Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Top 10 alimente pe care le consumă oamenii sănătoși și fericiți

Top 10 alimente pe care le consumă oamenii sănătoși și fericiți

Starea noastră de spirit depinde mult de sănătate, iar vestea bună e că și una, și alta pot fi îmbunătățite cu ajutorul alimentelor. În articol vă oferim un top al celor mai bune produse care ajută oamenii să fie sănătoși și fericiți. Păstrați-vă lista!

1. Legume verzi

Legumele cu frunze verzi, precum varza și spanacul, sunt bogate în vitamina C și magneziu. Ambele sunt importante pentru convertirea triptofanului și tirozine, amino-acizilor, în serotonină și dopamină, neurotransmițători responsabili pentru starea noastră de bine.

2. Nuci și semințe

Semințele de in/chia/cânepă/dovleac și nucile sunt surse importante de omega-3, iar nucile caju și-au dovedit eficiența pentru menținerea unei bunedispoziții. Una dintre sursele naturale cele mai bogate de triptofan - câteva porții de caju pe zi țin depresia departe. Și nu uitați de cea care este considerată regină printre nuci - migdala, care conține zinc, fier și grăsimi sănătoase, care reduc anxietatea.

3. Afine

Considerate superalimente, afinele sunt perfecte pentru alungarea stresului. Bogate în vitamine, fitonutrienți si o varietate mare de antioxidanți ce reduc stresul, afinele sunt gustarea perfectă pentru activarea semnalelor de fericire din creier.

4. Ciocolata amară

Nu e niciun secret ca ciocolata amăruie ne face să ne simțim bine. Acest lucru se datorează beneficiilor din cacao - ingredientul crud care dă unei ciocolate bune gustul și culoarea. Cacao conține feniletilamina, ceea ce duce la eliberarea de endorfine. E asemeni stării ca atunci când ne îndrăgostim.

5. Alimente bogate în vitamine din grupa B

O sursă constantă de vitamina B este esențială pentru menținerea fericirii. Alimente bogate în vitamine din grupa B includ leguminoasele, nucile, semințele, orezul brun, ovăzul, legumele verzi și altele.

6. Alimentele fermentate

În mare parte, serotonina din corpul nostru (responsabilă de fericire) este produsă de intestine, nu de creier. De aceea este important să hrănim intestinele, oferindu-le o varietate de „bacterii bune" care să le ajute să funcționeze la maximă capacitate. Alimente fermentate precum varza murată și băuturi precum chefir sau lapte bătut sunt foarte bune surse de astfel de bacterii.

7. Bananele

Gustarea perfectă, bananele îți oferă exact ce-ți trebuie. Pline de energie, vitamina B6, triptofan, fier, magneziu și potasiu, plus un probiotic natural, bogate în fibre, reglează zaharul din sânge. De fapt, o banană consumată între mic dejun și prânz furnizează corpului suficient magneziu (care reduce stresul) pentru întreaga zi.

8. Alimente bogate în vitamina D

O mai mare cantitate de vitamina D poate îmbunătăți dispoziția prin creșterea producerii de serotonină. Sintetizată de corp în prezența soarelui, vitamina D mai poate fi găsită în alimente precum laptele de cocos, lapte de migdale, ciuperci. Se pot lua suplimente de calitate cu vitamina D3 în timpul iernii.

9. Carbohidrați complecși 

Carbohidrații complecși precum năutul, lintea, nucile, ovăzul, orezul brun, cartofii, porumbul, cerealele integrale, bananele și legumele cu amidon intensifică producția de serotonină.

10. Spirulina

Spirulina este unul dintre cele mai nutritive alimente de pe planetă! Un echivalent super verde al unui complex de multivitamine, spirulina este 60-70% mai bogată în fier, vitaminele B (de subliniat B12, care este foarte rară în sursele vegetale), triptofan și acizii grași omega-3 si omega-6. Și ca și cum nu ar fi fost suficient, spirulina mai conține calciu, magneziu, acid folic, vitaminele A, B, C, D, E, K și antioxidanți. Mai multe despre spirulină puteți citi și AICI.

 

Sursa: viataverdeviu.ro; sanatate.acasa.ro; aflacum.ro; csid.ro

Share:

Articole recomandate