REȚETĂ: Cum să faci cea mai frumoasă și gustoasă căsuță din turtă dulce
- 2016-11-29
- 10084
De când biscuiții și căsuța din turtă dulce au început să se înscrie în lista de atribute ale Sărbătorilor de Iarnă, tot mai multe mămici se aventurează să le pregătească, mai ales că acest proces poate include și activitatea copiilor. Pentru asta este nevoie de o rețetă testată, ingrediente (inclusiv pentru decor), forme de copt și, desigur, multă răbdare, în cazul în care planificați să le permiteți celor mici să vă ajute.
Vă propunem mai jos o rețetă testată de aluat cu miere și ghimbir pentru turtă dulce, din care ulterior se poate face atât căsuța cât și biscuiții:
Ingrediente: 1400 gr. miere de albine (aprox. un borcan de 1 l), 300 gr. margarină, 2 ouă, 500 gr. zahăr brun, 50 gr. cacao, 1 kg. faina [+] 250 gr., 1 lg. bicarbonat de sodiu, 3 lg. rom sau 4 picături esență de rom, 1 lgt. scorțișoară măcinată, 1 lgt. ghimbir proaspăt răzuit, 1 lămaie (zestul/coaja), sare.
Preparare: Din această cantitate de ingrediente se poate de preparat atât căsuța, cât și o cantitate suficientă de biscuiți. Faceți aluatul cu o seară înainte, întrucât el trebuie să stea la frigider peste noapte, sau măcar pentru 4-5 ore. Într-o cratiță mai încăpătoare, puneți margarina, zahărul, mierea și ouăle pe foc mic sau pe baia de aburi, și amestecați încontinuu până se topește tot zahărul. Aveți grijă la compoziție. Aceasta nu trebuie să fiarbă, ci doar să se încălzească bine. Odată obținută, dați-o la o parte să se răcească.
Puneți într-un bol și amestecați jumătate din cantitatea de faină cu cacao, bicarbonatul, condimentele, zestul unei lămâi. Răzuiți o bucățică de ghimbir proaspăt (nu mult, ca să nu fie biscuiții prea iuți),
și turnați peste compoziția de ingrediente topite. Amestecați bine, apoi încorporați treptat restul de făină.
Frământați până obțineți un aluat moale, foarte lipicios. Răsturnați aluatul pe o suprafață pudrată cu puțină făină, atât cât să puteți aduna aluatul într-o bilă pe care o înveliți în folie și o dați la frigider ca să se întărească, cel puțin pentru 4 – 5 ore. Ideal ar fi pentru toată noaptea.
Pudrați ușor suprafața de lucru cu făină, scoateți câte o bucată de aluat din frigider și întindeți-o în foi, în dependență de grosimea dorită. Chemați copii și decupați aluatul în diferite forme.
Tapetați o tavă cu hârtie de copt și așezați formele de turtă dulce puțin depărtate între ele. Coaceți la 170-180 grade C, între 3 și 6 minute, până când încep să devină ușor aurii pe margini fără să se usuce prea tare. Un tipar de căsuță puteți vedea aici.
Cum o decorăm
După ce s-a răcit complet, turta dulce poate fi decorată în mai multe moduri. Pentru aceasta veți avea nevoie de duiuri (cornete de bucătărie) și coloranți. O gamă variată de duiuri cu vârfuri de diferite dimensiuni sau sub formă de stea și floare, dar și coloranți de toate culorile – verde, roșu, ivory, roz, violet etc., cu gust de zmeură, ciocolată, afine și multe altele, pot fi găsite pe site-ul www.creavita.md, pe pagina de facebook – Gătim acasă, iar în curând și pe site-ul www.gatimacasa.md
Așadar, cu ajutorul acestor duiuri (recomandabil unul cu vârful foarte îngust ) puteți desena împreună cu copiii orice decor vă place. Dați frâu liber imaginației!
Apropo, tot pe site-urile www.creavita.md sau www.gatimacasa.md veți găsi toate cele necesare legate de cofetărie: de la diferite glazuri pentru decor, cu aromă de caise, căpșună, caramelă, vanilie, ciocolată, creme pentru cofetărie, frișcă naturală și vegetală, umpluturi din fructe, pastă de zahăr, decorații cu diferite tematici, până la ustensile.
Astfel, torturile, brioșele, biscuiții, cake-urile, sau orice alt gen de copturi pentru diferite sărbători de familiei vor avea o trecere mai mare în rândul copiilor, dacă vor fi decorate. Toate produsele sunt la preț accesibil și sunt de cea mai înaltă calitate.
Rețeta www.gustosel.com
Sursa foto: decorette.ro, bufnitalaceai.files.wordpress.com fabricutadeidei.ro; klumbariy.ru