Odoraș.

Odoraș.

Linex

Recomandarea specialiștilor: Examenele medicale în primul an de viață al copilului

Recomandarea specialiștilor: Examenele medicale în primul an de viață al copilului

Imediat după naștere începe monitorizarea stării de sănătate a copilului. Urmărește o „hartă” a examenelor medicale și a analizelor de rutină care sunt recomandate de specialiști în primul an de viață, scrie medlife.ro

Programul de urmărire pe termen lung a nou-născuților asigură depistarea precoce și tratamentul optim al diferitelor afecțiuni și malformații. O echipă multidisciplinară alcătuită din neonatolog, pediatru, oftalmolog, neuropediatru, logoped și kinetoterapeut contribuie la dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copilului.

Primele ore

În acest moment se stabilesc factorii de risc ai nou-născutului ‒ prematuritate, restricție de creștere, anomalii ale dezvoltării sistemului nervos central, necesitate de ventilare mecanică, tendință la hipotermie, dezechilibre biochimice, tulburări cardiovasculare, pulmonare și neurologice. Monitorizarea statusului nutrițional al nou-născutului, precum și a alăptării se face tot în primele ore de viață. Laptele matern are un rol benefic în creșterea și dezvoltarea optimă a bebelușului.

Prima săptămână

Este perioada în care se efectuează imunizarea antituberculoză și antihepatită B (prima doză), se testează bolile metabolice și se efectuează ecografii (abdominale și transfontanelare). Se realizează testarea oftalmologică a prematurului ‒ riscul de retinopatie de prematuritate, precum și analiza hiperbilirubinemiei și a anemiei de prematuritate sau induse de hemoliză. Tot în această etapă se fac examinarea neurologică, examenul clinic complet și ecografia transfontanelară (ETF).

La 14 zile

Prima vizită a nou-născutului după externarea din maternitate este la neonatolog sau pediatru și va urmări: statusul nutrițional; revenirea la greutatea de la naștere, deoarece în primele zile de viață se pot pierde până la 10-15% din greutatea inițială; menținerea unei curbe ponderale ascendente, cu un ritm de creștere de minimum 30 de grame pe zi; monitorizarea lungimii, a perimetrului cranian, a dimensiunii fontanelelor anterioară și posterioară; începerea profilaxiei rahitismului ‒ administrarea de vitamina D.

Tot acum are loc examinarea completă a nou-născutului și stabilirea unei scheme de monitorizare: ecografie de șold, posibile malformații la nivelul membrelor inferioare (picior var equin ori tal valg) sau al organelor genitale (hipospadias ori hidrocel congenital). Se verifică ritmul de alimentație și de somn al nou-născutului, precum și disconfortul digestiv (prezența colicilor abdominale, a diurezei, aspectul scaunelor etc.).

Luna a II-a

Pediatrul monitorizează greutatea, perimetrele craniene și lungimea sugarului. Se realizează examinarea completă a peretelui abdominal și se investighează eventuale hernii abdominale sau inghinale ori o posibilă intoleranță la lactoză sau la proteinele din laptele de vacă. În primele luni de viață, eructațiile sau vărsăturile repetate pot fi cauzate de refluxul gastro-esofagian. Examinarea neurologică poate depista din timp anomaliile neuro-comportamentale. Acum se administrează vaccinul hexavalent din cadrul calendarului de vaccinări obligatorii și, totodată, se fac recomandări pentru vaccinările opționale din primul an de viață.

Luna a IV-a

Se face evaluarea clinică completă și se urmărește atât dublarea greutății de la naștere ‒ aproximativ 6,8 kg și 64 cm, cât și începerea închiderii fontanelelor. Are loc examinarea clinică (paloarea tegumentară și a mucoaselor) și paraclinică a foștilor prematuri (risc de anemie de prematuritate) sau a sugarilor proveniți din mame cu deficit mare de fier pe parcursul sarcinii.

Se monitorizează achizițiile motorii, stimularea kinetică a sugarului, așezarea pe burtică. Înotul cu colacul pentru gât și masajul zilnic asigură o dezvoltare armonioasă a întregului organism. De asemenea, în această perioadă se poate efectua examinarea ochilor la nou-născuții fără risc. În funcție de statusul nutrițional al fiecărui sugar, se pot introduce la masa de seară, pentru început, 2-3 măsuri de cereale pe bază de orez.

Luna a VI-a

Medicul pediatru realizează examinarea corporală completă și urmărește dezvoltarea psihomotorie ‒ dacă bebelușul duce obiecte în gură, se întoarce, stă în șezut fără sprijin. Diversificarea este următoarea etapă a sugarului și se va începe prepararea piureurilor de legume, respectiv de fructe. Introducerea proteinelor de origine animală se va face în următoarele luni. Necesarul caloric este în plină creștere, aproximativ 850 de calorii/zi, respectiv 90-120 de kcal/kg/zi. Are loc examinarea paraclinică a indicilor eritrocitari la sugarul fără risc, monitorizarea biochimică a statusului fosfo-calcic și/sau a vitaminei D serice.

Luna a VIII-a

Se evaluează perimetrele craniene, lungimea și greutatea copilului. Se realizează statusul nutrițional, deoarece pot fi depistate eventuale intoleranțe alimentare sau alergii. În aceste cazuri, continuarea alimentației se face cu formule de lapte praf hipoalergenice, adaptate vârstei.

Luna a XII-a

În această etapă, micuțul va tripla greutatea de la naștere, va avea lungimea de aproximativ 75 cm, iar fontanele vor fi aproape închise. Evaluarea statusului nutrițional este benefică având în vedere obezitatea infantilă. Necesitățile nutriționale sunt de aproximativ 1-1,5 g/kg/zi de proteină animală, 30-50 de grame/zi de grăsimi totale, circa 1.200 de calorii/zi. Necesarul de calciu este de 500 de mg/zi, fier de 7 mg/zi, fibre de 15 grame/zi. Achizițiile psihomotorii sunt multiple ‒ copilul merge singur sau ținut de mână, începe silabisirea primelor cuvinte, se hrănește singur. Folosește olița și cere să fie schimbat de scutecul de unică folosință. Se continuă imunizarea din programul național și din cel opțional ‒ vaccinul antivaricelă și antimeningococic.

Share:

Articole recomandate