Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Prosperitatea sau sărăcia în viitor depind de educația primită acasă

Prosperitatea sau sărăcia în viitor depind de educația primită acasă

Șansele ca, la maturitate, copilul tău să devină un om prosper sau unul sărac depind de educația pe care acesta o primește acasă. O schimbare de optică în felul în care tu îți educi copilul ar putea face diferența.

Deseori numărăm banii din portofel în încercarea de a-i drămui cât mai bine. Și atunci te întrebi cum, deși muncești mult, nu reușești să te îmbogățești, deși alții, cu aceleași studii ca ale tale, cu aceeași pregătire, au reușit să o facă. Unde se face diferența? La mentalitate.

Părinții cu viziune spre prosperitate nu își „programează” copiii să aștepte să li se dea, ci îi învață să genereze. Când îți dorești să fii bogat, soluția nu este să-i invidiezi pe cei care sunt deja, ci să găsești cheia succesului singur sau cu ajutor. Trebuie să ai curaj, să înveți să pui deoparte, să investești și, foarte important, să o faci în mod disciplinat și inteligent.

A te îmbogăți nu înseamnă să-ți dea cineva o sumă mare de bani și tu să trăiești liniștit. A obține bani și bunuri de valoare presupune să muncești și să gândești căile prin care să-ți poți asigura o viață prosperă.

La fel trebuie să le explicăm și copiilor. Când fiul sau fiica ta vor un nou joc video, un telefon performant sau orice alt bun de valoare, ar fi bine să nu te conformezi imediat, ci să vă gândiți împreună care ar fi cea mai bună cale de a obține ceea ce-și dorește.

O soluție ar fi să economisească din banii de buzunar pe care îi primește. O altă cale ar fi să găsească o cale de a înmulți banii pe care îi primește sau de a câștiga mai mulți. Este cel mai bun moment să-ți înveți copilul că trebuie să aibă o mentalitate orientată către a produce și a se dezvolta. Pe viitor îi va fi de folos în lupta cu obstacolele, în care va trebui să se concentreze pe scopul final.

Dacă vei reuși să-l înveți din copilărie despre valoarea banului și despre modalitățile de a-l obține, va învăța să-și folosească abilitățile și va avea o altă viziune asupra vieții.

Idei practice care formează o mentalitate productivă la copii

Copiii trebuie să știe că nu trebuie doar să aștepte să li se îndeplinească dorințele, ci că pot să pună și ei umărul la acest lucru. Învață-i că, deși sunt prea mici să muncească, au soluții pe care le puteți discuta împreună:

1. Pot vinde lucruri de care nu mai au nevoie

Camera lor este cu siguranță plină de jucării pe care nu le mai bagă în seamă sau de haine pe care nu le poarta, deși sunt aproape noi. Cum vânzarea de obiecte second hand este în floare, puteți conveni împreună de ce s-ar putea lipsi și puteți posta anunțuri care îi vor ajuta să câștige un ban, dar și să-și facă astfel ordine în cameră. În plus, vor învăța să aibă grijă de bunurile lor și să le păstreze într-o condiție bună, pentru ca ulterior să le poată valorifica.

2. Pot primi recompense bănești pentru anumite treburi pe care le fac în casă sau pentru vecini

Ai putea să-i plătești dacă de exemplu are grijă de un frate mai mic cat timp voi, părinții, sunteți ocupați sau plecați de acasă. Sau îi puteți recompensa pentru diverse lucrări prin casă/curte. Și copilul, și părinții au de câștigat.

Nu te gândi că este prea mic pentru a fi responsabilizat astfel, ci gândește-te că aceasta este mentalitatea specifică părinților bogați. Odată ce copiii vor învăța să producă singuri bani pentru a obține lucrurile pe care și le doresc vor înțelege și alte lucruri:

- să aprecieze ceea ce au la justa valoare și să aibă mai multă grijă de bunurile lor

- sa aprecieze efortul depus de părinți pentru a le oferi ceea ce-și doresc

- să pună mai mult preț pe timpul și pe efortul lor.

Este relaxant să-ți petreci o după amiază întreagă uitându-te la un film sau jucând diferite jocuri online sau offline, dar asta nu aduce niciun câștig. Dezvoltându-și spiritul „antreprenorial”, copiii vor învăța să-și gestioneze mai bine timpul și să fie mai productivi.

 

Sursa: copilul.ro

Share:

Articole recomandate