3 reţete gustoase de APERITIVE de POST
- 2016-04-15
- 15429
Îţi oferim câteva idei gustoase, sănătoase şi uşor de făcut, care vor fi perfecte atât ca un aperitiv la o masă consistentă, cât şi ca o gustare între mese sau chiar pentru micul dejun.
Pastă de avocado
Ingrediente: 2 avocado bine coapte, 3 linguri ulei de masline (cca 50ml), 2 linguriţe zeama de lămâie, 2-3 căţei de usturoi, pătrunjel tocat mărunt, sare şi piper după gust.
Cum faci: Ai nevoie de un avocado copt, pentru a-l putea desprinde uşor de pe sâmbure. Taie avocado în jumătate, scoate sâmburele, rade miezul cu o lingură şi pasează-l bine în blender sau cu furculiţa. Adaugă puţină sare şi piper, zeama de lămâie, apoi usturoiul mărunţit (opţional, o ceapă mică) şi uleiul. Se amestecă până se obţine o pastă uniformă, cremoasă şi uşoară. Se poate decora cu felii de ardei gras sau roşii cherry. Poţi servi pasta de avocado pe pâine toast sau chiar chipsuri din cartofi sau porumb. Este delicioasă şi uşor de făcut!
Idee: Poţi umple cu această pastă câteva roşii cherry, vor arăta fenomenal pe masă!
Frigărui cu mămăligă şi ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci mici, 70ml ulei de măsline (sau 100 g unt/margarină), sare şi piper după gust, mămăligă tare (făină de porumb, apă, sare, unt).
Cum faci: Găteşte o mămăligă, destul de densă şi tare, apoi las-o la răcit. Unge tava cu ulei / margarină vegetală (sau cu unt, dacă nu ţii post) şi aşază în ea ciupercile bine spălate. Presară sare şi piper şi coace-le în cuptorul preîncălzit cca 15-20 minute. După ce s-au copt, scoate ciupercile pe un platou, iar sosul format din zeama lăsată de ciuperci şi ulei/unt, păstrează-l într-un vas. Taie mămăliga cubuleţe şi pune-o pe beţe de frigărui, alternată cu bucăţi de ciuperci. Stropeşte „frigăruile” cu sosul obţinut la coacere.
Idee: Dacă îţi place mămăliga mai crocantă, poţi prăji uşor cubuleţele de mămăligă, înainte de a le pune pe beţişoare.
Ciuperci umplute cu rădăcini şi roşii
Ingrediente: 500 grame de ciuperci mari, 1 morcov, rădăcină de pătrunjel, rădăcină de păstârnac, 1 ceapă, câteva roşii, 2-3 căţei de usturoi, sare, piper, busuioc uscat, 50 ml ulei, 100 gr pastă de roşii, mărar sau pătrunjel verde.
Cum se face: Spală ciupercile şi separă pălăriile de picioruşe. Toacă cubuleţe cozile ciupercilor, morcovul, rădăcina de pătrunje şi păstârnac, mărunţeşte şi usturoiul. Încinge uleiul într-o tigaie şi căleşte uşor legumele. Presară sare, piper, busuioc sau alte condimente care îţi plac. Când legumele s-au înmuiat puţin, adaugă roşiile tăiate cuburi şi mai lasă 2-3 minute. Umple pălăriile ciupercilor cu umplutura din legume, aşează câte o jumătate de roşie cherry deasupra (sau una întreagă, dacă e mică) şi dă la cuptor pentru 30-40 minute, la 180 grade, până ciupercile se vor înmuia. După ce scoţi ciupercile din cuptor, presară puţin mărar sau pătrunjel tocat deasupra, va da un plus de culoare şi aromă.
Poftă bună!
Foto: teoskitchen.ro; reteteculinare.ro; libertatea.ro, retetemerisor.ro