Festivalul Mamelor 24 august 2023: Pregătirea copiilor de școală și grădiniță
- 2023-09-05
- 1755
O nouă ediție a Festivalului Mamelor, organizată de revista pentru părinți „Odoraș”, a avut loc pe 24 august. La eveniment au participat mai mulți medici și reprezentanți ai companiilor farmaceutice, care au vorbit despre pregătirea copiilor pentru școală și grădiniță.
Prima vorbitoare din cadrul Festivalului a fost reprezentanta companiei Nestle, Alina Vovc, medic pediatru, care a vorbit despre suplimentarea dietei copiilor cu nutrienți și vitamina D. Vitaminele sunt micronutrienți de origine organică și se pot deprecia la contactul cu anumite elemente, cum ar fi căldura, aerul sau mediul acid – de aceea vitaminele se pot denatura când sunt gătite sau expuse aerului, ceea ce le face mai dificil de asimilat din mâncare. Mineralele, în schimb, sunt anorganice și nu se pot deprecia la fel ca vitaminele. Acest lucru înseamnă că organismul poate absorbi cu mai mare ușurință mineralele din surse alimentare, chiar dacă sunt gătite sau expuse la contactul cu aerul. Vitaminele și mineralele au roluri specifice în susținerea organismului, iar cea mai bună metodă de a beneficia de acestea este prin întreținerea unei diete echilibrate și variate. Micronutrienții susțin numeroase procese esențiale din organism și au rol antioxidant, protejând împotriva bolilor și deficiențelor. În cazul în care observați la copii simptome precum: somnolență, are o activitate redusă sau obosește foarte repede; se trezește dimineața greu, chiar dacă are suficiente ore de somn; cade părul și unghiile sunt fragile; mâinile și piciorușele sunt reci, atunci cel mai probabil are insuficiență de fier sau vitamina D în organism. Funcțiile fierului: Formarea și oxigenarea celulelor sanguine și hemoglobinei; Transformarea alimentelor în energie; Menține sistemul imunitar; Contribuie la funcția cognitivă, memorie, concentrare. Absorbția Fierului din alimente - Lapte matern – 50-70 %; Formulă de lapte – 3-12 %; Cereale – 4-10%; Leguminoase; Gălbenuș de ou 7,2 mg Fe. Funcțiile Vitaminei D3 - Întărirea sistemului osos și muscular; Stimularea imunității; Funcționarea optimă a sistemului cardiovascular; Reduce inflamațiile. Surse naturale de Vitamina D - Uleiul de pește sau peștele gras; Ficatul; Gălbenușul de ou; Cereale. Pentru o bază alimentară bună, medicul recomandă NAN OptiPro - protecția sigură pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă a copiilor. Proteina OptiPro Hipoalergică proteina parțial hidrolizată, ușor se asimilează; Complex din 5 Oligozaharide ale LM protejază microbiota sănătoasă și selectiv elimină microflora patogenă; Probiotic Lactobacteria Reuteri formează microflora intestinală sănătoase și răspuns imun corect. Cantitatea și concentrația OLM-lor sunt importante: cu cât mai multe OLM și cu o concentrație înaltă în formule de lapte, cu atît este protecția față de infecții mai înaltă și se formează o imunitate sporită.
Reprezentanta companiei Optiplaza, Olga Tănase, medic oftalmolog a vorbit despre Strabism. Strabismul reprezintă una dintre cele mai frecvente patologii oftalmologice întâlnite la copii, având o frecvență de 2-4% în populația generală. Strabismul se caracterizează prin absența alinierii ochilor. Unul sau ambii globi oculari pot fi deviați: spre interior (esotropie). Printre factorii de risc pentru apariția strabismului se numără: istoricul familial de strabism; prematuritatea sau greutatea mică la naștere; alte afecțiuni oftalmologice precum cataracta, ptoza severă; patologiile musculare; patologiile neurologice; ambliopia. Tipurile de strabism: După direcția de deviație – convergent, divergent, vertical. După debut – congenital, dobândit. Mai poate fi Monocular sau Alternant și Constant sau Intermitent. Diagnosticul precoce este esențial în prevenirea scăderii acuității vizuale. La copii, absența paralelismului ochilor poate determina ambliopie, așa-numitul ochi leneș. Când ochii sunt orientați în direcții diferite, creierul primește două imagini diferite. Creierul poate ignora imaginea furnizată de ochiul cu strabism pentru evitarea unei vederi duble, determinând o dezvoltare slabă a vederii la ochiul deviat. De asemenea, un ochi cu vedere scăzută poate deveni strabic. Majoritatea copiilor cu strabism nu acuză și nici nu conștientizează prezența vreunei probleme de vedere. Cel mai frecvent, deviația este observată de membrii familiei, educator/învățător sau în urma unui consult oftalmologic. În multe situații, strabismul este evident în marea majoritate a timpului, însă sunt și situații când ochii deviază intermitent, doar atunci când copilul este obosit sau atunci când se uită la aproape/distanță. Tratamentul strabismului: Scopul corectării strabismului este de a asigura alinierea ochilor, ceea ce va permite îmbunătățirea vederii binoculare (funcționarea împreună a ochilor). Printre opțiunile de tratament se numără: ochelarii, corecția optică fiind, în unele situații, suficientă pentru a asigura alinierea ochilor; ocluzia/penalizarea cu picături de atropină a ochiului dominant, care permite ca ochiul slab (ambliop) să „lucreze”; tratamentul chirurgical, care implică relaxarea/întărirea mușchilor responsabili de apariția deviației.
Reprezentantul companiei Berlin-Chemie, Veaceslav Culev a vorbit despre colicile sugarului și primii dințișori – provocare pentru tânăra mămică. Balonarea este o problemă comună și stresantă pentru toți, iar la bebeluși, balonarea este una din cauzele care provoacă colicile. Pentru ameliorarea acestora reprezentantul recomandă Espumisan® care ajută la ameliorarea balonării și flatulenței. Până în prezent nu au fost observate reacţii adverse. Totuși, printre problemele cu care se poate confrunta un bebeluș, mai sunt și cele de creștere a dințișorilor care sunt mereu însoțite de durere. Pentru ameliorarea acestora se recomandă Anaftin. Sub stratul protector, formula unică a Anaftin® contribuie la o vindecare naturală. Acidul hialuronic acționează prin reținerea apei și creează un mediu care ajută țesutul lezat să se vindece. Aloe vera intensifică efectul hidratant ceia ce sporește epitelizarea și vindecarea leziunii. Nu conține zahăr, alcool etilic, anestezice locale sau alte medicamente.
Reprezentanta companiei Labromed – Zentiva, Olga Calmîc a vorbit despre adaptarea copiilor la școală și grădiniță. Microbiomul intestinal joacă un rol esențial în sănătatea generală și în adaptarea copiilor, mai ales în colectivități: grădiniță sau școală. Astfel, pentru reglarea digestiei, recomandă Eubiotic, care este recomandat în situaţiile în care este necesară regenerarea florei intestinale, cum ar fi cazurile de diaree cauzată de folosirea de antibiotice, virusuri, bacterii sau paraziţi. Copiii sunt susceptibili la răceli, deoarece sistemul lor imunitar este încă în curs de dezvoltare. Răcelile sunt cauzate de infecțiile virale care afectează căile respiratoria superioare. Astfel, pentru lupta contra răcelii, reprezentanta ne recomandă Larinsept, care conține 6 ingrediente 100% naturale, care acționează concomitant și ajută la calmarea gîtului iritat și inflamat. Constipația este o altă problemă comună la copiii de grădiniță și școală, poate avea diverse cauze și poate afecta în mod semnificativ starea lor de bine. Pentru rezolvarea acesteia, se recomandă produsul Prunișor Lax, este un sirop care reglează tranzitul intestinal pe termen lung și îl ajută pe copil să aibă o floră intestinală sănătoasă.
Așa cum este tradiția, la finalul fiecărui eveniment realizat de Odoraș se organizează o tombolă frumoasă cu multe cadouri din partea partenerilor și sponsorilor revistei.
Sursa foto: Sanda Armash
Decor: Event Decor Northampton