și de la 6 luni. Nu se fac sute de feluri de mâncare. Nu se pierde timp pe aceasta. Accent se pune pe legume, fructe, lactate, și mai puțin pe sare și zahăr. 

10. Copilul e o personalitate! Nu vrea sa împartă jucăria? Ok , deci nu e gata pentru asta, e indispus sau orice altceva - nimeni nu îl obligă. Va împarți când va fi pregătit. La fel cu „zi-i „bună ziua” lui tanti” - nu vrea , e timid, e dreptul copilului și nu e dovadă de educație proastă. Apropo, însă, copiii de foarte mici zic aici mulțumesc și poftim de sute  de ori pe zi. 

11. La 18 ani copiii pleacă de acasă.

12. La 12 au dreptul să câștige bani de buzunar, de obicei repartizează poșta, ajută vecinii, sunt dădacă etc.

13. Își câștigă bani pentru apartament, mașină, distracție singuri! Chiar și cei ce au părinți milionari. 

14. De mici au sarcini în familie. Se pune un calendar cu obligații precum strânsul jucăriilor, făcutul patului, curățenie în cameră, udat florile etc.

15. Se practică des educația prin remunerare.

16. Și de bază - se discută cu copii mult. De la grădiniță știu ce sunt banii, știu că în Africa oamenii mor de foame, știu de probleme globale etc. 

Share:

Articole recomandate