La ce vârstă este indicat aparatul dentar la copii. Tot ce trebuie să știi!
- 2016-11-18
- 15603
Mulți copii au probleme cu dantura, însă părinții neglijează vizita la un medic ortodont. Aceștia trebuie să cunoască faptul că ortodonția nu înseamnă doar îmbunătățirea esteticii dinților, aceasta mai înseamnă și corectarea imaginii feței și a gurii. Copilul cu o dantură corectă vorbește mai ușor și mestecă mai simplu alimentele.
Pentru copii este destul de dificil să aibă grijă de igiena orală a dinților, atunci când aceștia nu sunt ordonați corect. Este recomandat ca părinții să apeleze la medic chiar după vârsta de 2 ani copilului, pentru a se asigura că odrasla sa nu este predispusă să aibă probleme cu dantura sau în unele cazuri pentru a preveni agravarea situației.
Dezavantajele dinților strâmbi:
- aspect inestetic;
- sunt greu de îngrijit;
- pot fi pierduți mai devreme;
- pot duce la dureri de cap (din motiv că obligă mușchii masticatori la un efort suplimentar);
- duc la disfuncția articulației temporo-mandibulare;
- pot apărea dureri la nivelul gâtului, umărului și a spatelui.
În cele ce urmează am adunat sfaturi de la unii dintre cei mai iscusiți ortodonți din țară pentru a vă explica de ce este atât de necesar să apelați la timp la serviciile unui medic ortodont.
Elizaveta Bass spune: „Prima consultație a medicului ortodont este necesară imediat după ce la copii erup dinții de lapte, de obicei după vârsta de 2 ani. După care se recomandă ca la fiecare jumătate de an părinții să meargă cu copiii la un control de profilactică. De asemenea la vârsta de 6 ani, atunci când încep să erupă dinții permanenți (momentul când se schimbă dinții de lapte cu cei permanenți) este necesar ca micuții să facă o radiografie panoramică, pentru a vedea evoluția dinților permanenți, adică să vadă dacă aceștia erup corect sau nu și dacă copilul va avea nevoie de o corectare a danturii. După radiografie se decide la fiecare individual tipul de aparat ortodontic necesar, în dependență de necesitate. De menționat este faptul că părinții trebuie să meargă la medic în mod obligatoriu, pentru a exclude agravarea problemei. Cu cât mai repede este depistată problema, cu atât mai ușor aceasta poate fi rezolvată.
Activează la: Clinica Stomatologică „CviaDent”.
Iliev Olesea spune: „Pentru mulți dintre pacienți cel mai important este aspectul estetic, însă pentru medicul ortodont la fel de importantă este și restabilirea funcționalității cavității bucale (funcția de vorbire și de mestecare a alimentelor). În unele cazuri aparatele ortodontice sunt deranjante, dar după o perioadă de timp copiii se obișnuiesc cu ele și practic nu se simt incomodați. Celor care poartă aparate dentare li se impun anumite restricții, cum ar fi interzicerea consumului alimentelor tari. Însă toate aceste sacrificii durează o perioadă scurtă de timp, în schimb după aceasta se obține un rezultat pozitiv, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Părinții ar trebui să conștientizeze faptul că e mult mai corect și mai ușor ca problemele ortodontice să fie tratate atunci când copilul are dinți temporari. Numai medicul specialist poate să înțeleagă dacă copilul are probleme cu dantura, de aceea este necesar ca micuții să fie consultați o dată la jumătate de an de un medic stomatolog pediatru, care, în caz de necesitate, va îndruma copilul la un medic ortodont.”
Activează la: Clinicile Stomatologice: „Analog Dent”, „Doctor White”, „Biodent”.
Mohammad Trabulseih spune: „Alinierea incorectă a dinților duce la o igienă dificilă, care la rândul său poate provoca apariția cariilor dentare și a gingivitelor. Corecția dinților strâmbi are un impact pozitiv, nu doar asupra esteticii, dar și asupra stării de sănătate. Pentru fiecare patologie identificată există metode de tratament care sunt foarte eficiente. Tratamentul dinților aliniați corect durează în medie circa 1 an și jumătate, dar poate să dureze și mai puțin, totul depinde de complexitatea patologiei. La copiii cu vârstele cuprinse între 5 și 11 ani se recomandă aparatele mobilizabile (trainere, plăcuțe individuale, măști etc.), la cei care au 11 ani și mai mult se recomandă atât aparatele mobilizabile, dar și cele adezive. În cazuri foarte rare, se folosește tehnica adezivă la copiii cu vârsta mai mică de 11 ani. De menționat că micuții de la 2 până la 7 ani urmează un tratament preortodontic, iar de la vârsta de 7-8 ani se recomandă deja și tratamentul ortodontic propriu-zis.”
Activează la: Clinica Stomatologică „ClasicDent”.
Iulia Guțu spune: „Părinții se pot adresa la medicul ortodont și chiar trebuie să o facă atunci când apar primele întrebări, dubii sau neclarități în legătură cu dantura. Dacă pacientul are probleme cu dantura, acestuia i se pune un diagnostic, și deja pentru fiecare individual se stabilește tratamentul. Dar cel mai important lucru în ortodonție este eficacitatea tratamentul, care în mare măsură depinde de colaborarea pacientului și a părinților acestuia (în cazul copiilor) cu medicul ortodont. Cel mai important lucru de care se preocupă ortodonția este ocluzia corectă (mușcătura). Problemele de mușcătură sunt extrem de importante și pot aduce cu sine mari probleme neurologice. Tratamentul danturii nu afectează în nici un caz procesul de studiere la copii, dar ar fi bine ca părinții să informeze învățătorii despre faptul că copilul ar putea câteva zile să întâmpine dificultăți în procesul de vorbire. În unele cazuri problemele cu dantura se pot rezolva în 8-10 luni, în altele poate dura chiar și 6 sau 9 ani, la fiecare este individual și totul mai depinde de: patologie, calitatea colaborării pacientului cu medicul, dacă pacientul vizitează medicul regulat etc. În tratamentul danturii există plăcuțe ortodontice și sisteme fixe de brackets, deja fiecare medic alege aparatul potrivit pentru fiecare pacient în parte.”
Activează la: Clinica Stomatologică „Dr.Gutu”.
Aliona Litvinenco spune: „Amplasarea incorectă a dinților de lapte poate provoca probleme atunci când încep să apară dinții permanenți. De regulă, problemele legate de dantură încep să fie vizibile atunci când apar dinții permanenți, de aceea în cele mai multe cazuri părinții prezintă copiii la medicul ortodont la vârsta de 7-9 ani, însă corect ar fi să se prezinte mult mai devreme. Mulți dintre părinți consideră că malocluzia dentară (alinierea proastă a dinților) se transmite ereditar, însă este dovedit faptul că 80% din cazuri această problemă este cauzată de presiunea excesivă a țesuturilor moi aflate în jurul maxilarului. Părinții ar trebuie să știe că: dacă copilul lor are o respirație urât mirositoare, mereu pune degetul în gură, își mușcă buzele și obrajii, atunci ar trebui de urgență să se adreseze la medicul ortodont. Doar medicul poate identifica dacă copilul suferă de probleme cu dantura, și deja la fiecare pacient individual se convine tipul de tratament și de aparat ortodontic necesar, în dependență de cât de gravă este problema. În timpul tratamentului este important ca pacientul să se spele pe dinți de 2 ori pe zi, și să curețe nu numai dinții, dar și aparatul dentar folosit (scos în prealabil înainte de a se spăla pe dinți).”
Activează la: Clinicile Stomatologice: „Bident”, „Artident-Lux”, „Implantodent”.
Datele de contact ale clinicilor stomatologice:
CviaDent - str. Tighina, 49/3, etajul 3, of.33; Telefon: 022-888-211; Mob.: 0 797 50 332;
ClasicDent - str. Gheorghe Asachi, 29; Telefon: 022-726-691; Mob.: 0 794 55 953;
Analog Dent - str. Vlaicu Pârcălab, 24; Telefon: 022-220-614;
Doctor White - str. Serghei Lazo, 10; Telefon: 022-235-263;
Biodent - str. Eugen Coca, 33; Telefon: 022-582-379;
Dr. Gutu - str. Lev Tolstoi, 9; Telefon: 0 795 37 820;
BiDent - str. Gheorghe Asachi, 49/a, of.1; Telefon: 0 681 01 011;
Implantodent - str. Ismail 106/2; Telefon: 0 680 10 100;
Artident-Lux - bd. Mosovei, 6; Telefon: 022-311-092.
Foto: arhiva personală; ortodontievalcea.ro