4 rețete cu dovleac pe care să le încerci în această toamnă
- 2017-09-18
- 4413
Dovleacul poate fi considerat regele grădinii toamna – e rotund, galben, apetisant și plin de beneficii. Vă îndemnăm să profitați la maximum de acesta și să-l gătiți cât mai des, iar noi vă venim în ajutor și vă propunem 4 rețete ușoare cu dovleac, pe care să le încercați în această toamnă.
1. Tartă cu dovleac
1. Lăsăm untul să se înmoaie la temperatura camerei (dar nu îl topim sub nici o formă), apoi îl amestecăm cu zahăr folosind o lingură din lemn. Adăugăm apoi oul întreg, amestecând rapid, până când totul devine o cremă .
2. Cernem făina împreună cu sarea peste crema de unt, zahăr şi ou, şi amestecăm totul rapid cu mâna. Frământăm foarte puţin, strivind amestecul cu podul palmei de 5-6 ori, pentru ca aluatul să se omogenizeze. Formăm o minge de aluat, învelim în folie alimentară şi îl dăm la frigider minim 30 de minute.
3. Scoatem aluatul cu 10 minute înainte de a-l întinde şi apoi îl punem cu tot cu formă înapoi la rece, până când îl băgăm în cuptor.
4. Coacem aluatul cam 15-20 de minute la 180°C (depinde foarte mult de cuptor – trebuie ca alatul să capete o nuanţă aurie). Este de preferat ca acest tip de aluat să fie copt separat şi după aceea umplut cu fructe, cremă etc.
5. După 15 minute scoatem aluatul şi adăugăm dovleacul călit (15 min la foc mic cu 1 lingură de zahăr şi 1 linguriţă de scorţişoară). Am ras deasupra şi puţin aluat, dar merge şi fără.
6. Dăm la cuptor pentru 20 de minute la foc mic. Scoatem tarta, o pudrăm cu puţină scorțișoară și o lăsăm să se răcească.
2. Supă în dovleac
1. Se taie capacul dovleacului și se curăță cu grijă de semințe; se scoate cu grijă miezul, deoarece nevoie de dovleac pe post de oală.
2. Miezul de dovleac se taie cubulețe, dacă e prea mult miez atunci folosiți o parte la supă, iar cu alta preparați o prăjitură. Se călește în ulei ceapa și usturoiul, cartofi, morcovi și dovleacul, toate tăiate gros.
Acoperă cu apă, condimentează și pune jumătate din verdeață. Lasă la fiert cam 20 de minute.
3. Redu totul la piure cu blenderul și pune din nou pe foc, până fierbe din nou.
Servește supa în dovleac cu restul de verdeață. Căpăcelul îl putem folosi pe post de capac sau coace la cuptor.
3. Pui în dovleac
1. Puiul se taie în bucăți mici și se condimentează. Cârnațul și baconul se feliază și se amestecă cu puiul.
Se lasă câteva ore la rece.
2. Se taie capacul dovleacului și se curăță bine înăuntru de semințe, iar miezul se păstrează pentru gătit.
3. Prăjește puiul în foarte puțin ulei, apoi adaugă ceapa și usturoiul tocate, roșiile sau bulionul, morcovii rondele, o parte din miezul de dovleac cubulețe, verdeață tocată mărunt și vinul. Lasă să fiarbă și toarnă în dovleacul presărat cu sare. Dă la cuptorul încins la 200 grade Celsius, circa de 30 de minute. Scoate și servește imediat.
4. Dovleac cu rozmarin
Spălăm dovleacul, îl tăiem în 2 și-i scoatem sâmburii cu o lingură, apoi îl tăiem în felii. Înfingem un bețișor de lemn ca pentru frigăruie în pulpa dovleacului în mai multe locuri pentru a facilita inserarea rozmarinului. Înfigem rămurele de rozmarin în orificiile create. Punem feliile de dovleac într-o tavă de friptură, ungem miezul dovleacului cu ulei de măsline, presărăm sare și piper, și dăm la copt. Le coacem la foc mediu, până când se înmoaie miezul de dovleac (eu le-am copt 45 de minute). Le servim călduțe.
Se servește ca garnitură sau fel principal vegetarian. Dovleacul preparat după această rețetă africană este foarte delicios, plăcut aromat și are un parfum sublim.
Vă dorim poftă mare!
Rețete și foto: gustos.ro