Lucruri pe care le spuneau părinții în trecut și care ar șoca acum: Eu te-am făcut, eu te omor!
- 2018-05-25
- 3741
Cu ceva timp în urmă, oamenii chiar aveau senzația că sunt stăpânii copiilor lor și că au drept de viață și de moarte asupra lor. Este adevărat că procentul care punea în aplicare acest fapt era destul de mic. Ceilalți foloseau zicala drept amenințare, ce avea să le aducă supunerea ori ascultarea copilului. În zilele noastre, neuroștiința arată cât de toxică este pedeapsa și consecințele ei asupra psihicului uman, iar părinții ades trec în extrema cealaltă. Și ce o fi fiind mai rău oare?
Iată doar câteva fraze frecvent adresate unui copil în trecut:
1. „Eu te-am făcut, eu te omor!"
2. „Leagă-l de ușă și când trag eu repede, va ieși! Dintele ...evident!"
3. „Te bag în sac și te dau la nenea, la polițist, la cerșetor etc."
4. „Te duc la doctor să îți facă injecție dacă nu mănânci. Să îți bage mâncarea pe acolo."
5. „Dă-i cu niște alcool (țuică) dacă îl doare când îi ies dințișorii. O să doarmă și mai bine."
6. „Ce activități? Nu aleargă toată ziua?"
7. „Îți dau eu motiv să plângi!"
8. „O palmă la fund nu a omorât pe nimeni."
Există foarte mulți care încă mai consideră că unele practici ce presupun și astfel de fraze erau eficiente și ar fi bine să continue implementarea lor în procesul de educare a copilului. Evident că orice extremă este toxică și fiecare deține partea lui de adevăr.
Parentingul modern să fie greșit?
Surpriză! Psihologii afirmă că parentingul nu a fost niciodată diferit! Nu există parenting modern și parenting de pe vremea bunicii! Trăim intr-o mare confuzie! Ce povestim noi că făcea bunica este tradiție sau convingeri și reguli transmise din generație în generație! Bunica știa de la mama ei și de la femeile din sat că se face așa și așa când ajunge în impas cu al ei copil. Nu există niciun curent în psihologia copilului sau în terapia de familie care să fi promovat vreodată bătaia, umilirea sau pedeapsa! Nu există nici o facultate de psihologie sau carte de specialitate de la Freud încoace care să spună ceva diferit de ceea ce spune parentingul de azi.
Mai toți specialiștii și psihologii consacrați vorbesc despre același lucru. Există scrieri ce datează de la 1800 cu aceleași informații pe care le răspândim noi azi, despre parentajul blând, despre unicitatea copilului, despre comunicarea eficientă, despre iubirea de sine și vindecarea de sine anterior asumării rolului de părinte.
Diferența este că la vremea respectivă oamenii aceia vorbeau pentru ei, își citeau cărțile unii altora și nu erau luați neapărat în seamă! În ziua de azi psihologii sau specialiștii ies public și împărtășesc informația, iar oamenii au senzația că e nouă, inventată secolul ăsta, menită să distrugă omenirea!
Ce făceau ai noștri pe vremuri nu poate fi încadrat în ceva obligatoriu valabil și vindecător pentru psihicul uman. Își creșteau copiii cum credeau ei, tot ghidați de ceva, dar nu de instinct! Erau ghidați tot de vorbele cuiva, doar că acel cineva era o altă bunică, femeie, oameni prinși în anumite convingeri, credințe, tradiții. Dar chiar și așa, ne-au crescut cu dragoste și cu intenții frumoase și trebuie să îi respectăm pentru asta!
Voi în ce mod vă educați copilul?
Sursa: qbebe.ro