Cauze și factori de risc în apariția polipilor uterini
- 2018-11-09
- 3473
Cu toate că nu se știe exact care este cauza apariției polipilor uterini, medicii cred ca estrogenul are un rol important în dezvoltarea acestora. Pe durata ciclului menstrual, nivelul de estrogen din sânge se modifică, pregătind endometrul pentru o eventuală sarcină. Dacă nivelul de estrogen este mare, mucoasa uterului se poate îngroșa mai mult și apar acești polipi. Altă cauză a apariției acestora poate fi congestia vaselor de sânge din canalul cervical.
Factorii de risc
Orice femeie prezintă riscul de a dezvolta polipi uterini, dar acesta crește în următoarele cazuri:
• obezitate sau supraponderabilitate;
• tratament pentru cancerul de sân;
• hipertensiune arterială;
Simptomele afecțiunii
Polipii uterini pot avea următoarele simptome: sângerări menstruale neregulate, sângerări vaginale între menstruații, infertilitate, menstruații dureroase și abundente, sângerări după contact sexual, sângerări vaginale după instalarea menopauzei.
Polipii uterini pot fi descoperiți la un simplu control ginecologic, iar depistarea lor din timp te ferește de complicații și de infertilitate. Nu amâna controlul medical ginecologic anual!
Tratamentul polipilor uterini
În cele mai multe dintre cazuri, medicul ginecolog recomandă îndepărtarea polipilor uterini mai ales dacă provoacă sângerări sau cauzează infertilitate. Dacă polipii sunt de foarte mici dimensiuni, aceștia sunt ținuți sub observație. Dacă în urma analizelor se dovedesc maligni, se recomandă histerectomia.
Conform studiilor, femeile infertile cărora le-au fost îndepărtați polipii uterini pe cale chirurgicală au avut șanse mult mai mari de a rămâne însărcinate după inseminare artificială, față de pacientele cărora li s-a făcut inseminare fără îndepărtarea acestor polipi.
Tot legat de prezența acestora se leagă riscul crescut de avort spontan la femeile cu FIV (dacă medicul nu a făcut recomandarea de îndepărtare a polipilor înainte de fertilizarea in vitro).
IMPORTANT! Polipii uterini, chiar dacă au fost îndepărtați pe cale chirurgicală, pot să reapară după un timp. Tocmai de aceea este recomandat controlul periodic la medicul ginecolog.
Sursa: csid.ro; ginekolog-i-ya.ru