Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

De ce copiii mai mari nu trebuie să fie impuși să aibă grijă de mezini

De ce copiii mai mari nu trebuie să fie impuși să aibă grijă de mezini

Katerina Deomina, psiholog pentru copii și familie, susține că frații mai mari nu trebuie să aibă grijă de cei mai mici dacă nu au cu cel puțin 12 ani mai mult decât cel de care este responsabil.  Psihologul afirmă că pe lângă faptul că este periculos pentru ambii copii să fie lăsați de capul lor, mai apar sechele și pe viitor, când fetele care cândva au avut grijă de frații mai mici, inconștient nu și-ar mai dori propriul copil.

Medicul afirmă că un copil mai mic de 12 ani pur și simplu fizic nu este în stare să aibă grijă de fratele mai mic. Mai mult chiar, dacă sunt lăsați singuri doi copii, unul spre exemplu de șapte ani și altul de doi, atunci cel mai mare, inconștient, ar putea să-l ajute pe cel mic să se traumatizeze – să-l aburce pe pervaz, să-i dea chibrituri sau piese mărunte pe care cel mic le poate înghiți sau aspira. Katerina Deomina zice că cei care afirmă că înainte erau lăsați copiii în grija fraților mai mari și totul era bine pur și simplu nu cunosc statisticile. Anterior, zilnic la spitale erau aduși copii căzuți de la etaj, opăriți sau asfixiați în joacă de către frații mai mari. Doar că aceste cazuri nu apăreau în presă.

Dacă diferența dintre copii este mai mare de 12 ani, atunci cel mai mare poate fi folosit în calitate de dădacă, dar doar cu condiția că este remunerat pentru aceasta. Poate nu este foarte bine să fie plătit pentru munca pe care o face, însă pot exista anumite înțelegeri. Spre exemplu el seara stă cu cel mic, iar în week-end va fi dus la patinoar sau la tir etc.

Medicul-psiholog subliniază că nu este corect ca o copilă de nici șapte ani să fie certată pentru că cel mic s-a lovit sau a făcut vreo bazaconie. Fetița singură încă are nevoie de grijă și de supraveghere. Katerina Deomina menționează că aceste fetițe, atunci când cresc, vin la consiliere psihologică spunând că nu-și pot întemeia propria familie, iar psihologul observă că acestea au traume din copilărie când având grijă de frații mai mici și-au băgat în cap că a avea un copil este o muncă greu de suportat și acum inconștient refuză să aibă proprii lor copii.

„Dacă vă doriți pe viitor nepoți, nu vă mai impuneți copiii mai mari să aibă grijă de cel mic!”, recomandă psihologul.

Foto: pexels.com Informații: mel.fm

Share:

Articole recomandate