Plimbarea cu micuțul poate deveni un joc distractiv
- 2017-08-22
- 3933
Când credeți că e timpul ca micuțul vostru să învețe cât mai multe lucruri noi, îl puteți înscrie la diferite activități pe care le organizează centrele de dezvoltare a copiilor din localitatea voastră. Dar puteți să descoperiți lumea din jurul vostru și fără ajutorul specialiștilor. Tot ce trebuie să faceți e să mergeți cu copilul la plimbare.
Cercetați norii
Privind norii, povestiți-i micuțului despre cum se mișcă aceștia pe cer, de ce plouă, de unde se iau tunetele și fulgerele. De asemenea, vorbiți-i despre cum se formează norii. Desigur, toate explicațiile trebuie să fie pe înțelesul celor mici. De exemplu: „A fost odată o picătură de apă micuță și neajutorată. Ea trăia pe o frunză și admira lumea din jurul său. Era foarte curioasă și de aceea nu putea sta prea mult în același loc. Într-o zi, a lunecat de pe frunză și a nimerit într-o băltoacă, unde trăiau și alte picături, la fel de jucăușe și curioase. Iar în acea băltoacă, se reflecta cerul azuriu. Picătura a început să viseze că, într-o zi, va nimeri pe cer. Soarele încălzea tot mai puternic pământul și băltoaca a început să se usuce. Dintr-odată, picătura s-a simțit ușurică de tot și, împreună cu alte prietene de-ale sale, a început să se ridice spre cer. Iată așa a nimerit pe cer și s-a transformat într-un nor micuț și pufos”.
Ajutați-l pe micuț să-și dezvolte fantezia: examinând norii, puteți ghici, cu cine sau cu ce seamănă aceștia. Acasă, propuneți-i micuțului să deseneze pe o foaie cel mai frumos nor și să vă povestească ceva despre el.
Cercetați insectele, păsările, animalele
Ce poate fi mai interesant decât să urmărești cum furnicile târăsc un pai sau o coajă? Povestiți-i micuțului că furnicile sunt foarte puternice și pot ridica obiecte care depășesc de câteva ori propria greutate, cum este format un furnicar și de ce furnicile trebuie să muncească toată ziua. Urmăriți împreună cum zboară păsările. Examinați penele lor. Copilul memorizează astfel denumirile păsărilor, prin ce se deosebesc unele de altele. Îi va fi foarte interesant să vă asculte.
Nu evitați băltoacele
Dacă aveți în curte băltoace, îmbrăcați-l și încălțați-l pe cel mic corespunzător, și nu-i interziceți să meargă prin băltoace – îi va fi interesant să descopere și lumea din ea.
Împreună, aruncați pietricele în băltoacă, urmărind cum se formează cercuri și sar stropi. Descoperiți împreună: când stropii sunt mai mari, când arunci o pietricică mai mare sau una mai mică? Cu un bețișor sau cu propriile cizme, măsurați adâncimea băltoacei și câți pași are în lățime. Mai verificați, cum înoată diferite obiecte. De ce unele obiecte stau la suprafață, iar altele se scufundă? Împreună, puteți descoperi o sumedenie de lucruri interesante, totul depinde de fantezia voastră.
Dacă aveți la îndemână o foaie de hârtie, confecționați o corăbioară – îl va ține pe copil curios minute întregi! Născociți o povestioară despre călătoriile corăbioarei. Scoateți corăbioara din băltoacă și lăsați-o să se usuce. Copilul va urmări, cum se schimbă corăbioara: mai întâi a fost udă, apoi s-a uscat.
În astfel de plimbări, copilul va memoriza cu plăcere informații noi, va învăța să numere și își va îmbogăți vocabularul.
Informații: stranamam.ru
Foto: rebenok.by