Cele mai răspândite mituri privind adaptarea copilului la grădiniță
- 2017-09-22
- 4736
Foarte multe informații circulă și ajung chiar să-i influențeze pe mulți părinți în alegerea strategiei pentru acomodarea celui mic la grădiniță. În context, vă propunem o serie de mituri privind acest proces.
1. Lasă copilul din prima zi la program prelungit, în caz contrar se va obișnui să-l iei la prânz.
Adaptarea copilului la noul mediu presupune ca cel mic să se obișnuiască treptat cu tot ce presupune acesta: spațiu, temperatură, miros, relațiile cu oamenii, mâncarea, activitățile, program etc. Atunci când copilul este lăsat din prima zi într-un mediu complet străin timp de 8-9 ore, îl expunem unei cantități prea mari de informații, de impresii și de emoții, cărora s-ar putea să nu le poată face față.
2. O educatoare mai în vârstă este mai bună decât alta tânără.
Vârsta educatoarei nu are nicio legătura cu calitățile sale umane.
3. Copilul meu este peste media de dezvoltare pentru vârsta lui, îi plac mai mult copiii mai mari și, de aceea, trebuie să-l dau într-o grupă de copii mai mari.
În realitate, un copilaș de 1,5 ani nu are nici pe departe aceeași motricitate fină a mâinilor precum un copil de 3 ani. Copilul mai mic va încerca să-i imite pe cei mai mari, însă, fizic, nu are cum să reușească și se va frustra.
4. O grădiniță particulară este mai bună decât una de stat.
Faptul că un părinte plătește o sumă consistentă de bani lunar pentru ca cel mic să beneficieze de îngrijirea educatoarelor, de educație, de mese și de somn într-un cadru special nu înseamnă că o grădiniță particulară este, prin definiție, mai bună decât una de stat. Cel mai mult contează educatorii, adică factorul uman. Și cum nu există pădure fără uscăciuni, la fel oameni nepotriviți pot fi găsiți și în mediul privat, și în cel public.
Informații: centruldeparenting.ro
Foto simbol: parentingbydrrene.com