Este bine ca tatăl să asiste la naștere? Iată ce spun specialiștii!
- 2019-01-31
- 3845
Dacă până nu demult viitorii tătici stăteau în sala de așteptare, în ultima perioadă, un număr tot mai mare de tătici doresc să asiste la naștere. Specialiștii au păreri împărțite la acest subiect și consideră că un tată care asistă la naștere trebuie să cunoască câteva informații importante și sfaturi pentru a rezista momentelor unice.
Majoritatea mămicilor care au fost asistate de tătici la naștere spun că simpla prezență a partenerului în timpul travaliului și al nașterii au fost liniștitoare, făcându-le să se simtă protejate și puternice.
„Este bine ca tatăl să asiste la naștere dacă mama își dorește acest lucru și dacă tatăl este pregătit pentru asta, dacă a participat la cursuri și crede că este capabil să asiste. Problema cred că apare atunci când partenerii de cuplu își doresc lucruri diferite, unul dintre ei, mai frecvent tatăl, considerând că nu este pregătit. În aceste condiții, cred că ar fi bine ca decizia să îi fie respectată.
În situația în care ei au aceeași opinie (fiind de acord cu prezența tatălui în aceste clipe alături de mama), apreciez că indiferent cine este lângă gravidă în momentul nașterii și oricât de securizată este din punct de vedere medical, cel mai solid și important suport emoțional este cel venit de la tatăl copilului ce urmează să se nască. Cu cât tatăl este mai implicat fizic și emoțional pe perioada sarcinii la consultațiile medicale care au loc și eventual la cursuri pentru pregătirea nașterii, însoțind viitoarea mămică pe tot parcursul sarcinii, cu atât aceasta are șanse mai mari să aibă un bun echilibru emoțional, care se va prelungi și în momentul nașterii ”, consideră psihoterapeutul din România, Cristina Fulop.
Este posibil ca tatăl să nu își dorească să asiste la naștere. Unii bărbați au sentimente de teamă față de procesul nașterii, ceea ce îi face să nu își dorească să fie acolo.
„Fiecare cuplu este diferit și răspunsul potrivit la întrebarea „Este bine ca tatăl să asiste la naștere?” îl pot găsi doar cei doi. Este important să se discute despre acest lucru înainte de a decide ceva. În funcție de fiecare caz, prezența tatălui poate trezi diferite emoții în sufletul viitoarei mămici. O discuție cu aceasta este recomandată și încercarea de a ține cont cât mai mult de nevoile sale, deoarece momentul nașterii este unul vulnerabil. Pe unele femei le poate ajuta prezența soțului ca suport, pe altele le poate deranja ”, spune psihoterapeutul Mihaela Poliana.
Se mai crede că prezența tatălui la naștere poate afecta viața de cuplu. În momentul expulzării fătului în sala de naștere se produce mizerie: sânge, lichid amniotic, în unele cazuri și urină. Este posibil ca aceste imagini să ducă la diminuarea atracției sexuale față de parteneră, în viitor.
„Există voci în psihologie care susțin că prezența tatălui la naștere poate afecta viața sexuală a cuplului. Cred că există situații în care acest lucru se poate întâmpla: cazurile în care tatăl nu a fost suficient pregătit anterior nașterii, nu a știut la ce anume să se aștepte; situațiile în care în viața sexuală a cuplului anterior nașterii au existat dificultăți sau disfuncții; situația în care cel puțin unul dintre parteneri are dificultăți în asumarea propriei sexualități.
Asumarea rolului de tată începe în momentul concepției și nu așa cum au crezut generații multe de tați „când copilul mai crește”, sau și mai nerealist „dacă e fată, poate când va fi mare”, așa încât, participarea lui la momentul nașterii poate aduce beneficii foarte mari viitoarei mămici și relației de cuplu în general. O astfel de experiență, mai degrabă apropie pe cei doi parteneri, solidificând relația”, consideră psihoterapeutul, Cristina Fulop.
Sursa: qbebe.ro