Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Secretele sistemului de educație japonez – unul dintre cele mai bune din lume

Secretele sistemului de educație japonez – unul dintre cele mai bune din lume

Cultura niponă pune educaţia pe cel mai înalt podium al societăţii. 98% din tineri sunt absolvenţi, iar rata analfabetismului este aproape inexistentă. Învăţământul nipon domină clasamentul mondial de foarte mult timp, nu degeaba această țară este și printre cele mai dezvoltate din lume.

Cel mai important lucru pe care copiii îl învaţă în şcoală este responsabilitatea. Sistemul de învăţământ are o puternică latură practică, elevii fiind învăţaţi să devină responsabili, făcându-şi singuri curăţenie în şcoală sau servind masa în clasă, alături de profesori. Japonezii sunt cunoscuţi pentru inteligenţa lor, echilibrul emoţional, caracterul puternic şi respectul de care dau dovadă, scrie BrightSide.me.

Printre regulile sistemului de învăţământ nipon se numără:

Formarea caracterului - pe primul loc

În şcolile japoneze, elevii nu susţin examene înainte de împlinirea vârstei de zece ani. Se consideră că obiectivul primilor trei ani de şcoală este învăţarea bunelor maniere şi dezvoltarea caracterului. Copiii sunt educaţi să respecte persoanele din jur şi să fie blânzi cu animalele şi natura. De asemenea, ei învaţă să fie generoşi, să dea dovadă de compasiune şi empatie.

Anul şcolar începe pe 1 aprilie

În timp ce în cele mai multe şcoli şi universităţi din lume anul şcolar începe în septembrie sau în octombrie, în Japonia, aprilie marchează începutul calendarului şcolar. Prima zi coincide adesea cu unul dintre cele mai frumoase fenomene naturale - înfloritul cireşilor. Anul şcolar este împărţit în trimestre: 1 aprilie-20 iulie, 1 septembrie-26 decembrie şi  7 ianuarie-25 martie. Elevii japonezi au şase săptămâni de vacanţă în timpul verii şi câte două săptămâni în timpul iernii şi al primăverii.

Elevii îşi curăţă singuri clasele

În şcolile japoneze, elevii trebuie să-şi cureţe singuri sălile de clasă, cantina şi chiar toaletele. Sunt împărţiţi pe grupuri şi le sunt atribuie sarcini exacte. Sistemul japonez consideră că elevii trebuie să înveţe să îşi facă singuri curăţenie şi să lucreze în echipă. În plus, în acest fel fac şi economii.

Masa de prânz are un meniu standard

Sistemul de învăţământ japonez face tot posibilul pentru a se asigura că studenţii mănâncă sănătos şi echilibrat. Masa de prânz este gătită după un meniu standardizat, stabilit de bucătari calificaţi şi medici. Toţi elevii mănâncă în clasă, împreună cu profesorul. Acest lucru ajută la construirea unor relaţii pozitive profesor-elev.

Sistemul after-school este foarte popular

Majoritatea elevilor japonezi participă la ateliere private sau after-school. În Japonia, studiul înseamnă opt ore pe zi, inclusiv în timpul sărbătorilor şi la sfârşit de săptămână. Nu e de mirare că elevii din această ţară niciodată nu ajung să repete un an şcolar.

Au ore de caligrafie japoneză şi poezie

Caligrafia japoneză sau Shodo presupune utilizarea unei pensule de bambus îmbibată în cerneală şi scrierea pe hârtie de orez. Pentru japonezi, Shodo este o artă la fel de populară precum pictura tradiţională. Haiku, pe de altă parte, este o formă de poezie care foloseşte expresii simple pentru a transmite emoţii profunde cititorilor.

Toţi elevii trebuie să poarte uniforma şcolară

Politica utilizării uniformelor şcolare este menită să înlăture barierele sociale în rândul elevilor, pentru ca aceştia să se poată concentra pe studiu. În plus, purtarea uniformelor şcolare ajută la promovarea unui sentiment de comunitate în rândul copiilor.

Un singur test decide viitorul elevilor

La sfârşitul liceului, elevii japonezi trebuie să susţină un examen foarte important, care decide viitorul lor. Fiecare colegiu are o medie minimă de admitere, iar dacă elevul reuşeşte să obţină punctaj bun, va merge mai departe. Concurenţa este foarte mare, doar 76% din absolvenţii de gimnaziu reuşind să obţină admiterea la liceu. Nu e de mirare de ce pregătirea pentru intrarea în instituţiile de învăţământ superior este denumită „examinarea Iadului“.
 

 

Sursa: adevarul.ro

Share:

Articole recomandate