Despre sistemul de educație din SUA: Nimeni nu-ţi cere cadouri, perdele ori bani!
- 2016-10-17
- 8303
Avocata Violeta Gaşiţoi, stabilită de curând împreună cu familia peste Ocean, face primele concluzii legate de educaţia americană, la doar câteva săptămâni de când fiica ei mai mică Nelly a început anul şcolar. Potrivit ei, relaţia dintre administraţia şcolii este una oficială, dar destul de constructivă, fapt care garantează tuturor elevilor nu doar cunoştinţe, ci şi securitate:
- Copiii merg la şcoală şi dacă lecțiile încep la 7:45 până la 14:15 înseamnă că poarta şcolii se închide exact la 7:45 şi se deschide exact la 14:15, pentru ca să poţi să-ți iei copilul.
- Dacă copilul lipsește o zi de la școală, până în seară ambii părinți primesc mesaje pe e-mail, sunt telefonați și anunțați că elevul a lipsit de la școală ori de la una dintre lecții, cu rugămintea ca părinții să se prezinte a doua zi la oficiu, pentru a spune dacă au știut despre lipsa copilului. Ţinând cont de faptul că în Moldova elevii mai mari (clasele a 9 – 12 –a) mai obişnuiesc să fugă de la lecţii, părinţii nu mai află de isprăvile lor. De aceea, consdier că ar fi bine să se ştie...
- Dacă există cazuri suspecte, spre exemplu, la școală au fost oameni ce au înmânat pliante cu anunţuri copiilor, atunci părinți imediat sunt anunțați despre acest caz. Administraţia le scrie părinților ce măsuri vor fi luate pe viitor, ca astfel de situații să nu se mai repete. La fel, părinţii sunt rugați să discute cu copiii ca aceştia să nu vorbească cu oameni străini.
- Pe teritoriul şcolii patrulează zilnic doi paznici, chiar dacă şcoala este dotată cu camere video. Astfel, în caz că ai fost observat prin preajma şcolii, chiar dacă ești părinte, vei fi rugat să te apropii de oficiu pentru a afla răspuns la orice întrebare care te interesează. Dacă ai nevoie de copilul tău, atunci va fi trimis cineva să-l cheme, dacă vrei să vezi școala, îţi va fi permis, dar condus neapărat de cineva.
- Încă un moment (care nu ţine de securitate) – când vii să îţi iei copilul, nu e neapărat să mergi să vorbești în fiecare zi despre reuşitele lui. Orice informaţie despre el o primești în scris. La capitolul educaţie, nu există o formulă ideală, în opinia mea. Sunt anumite momente bune în Moldova, dar sunt şi rele, exact ca peste tot în lume.
- Însă ce lipseşte în SUA este corupţia în acest sistem, cumătrismul şi nănăşismul. Nu îţi cere nimeni cadouri, perdele ori bani… Copiii sunt evaluaţi în baza cunoştinţelor şi niciodată nu sunt umiliţi, sau luaţi în derâdere dacă au greşit, fapt ce le permite să crească mai liberi
Pornind de la ideea că lucrurile în ţara noastră la capitolul securitate în şcoli (grădiniţe), educaţie, relaţie părinţi – profesori sunt un pic altele, credeţi că am putea adopta unele puncte din modelul american?
Foto: bucurestifm.ro; facebook.com/Garsitoi Violeta