Tradiţii neobişnuite de Crăciun...
- 2016-12-16
- 4298
În Moldova sărbătoarea Crăciunului este asociată cu petrecerea timpului în familie cu cei apropiaţi. Fiecare familie are bucatele sale tradiţionale, colindele care sunt transmise din generaţie în generație, dar şi unele jocuri, sau tradiţii.
În toată lumea se celebrează Crăciunul, doar că nu toate popoarele au aceleaşi obiceiuri. Tradiţiile diferă de la o ţară la alta. Vorba ceea: „fiecare bordei, cu al său obicei”.
În Columbia bunăoară, nu Moş Crăciun este cel care aduce daruri copiilor, ci pruncul Iisus Hristos.
În Marea Britanie, tradiţia cere ca toţi membrii familiei să amestece, rând pe rând, ingredientele din budinca de Crăciun. Fiecare îşi pune o dorinţă, iar coptura se va coace mai bine.
O tradiţie mai extremală este păstrată de cetăţenii din Caracas şi Venezuela. Aceştia se duc la biserică pe role în dimineaţa zilei de 25 decembrie.
Şi în Germania se păstrează tradiţii oarecum ciudate. În pomul de Crăciun se ascunde un castravecior murat. Copilul ce-l găseşte primul, primește un mic dar. Cine vrea un cadou în plus, poate împrumuta tradiţia!
În Estonia există o tradiţie conform căreia fiecare persoană trebuie să se relaxeze la saună în ziua de Ajun. Aşa se pregătesc ei sufleteşte (și nu numai) pentru sărbători și pentru masa festivă.
O tradiţie neordinară în Islanda impune oarecum părinţii să înnoiască garderoba copiilor, deoarece, există o legendă care spune că există o pisică care va mânca orice copil care nu primeşte haine noi de Crăciun.
În vechime vecinii noştri din Ucraina foloseau pânza de păianjen pe post de decoraţii. Un pic sinistru şi pe bună dreptate bizar.
Printre tradiţiile încetăţenite în timp în Polonia, este şi una care îţi poate menţine silueta suplă. Familia nu serveşte nimic de pe masa festivă de Crăciun până nu apare prima stea pe cer.
Ştiaţi că sărbătoarea Crăciunului a fost interzisă în Cuba între anii 1969 şi 1998 pentru ca cetăţenii să nu fie distraşi de la recoltarea trestiei de zahăr?
Pentru a afla cât de mare va fi recolta în anul care urmează, pe 25 decembrie, cetăţenii din Slovacia aruncă o lingură cu budincă spre tavan, iar cu cât mai multă budincă se lipeste de tavan, cu atât mai roditoare va fi recolta. Voi ați încerca ideea, de dragul tradiției?
În Catalonia există un personaj scârbos, prezent în mai toate scenetele. Este vorba despre Caganer, un personaj ce este înfăţişat în momentele sale mai personale, adică la toaletă. Există chiar şi un fel de scăunel folosit de acesta, care este bătut cu beţe în Ajun, în timp ce arde. Doar băştinaşii cunosc orginea acestei sărbători care este de-a dreptul foarte bizară.
În Norvegia toate măturile sunt ascunse în Ajun, de frica vrăjitoarelor, care le-ar putea fura. Prin urmare, ei nu mătură și nu fac curăţenie în Ajun. Toata treaba trebuie făcută până atunci.
În Noua Zeelanda, în locul împodobirii unui conifer, se preferă împodobirea unui arbust local, pohutukawa. Acesta face nişte flori roşii şi mari. În aşa mod localnicii economisesc pentru decoraţiuni. Natura a pregătit totul cu anticipaţie.
Copiii dn Italia o aşteaptă cu mare bucurie pe Befana, un personaj chiar mai îndrăgit decât însuşi Moş Crăciun. Acesta este un spiriduş bun, care le aduce dulciuri şi jucării pe 5 ianuarie.
În toate casele din Guatemala se mătură de Crăciun. Fiecare cartier face o grămadă mare de gunoi, iar în vârful grămezii stă un „drăcuşor” căruia îi dau foc.
Foto: enjoy.lastoptimist.ru; gruppoliberiartisti.it; metropotam.ro