Clătite americane – rețetă de pancakes pufoase
- 2024-09-20
- 586
Ingrediente Clătite Americane – Rețetă de Pancakes Pufoase
- 4 ouă întregi (55-60 de grame/buc)
- 300-325 ml lapte
- 1 linguriță (5 grame) de praf de copt
- 50 g zahar
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 250 de grame de făină
- 40 de grame de unt topit (dar nu fierbinte)
- 1 praf bun de sare (5 grame)
- unt topit/ulei pentru prăjit (opțional)
Pentru servire, la alegere:
- miere și unt
- fructe de pădure
- banane și unt de arahide
- nuci sau alune
- cireșe sau alte fructe confiate
- siropuri de fructe sau sirop de arțar
- sos de ciocolată, lapte condensat, frișcă bătută etc
Mod de Preparare
1. Am măsurat laptele (300 de ml) cu o cană gradată și l-am pus într-un castron încăpător. Am păstrat o cantitate mică de lapte (25 ml) separat, în caz că ar fi fost nevoie, după adăugarea făinii. Următorul pas a fost să separ ouăle. Gălbenușurile le-am colectat în castronul în care am pus laptele (peste acesta). Albușurile le-am colectat într-un bol încăpător, separat. În castronul cu lapte și gălbenușuri, am adăugat zahărul și zahărul vanilat bourbon.
Am bătut puțin cu telul în formă de pară, doar până s-au omogenizat toate și am obținut un lichid gălbui.
2. Separat, într-un castronel, am cântărit făina. După cântărire, am omogenizat-o cu praful de copt. Am adăugat aceste ingrediente uscate peste amestecul de gălbenușuri și lapte. Eu am folosit o sită prin care am cernut făina, astfel se reduce riscul formării de cocoloașe în compoziție.
3. Am amestecat cu telul în formă de pară până ce făina, laptele și gălbenușurile s-au omogenizat. E de preferat să folosim telul și să nu mixăm, pentru că făina dezvoltă rețeaua de gluten prin prelucrare excesivă și vom obține pancakes insuficient de fragede. Nu trebuie insistat prea mult cu amestecarea. Chiar dacă mai rămân câteva cocoloașe mici, acestea vor dispărea. Nu a fost nevoie să adaug restul de lapte, dar dacă vi se pare compoziția prea groasă și nu curge de pe tel, îl puteți adăuga acum.
4. Peste albușurile pe care le-am colectat separat, am adăugat 1 praf bun de sare. Am mixat albușurile cu sarea până au devenit o spumă tare.
5. Peste amestecul de lapte, gălbenuș și făină, am adăugat untul topit, care trebuie să fie fluid, dar abia-abia călduț, nu fierbinte.
6. Am omogenizat rapid untul în compoziție, amestecând energic cu telul în formă de pară, până când untul a fost complet încorporat.
7. Imediat, am răsturnat spuma de albușuri peste compoziția cu lapte, gălbenușuri, unt și făină.
8. Am încorporat spuma de albușuri în compoziția de bază, cu atenție, folosind o spatulă flexibilă și efectuând împăturiri de jos în sus. Compoziția de clătite americane trebuie să fie ceva mai densă decât aluatul de clătite clasic dar mai spumoasă, cam ca cea de pandișpan.
Gătirea
Pentru gătirea acestor clătite americane vă e suficientă o tigaie bună, cu suprafață antiaderentă. Dacă aveți două tigăi cu care să lucrați în paralel, cu atât mai bine, treaba va merge mai repede.
Am pus tigaia la încins, pe foc mediu-mic. Am lăsat-o vreo 3-4 minute, să mă asigur că e bine încinsă. Dacă folosim o tigaie bună, antiaderentă, nu mai este necesar să se folosească unt sau ulei pentru prăjire. Dacă știm că e posibil să lipească, putem unge tigaia, după ce s-a încins, cu o pensulă de patiserie înmuiată în unt topit sau cu un șervețel de bucătărie îmbibat în ulei.
Așa cum am precizat deja, aceste clătite americane se pot coace cu succes la două tigăi alăturate, comprimând timpul de gătire la jumătate. Cine deține o tigaie cu diametrul foarte mare (30-32 de centimetri), poate coace 3 bucăți deodată.
Ca să obținem clătite americane frumoase, acestea trebuie să fie egale.
10. Pentru asta, e important să folosim o măsură, atunci când turnăm aluatul în tigaie. Eu am folosit un polonic mic, cu diametrul de 6 cm și volumul de 45 ml. Se poate folosi și o cană gradată. Am umplut polonicul cu aluatul semifluid din bol și l-am răsturnat în mijlocul tigăii, turnând în același loc. Aluatul se distribuie singur într-o formă rotundă, eu nu am mai atins suprafața aluatului deloc, după ce l-am turnat. Diametrul clătitelor este de 10-12 cm.
După ce am turnat aluatul pentru prima dată (pentru prima clătită), am redus focul la mic. Altfel, există pericolul să rămână clătitele crude la mijloc.
11. Deîndată ce suprafața clătitelor a devenit mai mată și au început să se vadă bule de aer, apărând unele după altele, am întors clătitele cu o spatulă lată, pe care am introdus-o sub ele și le-am răsucit rapid, dintr-o singură mișcare.
Fără îndoială, aceste clătite americane sunt de servit calde sau măcar călduțe! Sunt un produs asociat cu micul dejun sau cu un brunch, așa că topping-urile pe care le putem folosi sunt foarte diverse. De la miere și toate siropurile, la bacon crocant. De la fructe proaspete la dulcețuri, sos de ciocolată sau vanilie, frișcă sau lapte condensat. Important e ca aceste adaosuri să completeze în mod plăcut și echilibrat clătitele, fără să fie într-o cantitate exagerată.
Sursa: lauralaurentiu.ro