Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Termografia, investigația fără radiații. Ce este și pentru ce afecțiuni se recomandă

Termografia, investigația fără radiații. Ce este și pentru ce afecțiuni se recomandă

Termografia nu poate înlocui mamografia în depistarea cancerului de sân, deoarece are o sensibilitate destul de redusă și poate induce rezultate fals pozitive. Cu toate acestea, poate fi luată în calcul ca metodă complementară investigațiilor senologice clasice, respectiv mamografie și ecografie, scrie csid.ro

De regulă, termografia este indicată mai mult la femeile tinere, cu sâni denși, înainte de vârsta de 50 ani. Procedura este neiradiantă și nedureroasă, dar aceste avantaje nu trebuie să cântărească prea mult în ceea ce privește screeningul cancerului mamar, deoarece, subliniem, nu este o metodă foarte precisă și există riscul obținerii unui rezultat fals pozitiv, care să sugereze leziuni canceroase deși acestea nu există. Se estimează că termografia digitală modernă detectează doar 1 din 4 cancere, iar în cazul unei termograme pozitive, probabilitatea de cancer este de 24%.

Dr. Liliana Păuna - Cristian spune că termografia utilizează o cameră infraroșu și se bazează pe analiza repartizării temperaturii pe suprafaţa corpului (analiza punctelor „reci” şi „fierbinţi”), respectiv a fluxului sangvin la nivel tisular. Cu ajutorul termografiei pot fi detectate formațiuni tumorale mamare cu rată crescută de proliferare, dar și infecții/inflamații.

Termografia are specificitate redusă, motiv pentru care nu poate fi folosită ca singură metodă de diagnostic pentru leziunile mamare și în niciun caz ca metodă de screening pentru depistarea cancerului mamar.

Informațiile aduse de termografie au valoare reală doar dacă aceasta se efectuează complementar mamografiei și, mai mult decât atât, leziunile decelate termografic necesită caracterizare suplimentară cu examen ecografic.

 Pacientele nu au nevoie de o pregătire specifică înainte de efectuarea termografiei, poate doar renunțarea la aplicarea de creme/deodorante pe suprafața examinată.

Procedura este simplă, nu durează mai mult de 30 de minute și începe cu dezbrăcarea pacientei în porțiunea superioară a corpului, aclimatizarea la temperatura camerei (cca. 15 minute), inspecția sânilor (pentru notarea datelor clinice: anomalii palpatorii, zone dureroase, prezența de adenopatii axilare etc.), urmată de poziționarea pacientei în fața camerei de filmat ultraperformante, cu obținerea de către tehnician a unei serii de 6 imagini, frontale și laterale, ale ambilor sâni.

Imaginile în infraroșu vor fi transmise și prelucrate ulterior de un calculator. Rezultatul va fi o hartă termografică, cu imagini în diverse tonuri de culoare, care vor fi interpretate de către un specialist, aspectul fiind încadrat într-o clasificare standardizată termobiologică: TH 1 – normal uniform non-vascular, TH 2 – normal uniform vascular, TH 3 – echivoc, TH 4 – anormal, TH 5 – sever. Termografia ajută la depistarea cancerul mamar, dar ca metodă de investigație complementară mamografiei, fără a o putea înlocui. Există chiar și o avertizare în acest sens, din partea FDA (Food and Drug Administration), de a nu folosi termografia ca singură metoda de investigare a sânilor, a mai adăugat medicul.

 

Sursa foto: csid.ro

Share:

Articole recomandate