Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Investigațiile pe care să le facă o femeie până la 40 de ani ca să prevină cele mai răspândite afecțiuni

Investigațiile pe care să le facă o femeie până la 40 de ani ca să prevină cele mai răspândite afecțiuni

În agitația vieții de zi cu zi, femeile uită de multe ori să aibă grijă de sănătatea lor, iar atunci când aceasta se înrăutățește, constată că bolile neglijate au avansat și necesită tratament mult mai anevoios, respectiv și mai costisitor. De aceea medicii recomandă ca fiecare femeie să efectueze anual un set de investigații, iar cu rezultatele obținute să meargă la doctor,  spune Svetlana Mursa, medic de familie la Medpark.  

O examinare medicală completă trebuie să includă analize de laborator, investigații imagistice, dar și consultația medicilor specialiști, și se recomandă de efectuat cel puțin o dată pe an. Toate aceste investigații vă permit să evaluați starea sănătății dumneavoastră, să obțineți informații despre cei mai importanți indicatori și să depistați la timp eventualele afecțiuni.

Analiza sângelui. Se știe că la o persoană sănătoasă compoziția sângelui este constantă. Prin urmare, orice abatere de la normă indică prezența unei probleme de sănătate.

Probele hepatice. Prezența virusului hepatic poate fi depistată printr-o simplă analiză de sânge, iar diagnosticul stabilit la timp va ușura cu mult tratamentul.

Analiza urinei. Face posibilă identificarea în timp a proceselor patologice în sistemul urinar. Prin rezultatele analizei este posibilă diagnosticarea infecțiilor, inflamațiilor, pielonefritei, cistitei, urolitiazei.

Ecografia mamară. Este foarte importantă, deoarece permite depistarea timpurie a cancerului de sân la persoanele tinere cu sânul dens fibroglandular, care nu poate fi investigat prin mamografie. Din motiv că nodulii de dimensiuni mici nu pot fi depistați la palpare, femeilor li se creează iluzia că sânul este în regulă. Astfel tumoarea poate fi depistată prea târziu, soldânu-se cu îndepărtarea sânului și o probabilitate mare de deces. Respectiv, ecografia este o metodă simplă, precisă și sigură, ce permite detectarea cancerului de sân în stadii incipiente, cu doi ani înainte ca acesta să poată fi detectată de un medic sau de pacienta însăși. 

Ecografia bazinului mic. Face posibilă examinarea structurii și dimensiunilor, detectarea neoplasmelor și a proceselor patologice în uter, ovare, trompe uterine, apendice.

Verificarea profilului lipidic și ECG. Aceste investigații sunt necesare pentru depistarea celor mai frecvente afecțiuni cardiovasculare. Electrocardiograma arată cum se contractă inima, ritmicitatea, frecvența și normalitatea bătăilor acesteia, iar verificarea profilului lipidic apreciază gradul de dezvoltare a aterosclerozei. Ateroscleroza este cea care duce ulterior la formarea de trombi și, ca o consecință, la accident vascular cerebral sau atac de cord.

Examenul ginecologic. Oferă informații despre starea de sănătate a organelor genitale, medicul ginecolog fiind specializat în depistarea bolilor aparatului reproducător feminin. Acesta se face începând cu vârsta de 18 ani sau și mai devreme dacă persoana a devenit activă sexual.

Examenul citologic Babeș-Papanicolau în mediu lichid. Una dintre cele mai frecvente patologii la femei este cancerul de col uterin, fiind a doua cauză de deces a femeilor cu vârste cuprinse între 18-45 de ani, după cancerul mamar. Screeningul prin examenul citologic Babeș-Papanicolau descoperă stadiul incipient al acestui tip de cancer.

Testul de sânge pentru determinarea nivelului de glicemie (glucoza serică) poate stabili riscul de diabet și este necesar în special pentru persoanele cu exces de greutate corporală, dar nu numai.

Ecografia glandei tiroide și TSH (hormon de stimulare tiroidiană). Glanda tiroidă este o glandă endocrină care participă activ la metabolism datorită hormonilor produşi. Aceste două teste permit detectarea oricărei afecțiuni apărute la nivelul glandei tiroide și sunt recomandate nu numai în cazul apariției unor simptome, ci și în scop profilactic pentru depistarea precoce a dereglărilor hormonale. O glandă tiroidă hipoactivă se poate manifesta prin creștere în greutate, oboseală, piele uscată, constipație, frisoane, menstruații frecvente. De cealaltă parte o glandă tiroidă hiperactivă se poate manifesta prin pierdere în greutate, diaree, buferuri, menstruații neregulate.

Radiografia digitală a cutiei toracice este o investigație imagistică, care trebuie efectuată anual și permite excluderea patologiilor pulmonare (bronșită, tuberculoză, pneumonie)

Toate aceste analize au fost incluse într-un set complet de investigații și consultații - "Femei până la 40 de ani", pe care trebuie să le facă orice femeie care ține la sănătatea sa. 

Controlul medical poate fi efectuat într-o singură zi (inclusiv sâmbăta) la Spitalul Internațional Medpark primul şi cel mai mare spital multidisciplinar privat din ţară. Deschis 24/24 ore şi 7/7 zile, spitalul oferă servicii medicale de înaltă calitate în conformitate cu standardele şi practicile internaţionale, egale cu cele ale instituţiilor medicale lideri pe piaţa internaţională. Medpark reunește peste 200 de medici, doctori în ştiinţe medicale, care acoperă toate specialităţile medicale şi chirurgicale și care tratează anual peste 75.000 de pacienţi.

Spitalul se află pe str. Andrei Doga 24. Telefon: (+373) 22 40 00 40 (24/7). Info Centru: (+373) 22 99 49 44 (Luni-Vineri 9:00 - 18:00). E-mail: info@medpark.md. sau pe site-ul www.medpark.md.

Foto: exquis.ro, mediartv1.freenode.ro, storage0.dms.mpinteractiv.ro, medpark.md

Share:

Articole recomandate