Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Studiu: Vitamina D este direct legată de rata scăzută a deceselor cauzate de coronavirus

Studiu: Vitamina D este direct legată de rata scăzută a deceselor cauzate de coronavirus

Un nou studiu realizat în 20 de ţări europene arată că nivelul scăzut de Vitamina D are legătură cu numărul mare de cazuri de COVID-19, dar şi cu ratele mari de mortalitate, potrivit site-ului Universităţii Anglia Ruskin. Noile date confirmă rezultatele mai multor studii observaţionale anterioare, care au raportat o asociere între nivelurile scăzute de Vitamina D şi susceptibilitatea la infecţii acute ale tractului respirator.

Oamenii de ştiinţă arată că Vitamina D modulează răspunsul globulelor albe din sânge, împiedicându-le să elibereze prea multe citokine inflamatorii. Virusul SARS-CoV-2 cauzează un exces de citokine pro-inflamatorii.

Cercetarea arată că populaţia din Italia şi Spania are niveluri medii de Vitamina D, mai mici decât populaţia din majoritatea ţărilor aflate în nordul Europei. De altfel în Spania şi Italia, s-au înregistrat rate de mortalitate ridicate din cauza COVID-19. O explicaţie pentru acest lucru ar fi că oamenii din sudul Europei, în special vârstnicii, evită soarele puternic, în timp ce pigmentarea pielii reduce, de asemenea, sinteza naturală de Vitamina D.

În schimb, cele mai mari niveluri medii de Vitamina D se găsesc în nordul Europei, datorită consumului de ulei de ficat de cod şi suplimente de Vitamina D. În prezent, ţările scandinave sunt printre ţările cu cel mai mic număr de cazuri COVID-19 şi cu rate mici de mortalitate pe cap de locuitor, din Europa.

Am găsit o relaţie semnificativă între nivelurile medii de Vitamina D şi numărul de cazuri de COVID-19, şi, în special, între nivelul mediu de Vitamina D şi rata de mortalitate COVID-19. Vitamina D s-a dovedit a proteja împotriva infecţiilor respiratorii acute, iar adulţii în vârstă, grupul cel mai deficitar în Vitamina D, sunt cel mai grav afectaţi de COVID-19”, a spus dr. Lee Smith de la Universitatea Anglia Ruskin.

 

Sursa: medichub.ro; kp.ru

Share:

Articole recomandate