9 lucruri ciudate, dar adevărate, despre sarcină
- 2023-11-01
- 1113
Ce știm despre sarcină? Că aceasta implică simptome precum greață, dureri de spate, alegeri alimentare neobișnuite etc. Dar știi, de exemplu, că bebelușii din pântece pot plânge? Să nu uităm de petele pigmentare de pe față...
Iată 9 lucruri ciudate, dar adevărate, despre sarcină:
În mod normal, sarcina, din momentul concepției până în momentul nașterii durează 266 de zile sau 38 de săptămâni. Cu toate acestea, în realitate, acest număr poate fi mai mare sau mai mic.
În a doua jumătate a sarcinii, lichidul din burta mamei este aproape în întregime compus din urina fătului, pe care ulterior o înghite.
Uterul se mărește de 500 de ori în timpul sarcinii, dar după naștere poate deveni mai mic sau mai mare decât dimensiunea lui inițială. Uterul înainte de sarcină este de dimensiunea unei piersici, iar până la sfârșitul sarcinii ajunge la dimensiunea unui pepene verde.
O femeie va produce mai mult estrogen în timpul sarcinii decât în întreaga ei viață.
În timpul sarcinii, talia și sânii unei femei nu sunt singurele părți ale corpului care cresc în dimensiune, ci și picioarele. Există câteva motive pentru acest lucru, și anume acumularea excesivă de lichid în corpul viitoarei mămici, slăbirea articulațiilor din cauza modificărilor hormonale, creșterea presiunii asupra arcului piciorului din cauza creșterii greutății.
Bebelușii pot plânge în pântecele mamei, chiar înainte de a se naște. Ei dezvoltă această abilitate în al treilea trimestru, iar plânsul are loc, de obicei, ca răspuns la zgomot.
Un simptom des întâlnit în sarcină este pigmentarea pielii. 90% dintre mame se confruntă cu această problemă. Pe fețele lor pot apărea pete specifice, în special în zonele frunții, nasului, bărbiei, pomeților și ochilor. Culoarea acestei pigmentări depinde de culoarea inițială a pielii a mamei: pielea deschisă devine mai închisă și pielea închisă la culoare devine mai deschisă.
Amprentele bebelușilor încep să se formeze în a șasea lună de sarcină. Odată formate, nu se vor schimba până la sfârșitul vieții.
Bebelușul din burtică poate simți, gusta și mirosi mâncarea pe care o consumă mama sa. Alimentele sunt absorbite de lichidul amniotic și, astfel, se pot forma preferințele alimentare ale bebelușului.