3 reţete de SUPE cremă de sparanghel
- 2016-04-22
- 7970
După ce ţi-am spus în articolul precedent Cum gătim SPARANGHELul şi ţi-am oferit 5 REŢETE gustoase de gustări şi feluri de bază, azi îţi facem poftă cu 3 supe cremă din acelaşi ingredient minune!
Supă cremă de sparanghel cu smântână
Ingrediente: 1 mănunchi de sparanghel verde; 3 linguri de unt; 2 cepe medii; 1 cartof mediu; 1,5 litri supă de legume (sau de pui); 1 legătură de pătrunjel; 1 pahar smântână grasă/ sau iaurt grecesc; sare; piper.
Preparare: 1. Taie sparanghelul bucăţi de aprox 2-3 cm. Într-un vas cu apă fierbinte, pune mugurii (vârfurile) şi lasă-i la fiert pentru 3 minute. Scurge-i şi clăteşte-i cu apă rece. În aceeaşi apă pune tulpina tăiată şi las-o la fiert pentru 5 minute. Scurge iar şi clăteşte cu apa rece. 2. În alt vas topeşte untul şi adaugăti ceapa şi cartoful tăiat cuburi. Căleşte uşor, dar nu le praji! Adaugă sparanghelul, supa de legume (pregătită în prealabil din morcov, ceapă, rădăcini de ţelină, păstârnac, dovlecel sau ce vrei tu) şi fierbe 15 minute, până când cartofii sunt moi. Poţi pune şi o legătură de pătrunjel (ne-tăiat), pentru aromă, pe care să-l scoţi după fierbere. 3. Răceşte supa timp de 5 minute, apoi pasează legumele împreună cu zeama în care au fiert (în blender, pentru o textură mai fină). Pune din nou pe foc, adaugă smântâna, sarea şi piperul. Amestecă până la omogenizare. Închide focul. Idee: Poţi păstra câţiva muguri întregi pentru decor.
Supă cremă de sparanghel de post
Ingrediente: 1 mănunchi de sparanghel; 1 linguriță de ulei de măsline; 0,5 linguriță semințe de fenicul; 2 caţei de usturoi; 1 praz; pătrunjel proaspăt; 1 linguriţă de rozmarin uscat; 300 gr buchețele de conopidă, 1,5 litru supă de legume; sucul de la jumate de lămâie; sare și piper după gust; 50-100 grame alune.
Preparare: 1. Se încălzește uleiul de măsline într-o oala mare la foc mediu timp de un minut. Se adaugă seminţele de fenicul (fenhel) şi se prăjesc, amestecând ocazional, aproximativ 2 minute, până se întunecă la culoare. Se adaugă usturoiul pisat şi se căleşte timp de 1 minut. Se adaugă şi prazul şi se căleşte timp de 2-3 minute. 2. Se adaugă sparanghelul curăţat şi tăiat bucăţi, patrunjelul şi rozmarinul. Se sotează timp de 4-5 minute. Se adaugă conopida şi supa de legume (pregătită în prealabil din morcov, ceapă, rădăcini de ţelină, păstârnac, dovlecel sau ce vrei tu). Se aduce la fierbere, se reduce temperatura şi se lasă la foc mic timp de 20-25 de minute, până când conopida este fragedă. După ce e gata, se adaugă sucul de lămâie, se răceşte şi se pasează în blender până se omogenizează. Se adaugă sare și piper după gust şi se decorează cu alune sau migdale prăjite, câţiva muguri fierţi de sparanghel și inele de ceapă prăjite crocant (sau eșalotă). Se serveşte caldă.
SFAT: Poţi folosi la fierbere chiar şi partea mai lemnoasă, de jos, a firelor de sparanghel, care de obicei se aruncă. Fierbe mai multe capete de sparanghel, împreună cu alte fire întregi. Doar că în acest caz, s-ar putea să trebuiască să treci prin sită supa, după ce ai pasat-o în blender.
Ciorbă cu sparanghel şi usturoi
Ingrediente: 500 g sparanghel; 2-3 morcovi; 2 cepe; 4 căţei de usturoi; 1 rădăcină ţelină; 3-4 cartofi, sare, piper măcinat, 2 ardei, 1 legatura pătrunjel, borş, 200 ml smântână
Preparare: 1. Se spală bine sparanghelul şi se pune să fiarbă în apă cu sare. După ce a fiert, se scoate şi se scurge bine [Sfat: Pentru a-l scoate mai uşor, leagă-l în mănunchiuri] 2. Separat, se curăţă legumele, se taie bucăţi şi se pun să fiarbă în 3 l de apă, cu sare şi ulei, la foc mediu. 3. După ce s-au fiert bine legumele, sparanghelul se taie şi el bucăţi mici şi se adaugă în oala cu ciorbă. 4. Se potriveşte cu sare, piper şi borş acru. 5. La sfârşit, se adaugă smântâna. Se amestecă uşor până se omogenizează. Se serveşte ornată cu pătrunjel verde, tocat mărunt.
Foto: storebound.com; veganyackattack.com; gurmerehberi.com