Mai multe opţiuni pentru concediul de maternitate din 2017

Mai multe opţiuni pentru concediul de maternitate din 2017

Deşi în Republica Moldova este oferit unul dintre cele mai lungi concedii parțial plătite de îngrijire a copiilor, se atestă şi o numeroasă serie de probleme, spun autorii unui studiu Expert Grup. Acest concediu este mult mai prost plătit față de multe țări din UE, fiind de doar 30% din salariul părintelui care ia acest concediu, comparativ cu 85% din salariul oferit în primul an în România sau de 100% oferit în Lituania.

Autoarea studiului „Reforma concediului de îngrijire a copiilor de vârsta 0-3/ 3-6 ani: mai scurt, mai bine plătit, urmat de servicii bune de creșă/ grădiniță”, Constanța Popescu, spune că țara noastră are mult de lucrat asupra îmbunătățirii acestui concediu. 

„Prevederile actuale pentru concediul de îngrijire a copilului nu permit familiilor cu copii să aibă mai multe opțiuni de alegere, oferta actuala fiind de o singura schemă (pentru părinții asigurați un concediu de maxim 3 ani la 30%, cei neasigurați având o indemnizație fixă de 400 de lei timp de maxim 1,5 ani)”, relevă studiul. De asemenea, circa 64,5% din copiii cu vârsta de 0- 3 ani au părinți neasigurați și primesc indemnizația doar până la vârsta de 1,5 ani. Astfel, momentan există circa 37.000 de copii între 1,5-3 ani în afara oricărei finanțări din partea statului: nici indemnizația lunară, și nici loc la grădiniță conform versiunii noi a Codului Educației.

Părinții vor putea alege dintre două tipuri de concediu

Autorii propun ca oferta de creșe de stat să fie propusă și pentru copiii de la 2 ani în sus, și nu de la 3 ani, cum este redacția actuală a legii. De asemenea, din 2017 fiecare părinte să aibă posibilitatea de a alegere două opțiuni de concediu de îngrijire a copilului: până la 3 ani - cea clasică de 3 ani plătiți la 30% din salariul mediu din cele 12 luni anterioare concediului de maternitate și schema nouă: de 2 ani cu 60% salariu în primul an și 30% în anul următor și drept de concediu neplătit rămas pentru anul 3.

De asemenea, dacă studiul va fi susținut de autorități, ar putea fi extinsă durata de acordare a indemnizației pentru persoanele neasigurate, de la 1,5 ani la 2 ani și mărit minimul acordat pentru anul 1 al concediului de îngrijire a copilului (pentru toți beneficiarii) de la 400 de lei până la 765 lei.

Sursa: Agora.md

Foto: www.imatchdna.com

Adaugă comentariu