Bloggerița Cristina Gheiceanu spune cum să găsești un job și să trăiești în Elveția

Bloggerița Cristina Gheiceanu spune cum să găsești un job și să trăiești în Elveția

Fosta prezentatoare TV și actuala bloggeriță Cristina Gheiceanu, care locuiește în Elveția, a scris pe pagina sa de Facebook care sunt condițiile pentru a fi acceptat la job în Elveția și ce trebuie să știi pentru a te stabili în această țară.

Așa cum am promis, revin cu răspunsuri despre Elveția!
Cum să găsești job și să trăiești în Elveția?

Elveția este foarte diferită de alte țări, la acest capitol!

În Elveția nu poți veni să-ți cauți de lucru, dacă nu ai un prieten/rudă la care să poți locui, o perioadă de timp! Aici, poți lua un apartament în chirie doar dacă ești angajat în Elveția! Desigur, se poate și altfel, dar asta ar fi cea mai ușoară și sigură opțiune!

Poți sta la un hotel, dar prețurile sunt foarte mari, chiar și la cel mai urât hotel. De aceea, trebuie să ai un buget măricel!

Desigur, puteți aplica online la un job, dar angajatorul o să vrea să vă cunoască și va trebui să veniți aici!

În cazul unei familii, cel mai ușor e când vine doar unul. Abia după ce își găsește un loc de muncă și un apartament în chirie, să vină restul familiei. Altfel, ar fi greu, dar nu imposibil!

Trebuie să cunoașteți franceza, sau germana, sau italiana. În dependență de cantonul unde veți lucra. În orașele mari, gen Zurich ori Geneva puteți găsi posturi de muncă în engleză, mai ales în IT!

Nu poți închiria orice apartament îți dorești. De obicei, totul se face prin agenții. Acolo mergi și trebuie să prezinți fișa salariului tău și să ai permis de ședere! Chiria trebuie să constituie 30 la sută din salariul tău, dacă salariul e mai mic, șanse nu prea ai, ori trebuie să găsești un garant! Apoi, ei decid dacă vor să te accepte ori nu.

Apropo, apartamente cu chirie la prețul de 1200 CHF (franci elvețieni, echivalent cu EURO) arată destul de rău și nu exagerez! Geamuri vechi, podele care scârțâie, și doar mobilă de bucătărie! Pentru mine impactul a fost foarte mare! Cumva îți imaginezi că plătind așa o sumă mare, vei vedea altceva. Ca să vă imaginați un pic, în Moldova așa un apartament ar costa maximum 200 euro lunar mobilat!

Permisul de ședere îl obții, de cele mai multe ori odată ce îți găsești un job!

Permisele sunt de câteva feluri L (jumate de an), B (un an), C (5 ani)! Cele mai multe beneficii le ai cu C, dar el poate fi obținut după 5 ani de muncă în Elveția și după ce dai teste la limba străină. Totuși, statul te poate refuza și îți dă iarăși B!

Odată ce unul din membrii familiei a primit permisul de ședere, ceilalți membri, chiar dacă nu au un serviciu, vor merge să depună actele pentru reîntregirea familiei și vor obține și ei permis!

Permisul de conducere moldovenesc, nu este acceptat aici. Poți conduce cu el doar un an! Apoi, trebuie să dai examenul auto local, pentru a obține permis elvețian de conducere!

Dacă ai permis de conducere românesc, nu mai trebuie să dai examen, ci doar să mergi la instituția corespunzătoare și să-l schimbi pe cel elvețian!

În Elveția, de multe ori, totul se bazează pe relații! Așa că, dacă aveți vreun prieten care să vă propună la un post de muncă, ar fi minunat, șansele ar fi mai mari!

În Elveția poți veni și la studii și atunci, dacă ești acceptat, primești imediat permis de ședere și respectiv, poți obține locuința!

Sursa: facebook.com/Cristina Gheiceanu

Adaugă comentariu