Afecţiuni aparent banale care pot cauza infertilitate
- 2019-03-21
- 2711
Despre cele mai frecvente afecţiuni considerate de cele mai multe ori banale, dar care pot duce la diagnosticul de infertilitate, a povestit Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Sindormul ovarelor polichistice sau SOP afectează un procent important din categoria femeilor aflate la vârstă fertilă. Afecţiunea este caracterizată prin prezenţa pe ovare, mai mari decât în mod obişnuit, a unor chisturi ce conţin ovule nematurizate. De asemenea, tulburările de ciclul menstrual, ceea ce are ca primă consecinţă faptul că ovulaţia nu are loc lunar, excesul de pilozitate şi obezitatea sunt alte manifestări importante ale SOP. Depistat la timp, sindromul ovarelor polichistice este tratabil. Se pot obţine sarcini inclusiv pe cale naturală, dacă afecţiunea este depistată în stadiu incipient şi tratată corect.
Infecțiile aparatului genital sunt o altă posibilă cauză a infertilităţii. Infecţiile cu Candida, Trichomonas, Chlamydia, Mycoplasma ori Gonoreea sunt imposibil de diagnosticat dacă pacienta nu se prezintă la control medical imediat ce simptomele au apărut. Cele mai importante dintre simptome sunt secreţiile vaginale urât mirositoare, senzaţiile de mâncărime şi arsură, durerile în timpul contactului sexual, durerea la urinare, apariţia inflamaţiilor la nivelul organelor genitale. Fără un diagnostic şi, mai ales, fără un tratament corespunzător, aceste infecţii pot duce, pe termen lung, la apariţia infertilităţii.
Endometrioza, frecvent întâlnită în rândul femeilor cu vârstele cuprinse între 25 şi 40 de ani, este acea afecţiune ce constă în dezvoltarea celulelor endometriale în afara cavităţii uterine (pe ovare, trompe, intestine, pe suprafaţa mucoasei din cavitatea pelvină etc). De multe ori, această afecţiune este descoperită abia când femeia începe şirul analizelor pentru depistarea infertilităţii. Un prim indiciu despre posibila existenţă a endometriozei este testul CA 125, o simplă analiză de sânge.
Menopauza precoce este un diagnostic din ce în ce mai des întâlnit şi de la vârste ce pornesc de la 25 de ani. Printre posibilele cauze ale acestei afecţiuni sunt afecţiunile autoimune tiroidiene sau articulare, infecţiile ovarelor, anomaliile cromozomiale. Afecţiunea este caracterizată de menstruaţii neregulate, uscăciunea vaginului, apariţia bufeurilor etc. Poate fi depistată prin efectuarea unor teste hormonale.
Fibromul uterin reprezintă o înmulţire a unor celule ce se formează în peretele uterului, devenind un obstacol atunci când se doreşte obţinerea unei sarcini. În cele mai multe dintre cazuri, simptomele existenţei acestei tumori necanceroase sunt sângerările abundente şi prelungite, dureri acute în perioada menstruală, dureri pelvine, crampe, dificultăţi de tranzit, senzaţii permanente de balonare şi creşterea circumferinţei abdomenului, presiune în abdomen, dureri în timpul actului sexual, dureri acute în zona lombară. Prezenţa fibromului poate îngreuna sau chiar împiedica apariţia unei sarcini, fiind în acelaşi timp şi una dintre cauzele avortului spontan.
Sursa: csid.ro; 24tv.ua