Medic dermatolog despre pielea lăsată după sarcină - soluții care funcționează
- 2020-11-17
- 41186
Pielea lăsată este o consecință normală a sarcinii. Pe parcursul perioadei de sarcină, pielea se întinde pentru a face loc extinderii zonei abdominale, care, la rândul său, găzduiește bebelușul. Prin urmare, multe femei constată, după naștere, că pielea din zona abdominală, în special, este lăsată după aducerea pe lume a bebelușului.
Viteza cu care pielea își revine la normal, după naștere, depinde de foarte mulți factori, printre care greutatea mamei, vârsta, dar și câțiva factori genetici. Deși pielea lăsată nu reprezintă o problemă medicală, unele femei nu se simt împăcate cu aspectul inestetic al acesteia și apelează la diverse intervenții cosmetice pentru a-și redobândi abdomenul plat de dinainte. Mai jos, Dr. Laura Mocanu, medic specialist dermato-venerologie oferă informații la obiect cu privire la opțiunile non-invazive pe care le ai la dispoziție pentru a evita, dar și repara, aspectul de piele lăsată după naștere.
Metode de prevenție
Un stil de viață sănătos, completat de o dietă echilibrată, pot ajuta în reducerea riscului de piele lăsată, deoarece aceasta este direct influențată de greutatea mamei de pe parcursul lunilor de sarcină. Astfel, evitarea luării în greutate peste limita recomandată de medicul ginecolog poate ajuta în prevenirea lăsării pielii după naștere.
Potrivit specialiștilor, femeile care fac sport în timpul sarcinii sunt mai predispuse întoarcerii la silueta din trecut față de cele sedentare. Așadar, este important de reținut că activitatea fizică moderată este recomandată în timpul sarcinii, iar durata medie de sport pe care ar trebui să o facă o femeie însărcinată este de 2.5 ore pe săptămână.
Anumite exerciții care întăresc și tonifiază mușchii abdominali, precum cele specifice pilates-ului sau yoga, sunt, de asemenea, considerate neprimejdioase pe parcursul sarcinii. Cea mai bună opțiune este să te orientezi după un curs de sport special conceput pentru gravide. Pe lângă sport și dietă, este bine să ai în vedere aportul necesar de vitamine și minerale, pe perioada sarcinii, care susține atât dezvoltarea normală a fătului, dar îți și oferă suficientă energie pentru a face mișcare.
Soluții la îndemână pentru pielea lăsată
Sport și alimentație
Dacă ai născut și ai constatat că ți s-a lăsat pielea, există mai multe metode prin care poți îmbunătăți aspectul acesteia. Și în acest caz, sportul este aliatul tău. Prin exerciții fizice de rezistență, îți poți întări mușchii abdominali și, astfel, tonifia zona cea mai afectată de sarcină. Poți începe cu exerciții simple de postpartum, pentru ca ulterior să crești intensitatea și durata acestora, în așa fel încât să observi rezultate în timp util.
Dacă ai născut prin cezariană sau ai suferit complicații la naștere, este recomandat să te consulți cu medicul curant cu privire la reluarea activității fizice – este posibil, în acest caz, să nu poți începe să faci sport imediat după naștere, ci după șase săptămâni.
Următorul aspect de care trebuie să ții cont este alimentația. Așadar, vei avea nevoie de un regim alimentar echilibrat, bogat în vitamine, proteine și grăsimi sănătoase, care să te ajute în construirea masei musculare și stimularea producției de colagen – proteină esențială pentru o piele sănătoasă și fermă.
Nu uita să bei apă din belșug, deoarece și apa susține elasticitatea pielii și o menține sănătoasă.
Produse cosmetice
Anumite produse cosmetice, bine formulate, pot ajuta în atenuarea aspectului de piele lăsată și redarea fermității acesteia. Cercetările sugerează că, prin masarea amplă a pielii, se stimulează circulația sângelui către țesuturile afectate și se stimulează, astfel, celulele fibroblaste, care joacă un rol esențial în producția de colagen și elastină. Atât colagenul, cât și elastina, susțin fermitatea și tinerețea pielii. Așadar, prin simpla masare a pielii cu produse cosmetice recomandate pentru fermitatea pielii, se poate îmbunătăți aspectul acesteia.
Optează pentru produse bogate în antioxidanți și ingrediente reparatoare, precum ulei de șofrănel sau vitamina E, pentru rezultate cât mai bune.
Suplimente pe bază de colagen
Corpul produce colagen în mod natural, dar acest proces încetinește pe măsură ce înaintăm în vârstă. Din acest motiv, suplimentele pe bază de colagen pot fi de ajutor, pentru îmbunătățirea elasticității pielii.
Proceduri cosmetice nechirurgicale
Anumite tratamente corporale, precum radiofrecvența sau lumina pulsatilă (tratament cu laser) pot ajuta în tonifierea pielii lăsate în zona abdomenului, prin încălzirea straturilor cutanate și stimularea producției de colagen.
Este nevoie de mai multe sesiuni pentru rezultate vizibile, dar acestea nu vor întârzia să apară. Tratamentele cu laser pentru tonifierea pielii sunt cele preferate la ora actuală, acestea fiind eficiente în stimularea producției de colagen și elastină. În plus, este nevoie de mai puține ședințe, față de radiofrecvență, pentru obținerea rezultatelor dorite. Cu toate acestea, terapia cu laser este mai costisitoare. Așadar, este nevoie undeva între 3 și 5 ședințe tratament pentru o îmbunătățire vizibilă a pielii, iar aspectul final al abdomenului se va putea vedea undeva între 2 și 6 luni de la terminarea tratamentului.
Procedurile nechirurgicale sunt convenabile, deoarece ședințele sunt de scurtă durată și lipsite de durere sau disconfort. De asemenea, aceste proceduri nu presupun perioadă de recuperare. Cu toate acestea, pentru situațiile severe de piele lăsată, care apar, de obicei, la persoanele supraponderale sau obeze, procedurile nechirurgicale nu sunt eficiente, motiv pentru care se recomandă consultul unui medic estetician. În asemenea cazuri, chirurgia estetică este cea mai bună opțiune, atât timp cât nu impune riscuri pentru sănătatea pacientului.
Cât timp durează până când abdomenul va arăta ca înainte de sarcină?
Este important de reținut că straturile de piele lăsată nu își vor recăpăta elasticitatea fără un fel de intervenție - chirurgicală sau nechirurgicală. Cu toate acestea, prin sport, dietă și produse de îngrijire a pielii special concepute pentru aceste probleme, se pot vedea îmbunătățiri vizibile, în timp. Redobândirea abdomenului dinaintea sarcinii depinde de:
- Greutatea și vârsta femeii înainte de sarcină;
- Greutatea femeii pe parcursul sarcinii;
- Nivelul de activitate fizică întreprins pe perioada sarcinii;
- Calitatea alimentației din timpul sarcinii.
În funcție de acești factori, recuperarea poate fi mai rapidă (câteva luni) sau mai lentă (câțiva ani).
Sursa: doc.ro