Viaţa a adus-o cu timpul tot mai aproape şi mai aproape de copii. Are toate calităţile pentru aceasta, e tandră, înţelegătoare, afectivă, cultivată şi inteligentă. Are vocaţia de a fi mamă, zi de zi, şi nu numai pentru copiii săi! Lilia Rotaru este a doua mamă pentru toţi copiii de la grădiniţa privată „De la doi împreună cu noi” din Chişinău, pe care o conduce.
Istoria şi relaţiile dumneaei cu propriii copii este una deosebită. Pentru Olga, fiica mai mare, care are deja 21 de ani, Liliana e ca o soră. Şi e bună prietenă cu fiul său Ilieş, de numai 6 ani! Este impresionantă diferenţa de vârstă dintre cei doi, dar să nu credeţi că, între timp, a făcut pauze în preocupările ei. Este pedagog de specialitate, a muncit de 12 ani învăţătoare la clasele primare în liceul „Minerva” şi a fost înconjurată de pici tot timpul. Şi-a dăruit afecţiunea copiilor proprii, dar şi-a dedicat activitatea educaţiei celor mici, în general. Aşa că Liliana Rotaru fără exagerări, este o mamă de succes, pentru toţi!
Povestea frumoasă a familiei Rotaru a avut la bază iubirea şi comunitatea de interese, susţinerea reciprocă. Lilia a născut primul copil, pe fetiţa ei, la 19 ani. A fost ca o răsplată de sus pentru cuminţenia, frumuseţea şi dragostea ei. Ca orice tânără mămică, era curioasă să-şi vadă copilul cum parcurge toate etapele şi a absorbit, a învăţat în fiecare zi, ceva nou despre odorul său.
Anii au trecut repede, Olga era deja adolescentă. Şi atunci mama a simţit un dor nespus de a savura, din nou, acele clipe şi trăiri, pe care toate mamele le simt când au un bebeluş în casă. Avea mai multă încredere, maturitate. Îşi dorea un băieţel, desigur. Lilia afirmă că, dacă o femeie e fericită, înseamnă că şi-a îndeplinit un vis măreţ, pentru care a depus multă muncă, voinţă şi speranţă. Astfel, a trebuit să parcurgă o experienţă cunoscută multor femei pentru care nu e uşor să devină mame. A făcut un tratament, fiind foarte disciplinată şi urmându-l corect, pe parcursul unei perioade de timp. Şi, la vârsta de aproape 35 de ani, visul i s-a împlinit, în chipul unui Ilieş.
S-a bazat pe recomandările cunoscutelor sale şi a avut mare încredere în profesionalismul medicilor de la „Centrul Mamei şi Copilului” din Chişinău. Acolo, de fapt, a şi născut, pe cale naturală, amândoi copiii. Dar o recunoştinţă aparte are pentru susţinerea şi atitudinea medicului ginecolog Ştefan Gaţcan, care a ghidat-o, pas cu pas, ca să aducă în familia lor al doilea copil.
Pentru Lilia Rotaru toate amintirile sunt foarte vii: „Când a venit Olga pe lume, eram atât de fericită, încât i-am oferit toată grija, atenţia şi iubirea mea. A existat o comunicare între noi două, începând cu dezvoltarea ei în burtica mea. O simţeam, mi-o imaginam şi deja nespus de mult o iubeam. Mai târziu, când am căpătat experienţă, când eram deja ceva mai matură, mi-am dorit nespus de mult încă un copil şi-i mulţumesc Domnului că m-a auzit. Astăzi am o fată mare şi frumoasă, o persoană de încredere, o prietenă şi soră, în acelaşi timp. Am un băieţel energic, care-mi face sufletul să zâmbească, micuţul meu mă face să mă simt tânără, în fiecare zi.”
Alegerea numelor a avut motivaţii serioase. Bunica Lilei a purtat numele Olga şi tânăra mămică şi-a numit fiica în cinstea ei. Pe băiat au decis sa-l numească în cinstea sfîntului Ilie, pentru că este un nume pus pentru sănătate şi putere.
Sarcinile au trecut simplu, doar 2-3 săptămâni Lilia a avut stări mai puţin plăcute, cunoscute doar de femei. Era atentă la alimentare, încerca să fie cât mai sănătoasă. Când a fost însărcinată cu Olga, familia locuia în sat şi produsele alimentare erau toate naturale. Prefera bucate din cartofi, cu murături, ca la moldoveni. Câteodată se trezea noaptea să mănânce, pentru că i se părea că fătul e flămând. La cea de-a doua sarcină au apărut diferenţe. Lilia a simţit că o atrage foarte tare peştele roşu, mânca multă carne şi făinoase. Băieţii au alte preferinţe.
A fost totul diferit şi în ce priveşte perioada de alăptare. Olguţa a refuzat hrana mamei începând cu vârsta de 7 luni. Iar Ilieş nu s-a dezis de sân până la 3 ani. Acest fapt o îngrijora, pentru că el, pur şi simplu, nu accepta alt tip de mâncare. A trebuit să caute explicaţii şi recomandări în literatura de specialitate, americană, în care scria că laptele mamei, după vârsta de 1 anişor al copilului, este mult mai bogat în vitamine decât până atunci. Şi a cedat, în favoarea sănătăţii copilului său. Când era Olguţa mică, cu 20 de ani în urmă, nu existau atâtea varietăţi de mâncare specială, cum sunt astăzi. De aceea, o hrănea cu supe, piureuri făcute acasă. Pe Ilieş l-a hrănit şi cu terciuri de la „Nestle”. Lilia spune că imunitatea copiilor săi este foarte bună, iar aceasta înseamnă că a făcut paşi corecţi în alimentarea şi îngrijirea lor.
Lilia a rezolvat repede problema kilogramelor adăugate pe parcursul sarcinii. În decurs de o lună, a dat jos cele 11 kg în plus. Iată cum explică ea „secretul”: „Modul activ de viaţă nu permite să acumulezi kilograme. Pe lângă o alimentare corectă şi la timp, am făcut sport, pentru că, astfel, mă simţeam în formă. Am început din timp, ca să pot naşte mai uşor şi să-mi revin mai repede. Am practicat pilates în timpul sarcinii la centrul sportiv „EcoSport”. Sunt lecţii speciale cu exerciţii pentru femeile gravide, pe care le recomand tuturor mămicilor, pentru că m-am convins de eficienţa lor”.
Cu Olga am crescut amândouă, menţionează Lilia Rotaru, mai ales, că i-a fost fiicei sale şi învăţătoare de clasele primare. A fost colega care o ajuta cu tema pentru acasă, prietenă la shopping, psiholog în comunicare şi o mamă în a da sfaturi. Apariţia lui Ilieş s-a produs când sora lui mai mare era într-o perioadă de schimbări. Mama fiind prinsă cu cel mic, Olga s-a avântat în lumea adolescenţei, atât de importantă pentru formarea personalităţii adulte. Nu i s-a cerut să ajute la creşterea lui Ilieş. „Îmi place să ţin în vizorul meu fiecare, gest, zâmbet, cuvânt, comportament, necesitate, absolut tot ce este legat de copiii mei. De aceea eu cu soţul ne-am asumat toate responsabilităţile în cazul ambilor copii. Olga va avea copiii săi şi le va da ea o educaţie, aşa cum consideră că este mai corect,” crede doamna Rotaru.
Deşi nu i se pune în responsabilitate supravegherea lui Ilieş, Olga se joacă cu dânsul cât de des reuşeşte, îl învaţă diferite lucruri. Nu a existat gelozie între dânşii, ea fiind deja mare când i se născuse fratele şi înţelegea foarte bine ce înseamnă un copil mic.
Părinţii consideră că cea mai reuşită investiţie este în copii. De aceea, pe lângă studiile la „Prometeu”, unul dintre cele mai bune licee din Chişinău, Olga avea un program plin de activităţi extraşcolare. A practicat înotul, pentru sănătate, a făcut dansuri sportive la „Codreanca” pentru ţinută, devenind o adevărată domnişoară. Şi-a demonstrat tăria de caracter şi când a decis să-şi facă studiile în România. Acum e studentă în anul II, la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti.
„Am simţit o lipsă enormă, când a plecat Olga. Este imposibil să redai sentimentul, pe care îl ai când unul dintre copii nu este lângă tine. Asta numai o mamă poate să înţeleagă. Intram în odaia ei, îi simţeam parfumul hainelor, atingeam jucăriile ei, şedeam pe patul ei, ca măcar cumva să încerc să-i simt prezenţa. Am observat că şi Ilieş, chiar dacă este mic, îi duce dorul şi o aşteaptă” , povesteşte, foarte emoţionată, Liliana.
Ilieş este un băiat energic, dar politicos, cu bun simţ şi tacticos. Desigur, e cel mai norocos dintre copii şi nu are nicio problemă să stea la grădiniţă, pentru că este la aceeaşi grădiniţă cu mama. Când era mai mic, manifesta chiar gelozie faţă de alţi copii, dacă vedea că Lilia le acorda lor mai multă atenţie. Dar a înţeles repede că mama îi aparţine lui numai acasă. E un mare amator şi colecţionar de construcţii „Lego City”. Pictura este marea lui pasiune, la această etapă, pe lângă maşinuţe, minge, jocurile de pe iPad. Desenele animate despre păpuşi Barbie, peste care dă uneori, sunt şi ele de folos, pentru că aşa băiatul găseşte subiecte comune de discuţie cu fetele la grădiniţă.
Comunicarea, explicaţia, înţelegerea paşnică fac parte din metoda de educaţie aplicată de părinţi în familia Rotaru. Sintagma magică „te rog” este inclusă în limbajul cotidian al copiilor. Lilia spune că, pentru tot ce se fac pentru ei, copiii îi răsplătesc cu succesele, comportamentul şi respectul lor.
„E foarte interesant să compari aceste două experienţe ale maternităţii. Cu Olga eram o mamă tânără, cu Ilieş sunt o mamă matură. Cunosc ambele stări şi această combinaţie face parte din succesul meu. Le datorez şi scumpilor mei copiii realizările de viaţă.. Tot ce-am învăţat, pe parcursul anilor, de asemenea, se datorită şi activităţilor mele desfăşurate cu dânşii”, declară, cu recunoştinţă, Liliana Rotaru.
Încă de când o conducea pe Olga la grădiniţă, şi-a propus să facă o instituţie similară, în care niciun copil să nu fie trist, indispus sau să plângă dimineţile că nu vrea să se ducă într-acolo. Este greu să-ţi închipui un alt rol pentru Liliana Rotaru, desigur, în afară, de acela de a fi mamă şi soţie iubitoare. Poate anume datorită acestei chemări a sufletului, a îmbrăţişat una dintre cele mai complicate meserii, aceea de a fi mamă bună pentru toţi micuţii care trec pragul grădiniţei sale „De la doi împreună cu noi”, unde munceşte cu dăruire, acumulează multă plăcere şi energie, pentru noi idei şi proiecte.
Text: Maria Breziţcaia, Daniela Borodachi
Articolul a fost publicat în revista "Mame de succes", iunie 2013