Regula celor 5 C în disciplina copilului
- 2021-12-27
- 5888
Fie că e vorba despre viața de acasă, de cea de la grădiniță sau de la școală - e de datoria noastră, a părinților - să ne învățăm copilul să accepte și să respecte o serie de reguli ce fac parte din gama de disciplină, scrie desprecopii.com
Însă cum aplicăm aceste reguli de parenting? Ei bine, psihologii sunt de părere că există Legea celor 5 C.
De exemplu, oricât de multă îngăduință și dragoste avem pentru un copil - e de datoria noastră să îl învățăm să:
- să nu țipe prin casă sau în spații publice
- să își aștepte rândul pentru a vorbi
- să își strângă jucăriile după ce se termină jocul
- să nu alerge prin casă
- să spună te rog și mulțumesc
- să nu lovească alți copii
- să spună bună ziua sau la revedere (pa)
Cum se aplică cel mai eficient regulile de parenting?
Iată așadar cinci caracteristici pe care regulile părinților și modul de aplicare a lor trebuie să le cuprindă - pentru a transmite eficient mesajul:
- Claritate
Regulile trebuie să fie clare.
Regulile transmise copilului - trebuie explicate foarte clar copilului. El trebuie să știe ce este permis și ce nu.
- Concret
Regulile trebuie să fie concrete.
Regulile trebuiesc explicate în așa fel copilului ca acesta să le înțeleagă la modul concret. E mult mai bine să îi ceri copilului să își strângă jucăriile de pe joc - decât să îi ceri să facă ordine în cameră.
- Constanță
Regulile trebuie să fie constante. Nu e întotdeauna ușor să aplici regulile constant copilului. Însă regulile nu ar trebui să se schimbe în funcție de dispoziția adulților, de oră sau de părinte. Dacă tolerați un comportament anume într-o zi și nu îl mai acceptați în ziua următoare - copilul va fi dezorientat. Constanța îi dă copilului siguranță și îl face să prevadă reacțiile părinților. Dacă însă suspendați o anume regulă pentru că e sărbătoare - sau e vacanță - trebuie să îi explicați copilului că e o excepție.
- Coerență
Părinții sunt modelele pentru copilul lor. Trebuie deci să respecte la rândul lor regulile pe care ei înșiși le instituie acasă, de pildă: respectul, politețea, buna purtare, tonul calm.
- Consecvență
Toți copiii au, în diverse etape, tendința de a sfida sau ignora regulile și de a forța limitele. De aceea este important de stabilit împreună care sunt consecințele pentru aceste abateri de la reguli. De pildă, dacă copilul mănâncă pe canapea în fața televizorului și refuză să mănânce la masă - interzice televizorul în acea seară.