Faze ale ciclului menstrual: ce impact au asupra femeilor
- 2022-01-28
- 1630
Femeile trec prin două stări: „Lasă-mă că sunt la menstruație” și „Nu sunt la menstruație”. În săptămânile în care nu ești la menstruație, întâmpini alte trei faze ale ciclului menstrual care au un impact unic asupra minții și corpului. Trebuie să te familiarizezi cu acestea și să-ți permiți să jonglezi cu obiceiurile de stil de viață precum dieta, sportul și alte activități care te ajută să te simți excelent în ficare fază a ciclului menstrual, transmite csid.ro
Faze ale ciclului menstrual
Menstruația
Deși pare că menstruația marchează sfârșitul ciclului menstrual, de fapt această fază dă startul. Din punct de vedere fiziologic, menstruația apare atunci când oul din timpul ovulației nu ajuge să fie fertilizat. Ca rezultat, hormonii asociați ciclului menstrual- estrogenul și progesteronul- scad. În medie, menstruația durează între două și șapte zile, scrie Clinica Mayo. În această perioadă, multe schimbări ale stilului de viață pot ușura simptomele cu care te confrunți. De exemplu, stretching-ul și mersul pe jos sunt ideale în această perioadă, mai ales că nu te simți deloc energică.
Faza foliculară a ciclului menstrual
E de la sine înțeles că faza foliculară a ciclului menstrual începe în același timp cu menstruația, dar după ce sângerarea se oprește, ea continuă până la ovulație. În timpul fazei foliculare, dezvolți foliculi ovarieni care conțin ovule. În această perioadă ai mai multă energie, motiv pentru care activitățile fizice și mâncarea sănătoasă te pot ajuta să ameliorezi durerile menstruale.
Ovulația
Ovulația este faza ciclului menstrual în care șansele să rămâi însărcinată sunt foarte mari. De cele mai multe ori, ea apare între zilele 14 și 28 ale ciclului menstrual, când ovarul elimină un ou matur din foliculi. Ovulația durează între 12 și 24 de ore.
Faza luteală
Faza luteală a ciclului menstrual, numită și faza pre-menstruală, este ultima fază și continuă aproape 14 zile. Ea apare după ce ovarul elimină ovulul din folicul și ar putea fi între zilele 15 și 28 ale ciclului menstrual. Dacă rămâi însărcinată, foliculul ovarian continuă să secrete progesteron. Dacă nu rămâi însărcinată, acesta este reabsorbit de ovar, iar nivelul de protgesteron și estrogen scade. Atunci reîncepe ciclul menstrual.
Sursa foto: Qbebe.ro