Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Metode de restabilire mai rapidă a burticii după naștere

Metode de restabilire mai rapidă a burticii după naștere

Cel mai mare organ - pielea, suferă multiple transformări în timpul sarcinii. Chiar dacă îți poți strânge la piept nou-născutul, burtica ta mai arată ca și cum ai fi însărcinată. Unele mame suferă sau chiar pot deveni depresive odată cu vederea imaginii lor în oglindă, deși nu ar trebui. Este nevoie doar de răbdare și de câteva trucuri de îngrijire care te pot scăpa de pielea lăsată și inestetică.

În primul rând, trebuie să înțelegem că în cele 9 luni de sarcină apar modificări importante la nivelul anatomiei peretelui abdominal, mușchii își pierd din tonus și sunt forțați să se extindă, la fel ca și pielea. Organele interne, care sunt în cavitatea abdominală, vor fi împinse și înghesuite la propriu în timpul procesului de dezvoltare a bebelușului (uterul se extinde și împinge celelalte organe). De asemenea, trebuie să mai luam în calcul și kilogramele luate în timpul sarcinii, care sigur s-au depus și pe abdomen.

Indiferent de metoda de naștere aleasă, după ce copilul a „părăsit" burtica mamei, organismul femeii trebuie să se refacă din toate punctele de vedere, iar acest proces este destul de lung, mai ales dacă vrei să ajungi la formele inițiale. Burtica de gravidă nu dispare imediat după naștere, poate doar în cazuri foarte rare, și are nevoie de ajutor. 

Dacă ai auzit de fraza: „Iți trebuie 9 luni să devii mamă și alte nouă ca să redevii femeie" să știi că ar putea fi adevărată doar în cazul în care te lași pe seama acestor spuse. Odată ce vei recurge la exerciții, masaj, burtieră (un fel de centură) și alte metode, pielea ta se va reface în timp mult mai scurt. Mamele moderne par să fie tot mai atrase de burtieră, deși nu îți asigură o talie de viespe în viitorul imediat, este recomandată și de medici.

Cecilia Jevitt, asistentă și moașă în Florida spune că: „Purtarea unei burtiere postpartum a devenit foarte populară în rândul mamelor și eu o văd ca fiind utilă cam 6-8 săptămâni după naștere, pentru susținerea și retragerea abdomenului. O astfel de centură ar trebui purtată în special de femeile care au născut prin cezariană sau sunt obeze, în aceste cazuri abdomenul se reface mai greu și are nevoie de susținere. În plus, eu găsesc mult mai confortabil să porți o astfel de burtieră după naștere, atunci când burta fermă de gravidă va fi înlocuită cu una moale și lăsată. Cu toate acestea, nu trebuie să vă lăsați păcălite de promisiunile producătorilor care spun că burtierele fac minuni în procesul de recuperare a siluetei fără niciun efort fizic. Purtarea unei burtiere după naștere oferă într-adevar sprijin mușchilor în procesul de refacere, dar nu-ți face talia de viespe".

Legatul burţii după naştere este o practică veche, întâlnită în mai multe culturi, în special în Japonia, în Orientul Mijlociu şi în America de Sud. Scopul acesteia este, în principal, să ajute organismul să se refacă după naştere şi să susţină muşchii şi organele interne din zona abdominală, pentru a-şi reveni la forma de dinainte de sarcină.

Sunt mai multe criterii de selecție de care ar trebui să ții cont atunci când îți cumperi o burtiera. Aceasta ar trebui să fie:

- de bumbac, microfibră sau dintr-un material hipoalergic, pentru ca pielea să poată respira în voie și să nu fie afectată de transpirație;

- elastică, pentru ca mama să se poată mișca în voie și să respire bine;

- reglabilă, pentru că burtica se va reduce treptat și va trebui să „strângi cureaua";

- înaltă, ca să acopere tot abdomenul;

- sistemul de prindere ar trebui să fie de tip velcro (arici) să nu incomodeze mișcarea sau să facă rău pielii.

Pe forumuri, mămicile se întrec în comentarii. Unele pozitive, alte mai puțin:

Florentina Ionescu, mamă a două fetițe născute prin cezariană, spune: „Eu am purtat centuri la ambele nașteri. Medicul care m-a operat, mi-a recomandat purtarea unei burtiere după naștere încă de la prima vizită postpartum. Doamna doctor a spus că burta mea avea tendința să se lase peste operație și că am nevoie de o burtieră sau un chiloț foarte înalt pentru susținerea mușchilor abdominali. Nici acum nu am talia de altă dată, dar abdomenul meu arată destul de bine după 2 operații și cicatricea arată bine. În plus, mă mișcam mai bine, mai cu încredere atunci când aveam susținere în zona abdomenului".

Elena Dumitrescu, mama unei fetițe, naștere naturală, spune: „Sunt în favoarea purtării unei burtiere după naștere. După ce am adus-o pe lume pe Anastasia, burta mea de gravidă, drăguță și fermă, de care eram foarte mândră în sarcină, s-a lăsat și arăta urât. Eu mi-am cumpărat o burtieră clasică, groasă, înaltă, cu arici, din aceea folosită și de cei care au dureri de spate. Eu zic acum că a funcționat și că ar fi fost mai rău și mai greu fără".

Marina Ion, mama unui băiețel născut prin cezariană, spune: „Eu nu am putut să o port, mi se părea că nu am aer, că nu pot respira. Eu oricum m-am refăcut foarte greu după cezariană, așa că nu mă simțeam bine decât întinsă în pat. Am încercat orice variantă, centuri, burtiere tubulare, chiloți înalți cu picior, fără... orice.  Abdomenul meu acum are nevoie de niște exerciții fizice, în rest arată normal, la fel și operația. Nu știu ce minuni ar fi putut să facă o burtieră".

Valentina Chirițoiu, mama unei fetițe născută prin cezariană, spune: „Eu nu am purtat burtieră după naștere că nu mi se părea confortabilă. Fac sport, meseria mea este să fac sport și m-am gândit că o să-mi revin când voi începe antrenamentele. Acum fetița are 3 ani, mi-am revenit, am un abdomen ferm, dar în zona operației am o umflătură vizibilă chiar și prin chiloț. Nu știu dacă m-ar fi ajutat o astfel de centură".

Putem vedea clar că rezultatele nu sunt minune, dar dacă burtiera va fi combinată cu celelalte metode, atunci vei arăta cum îți dorești în cel mai scurt timp.

Esențială este mișcarea fizică. Pentru început mersul pe jos este suficient și extrem de util. La o lună după naștere poți începe și exerciții mai serioase. Pilates și Yoga sunt cele mai utile. Trebuie să știi că tot așa cum îți este interzisă o dietă drastică îți sunt interzise și antrenamentele dure. Exercițiile care tonifiază musculatura abdominală sunt utile doar dacă sunt făcute cu blândețe. Nu uita de exercițiile Kegel, extrem de utile dacă sunt practicate constant. De asemnea, să știi că alăptarea nu e doar necesară fătului, aceasta te ajută și pe tine la restabilire.

Alăptarea ajută mai ales în primele luni de la naștere. Femeile care alăptează ard calorii și în procesul de fabricare a laptelui, astfel că este posibil să slăbească mai repede și cu mai puțin efort decât cele care nu alăptează. De asemenea, alăptarea declanșează contracții care ajută la micșorarea mai rapidă a uterului.

Dacă mai recurgi și la ședințe de masaj, fie realizate de un profesionist sau chiar de tine acasă, efectele nu se vor lăsa mult așteptate. E nevoie doar de răbdare în rest, bucură-te de sănătatea copilului și a întregii familii.

 

Sursa: qbebe.ro, suntmamica.ro, forummamici.ro

Sursa foto: unica.md

 

Share:

Articole recomandate