Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Laura Cosoi despre înțărcarea parțială pe timp de noapte: Am făcut o strategie și într-o săptămână am reușit

Laura Cosoi despre înțărcarea parțială pe timp de noapte: Am făcut o strategie și într-o săptămână am reușit

Laura Cosoi are 39 de ani și e căsătorită cu Cosmin Curticăpean. Actrița și-a întemeiat o familie frumoasă și crește două fetițe: Rita și Vera. Vedeta are sprijinul soțului întotdeauna, inclusiv atunci când vine vorba despre creșterea și îngrijirea copiilor. Mai jos, vedeta a povestit despre cum a reușit să o înțarce pe Vera pe timp de noapte.

Sunt foarte bucuroasă, pentru că am reușit un lucru destul de greu – să o înțarc pe Vera pe timp de noapte – și, așa cum îți spuneam, abia așteptam să-ți povestesc ce strategie am aplicat. Ca să înțelegi mai exact de ce sunt așa de ușurată, trebuie să-ți spun că am depășit o perioadă de oboseală extremă, până în pragul epuizării. Începând cu luna februarie, când Vera avea 6 luni, a început dintr-o dată să sugă noaptea mai mult ca înainte. La început, mă gândeam că e o perioadă care va trece. Cu siguranță, odată cu diversificarea, lucrurile se vor așeza și va renunța la laptele din timpul nopții, așa cum a făcut și Rita, când avea 8 luni.

Ei bine, în cazul Verei nu a fost așa. Brusc, parcă s-ar fi declanșat ceva și noaptea voia să sugă mai mult chiar ca la început. Eu am alăptat-o la cerere și nu mi s-a părut nimic greu, până în momentul când nu mai dormeam nopțile aproape deloc și mă trezeam și de câte 6, 7 ori să o alăptez.

Am tot încercat să înțeleg ce se întâmplă – poate are legătură cu o răceală ușoară pe care a avut-o, poate e din cauza dinților, o fi din cauza creșei și așa mai departe. De fapt, cred că fiecare mamă intuiește în sinea ei adevărul: copilul caută alinare, se simte bine și ocrotit la sân, iar nouă ne e milă de ei și nu dorim să le refuzăm lucrul acesta.

Înțeleg perfect cât de important e rolul laptelui matern, știu că e hrănitor, că are rolul de a crește imunitatea bebelușului, dar dincolo de asta, când copilul e relativ măricel devine foarte conștient că la sân primește nu doar hrană, ci și confort emoțional și o alinare. În orice caz, Vera, care luna viitoare împlinește 1 an, cred că asta căuta.

Încă o dată aș vrea să spun ceea ce am mai subliniat și în alte dăți – nu vreau să vorbesc despre vârsta potrivită pentru înțărcat, pentru că asta e treaba specialiștilor. Vreau doar să-ți povestesc din experiența mea cu fetele, cum am reușit să o dezvățăm pe Vera de alăptatul pe timpul nopții. A fost un lucru necesar, pentru că, până la urmă, cu toată credința că am făcut ce trebuie, devenise extrem de obositor, iar Vera era dependentă de mine.

Am tot discutat cu pediatrul și cu alți medici, care mi-au spus că nici pentru copil nu e ok să stea la sân pe timpul nopții, că e bine să iau în calcul că organismului îi trebuie odihnă, iar stomăcelul bebelușului are nevoie de o pauză.

Cred că hotărâtor pentru decizia de a o înțărca pe Vera pe timpul nopții a fost momentul când Cosmin a plecat la Cluj pentru câteva zile, iar eu am rămas singură cu fetele. Aproape că n-am pus geană pe geană. Vera – care încă doarme cu noi în cameră – se trezea, plângea destul de tare pentru că voia lapte de la sân și îmi era teamă că o s-o scoale și pe Rita. Când Cosmin era acasă se mai ducea la ea să o liniștească și doar dacă nu se putea o puneam la sân. Dar cât timp a fost el plecat, mi-am petrecut nopțile plimbându-mă prin casă cu Vera în brațe, iar ziua simțeam că nu mă pot concentra la nimic din cauza oboselii.

M-am gândit la povestea cu alăptatul de noapte în economia relației cu copilul, cu soțul, până la urmă și cu propria stare de sănătate, pentru că nesomnul nu aduce niciun beneficiu și am ajuns la concluzia că trebuie să scot acele mese. Vreau să o alăptez pe Vera de două ori/zi și atât. După ce am făcut o strategie și i-am cerut ajutorul lui Cosmin, într-o săptămână am reușit. Iată ce a funcționat la noi, poate îți este și ție de folos.

1.    Am fost convinsă că e cea mai bună soluție pentru toată lumea. Ca să faci pasul acesta, trebuie să fii convinsă că e un lucru necesar, pentru că altfel vei ezita sau amâna momentul. E bine să știi clar care e rațiunea care te determină să procedezi astfel. La mine a fost foarte limpede: intrasem într-un cerc vicios, eu nu eram bine și nici Vera. Nu ne odihneam suficient niciuna dintre noi.

2.    Am ales momentul oportun, am fost hotărâtă și perseverentă. Dacă vrei să înțărci copilul pe timp de noapte, odată ce ai pornit pe drumul ăsta e bine să nu mai dai înapoi. Dacă te tot întorci din drum, se zăpăcește de cap și copilul și tatăl și tu. Gândește-te doar, chiar dacă ți se rupe sufletul când plânge, că peste câteva zile totul va fi ok.

3.    Am acceptat ajutor. Sunt foarte recunoscătoare că în povestea asta Cosmin a fost 100% lângă mine. E nevoie de ajutor, de cineva care să preia copilul pe timpul nopții, atunci când plânge. Iar dacă vrei să-l dezveți de sân nu poți face tu asta. Apelează la tata, la o bunică sau la bonă. Pregătește-i sufletește că nu vor dormi câteva nopți și treceți împreună prin povestea asta.

4.     Am hrănit copilul bine seara, cam cu o oră înainte de culcare, pentru că altfel se poate trezi și de foame.

5.    Am avut pregătit un biberon cu apă, ca să-i dăm atunci când se trezește. N-a fost chiar ce și-a dorit Vera, dar până la urmă s-a obișnuit.

6.    Nu am luat-o în brațe atunci când plângea, ci ori înainte, ori după, ca să nu-și creeze o modalitate de a comunica cu noi prin plâns. Spre exemplu, Cosmin o lua în brațe când începea să scâncească. Dacă plângea, o lăsa în pătuț să se liniștească, îi vorbea, o mângâia și abia când se potolea o lua în brațe.

Propriu-zis, procedez așa: seara o hrănesc bine pe Vera, apoi o alăptez cu o oră înainte de somn. Dacă vrei să fie și mai simplu îi introduci un biberon cu formulă și ai și mai mari șanse ca cel mic să doarmă mai mult, fiind mai hrănitor.

Am făcut schimb de locuri cu Cosmin așa încât să fie el mai aproape de patul copilului. Dacă plânge peste noapte, se trezește el și încearcă să o liniștească. Îi dă apă cu biberonul, ceea ce la început a enervat-o și mai tare. Asta pentru că, deși se hidrata, nu găsea totuși ce-i trebuia, alinarea de la sânul mamei. A mai plimbat-o prin casă, i-a cântat și până la urmă a adormit și a pus-o în pătuțul ei. Dacă nu adoarme, o ia cu noi în pat, însă avem o strategie să nu mă simtă: am făcut schimb de locuri cu Cosmin și am pus un rând de perne între noi. Dacă metoda asta nu funcționa, nu aveam altă soluție decât să mă mut pentru câteva zile în altă cameră.

Și uite-așa am reușit! După o săptămână de program așa cum ți l-am descris, lucrurile s-au schimbat mult și Vera se mai trezește o singură dată pe noapte. Cred că ne aflăm pe drumul cel bun și sunt convinsă că am luat cea mai potrivită decizie. În momentul ăsta, o mai alăptez o dată dimineața și o dată seara, dar probabil în viitorul apropiat îi voi da lapte de la sân doar o singură dată!

La tine cum a decurs înțărcarea parțială?

 Sursa: lauracosoi.ro

Share:

Articole recomandate