Ginecologul Maxim Calaraș, despre cele mai importante aspecte pentru sănătatea femeii de după naștere
- 2018-10-29
- 33063
Cum arată lohiile normale (acele scurgeri vaginale după naștere), cât durează, cum se recuperează femeia și când poate fi începută viața sexuală după naștere. Astfel de informații a oferit medicul ginecolog obstetrician de la Spitalul Internațional Medpark, Maxim Calaraș. Medicul a participat la Festivalul Graviduțelor organizat de Revista Odoraș pe 26 octombrie curent.
Medicul a început să explice totul chiar de la perioada imediat următoare după naștere și a informat graviduțele prezente că nașterea se finalizează de fapt doar atunci când este expulzată din uter și placenta. Maxim Calaraș a accentuat că atunci când placenta se desprinde de uter rămân deschise niște vase sanguine, iar pentru închiderea lor ar fi necesară o contracție puternică a uterului. Însă deseori, după un travaliu de durată, uterul este obosit, ca și întreg organismul femeii, și atunci medicul sau moașa vor apăsa puternic femeia pe burtă pentru a ajuta uterul să se contracte. Este o procedură neplăcută pentru femeia care a născut, dar este vitală.
Apoi, a doua zi după naștere, multe femei sunt nemulțumite de faptul că burta le este mare și imediat decid să poarte o centură care cred că le-ar ajuta să-și readucă abdomenul la forma de până la naștere. De fapt, spune medicul, această centură ar fi o cheltuială în zadar, căci uterul oricum este încă mărit, mușchii abdominali relaxați, și totul va reveni la forma inițială abia peste circa 6 săptămâni după naștere, fie că va purta femeia centură, fie că nu va purta, mai devreme nu va avea abdomenul de până la sarcină.
Lohiile sunt scurgerile vaginale de după naștere. Ele durează 6 săptămâni. Primele 5 zile sunt roșii, căci se elimină sânge. Apoi au culoarea roză. Iar 4 săptămâni lohiile sunt albe spre transparent. Acestea nu ar trebui să aibă vreun miros. Trebuie să vă adresați la medic dacă sângele se elimină cu cheaguri și apare miros.
Forma vaginului de după naștere la fel este un aspect de care multe femei își fac griji și multe ajung să solicite cezariană deoarece nu-și doresc să le fie afectată calitatea vieții sexuale din cauza nașterii naturale. Medicul Calaraș subliniază că vaginul nu va avea forma de până la naștere, dar va fi aproape la fel ca înainte dacă femeia va face exercițiile Kegel (când vă contractați mușchii vaginului). Însă consultați medicul ginecolog, căci în caz de rupturi la naștere e mai bine să așteptați cu efectuarea acestor exerciții.
În ceea ce ține de sâni în perioada de lăuzie, medicul subliniază că sunt 2 momente neplăcute legate de aceștia. Primul – pregătiți-vă de fisuri ale mameloanelor. Acestea apar în special la prima sarcină și dacă bebelușul nu este aplicat corect la sân.
Al doilea moment neplăcut îl reprezintă angorjarea sânilor (furia laptelui) care se manifestă în 2 valuri. Primul val vine la a 5-a zi după naștere, când mama și bebelușul sunt deja acasă. Angorjarea apare dacă nu toate canalele de ieșire a laptelui s-au deschis. Se manifestă prin întărirea sânilor. Femeia trebuie să încerce să golească sânul angorjat. Inițial să aplice o compresă caldă, care ajută la deschiderea canalelor, apoi recurgeți la un masaj profund, care este dureros, dar necesar. După ce sânul s-a înmuiat trebuie să se aplice deja o compresă rece. Dacă nu reușiți va trebuie să mergeți la medic, căci dacă nu faceți nimic, prin fisurile apărute deja intră bacterii care găsesc calea spre lapte, unde au un mediu favorabil înmulțirii lor, și aceasta duce la mastită.
Al doilea val de angorjare vine la 2 săptămâni de la naștere, când începe să se producă laptele matur. La fel trebuie să acționați ca în descrierea de mai sus.
Despre pierderea în greutate medicul spune că o femeie trebuie să aibă grijă cât adaugă în greutate în timpul sarcinii, căci mai apoi îi va fi mai greu să scape de kilogramele în plus. Dar și prea multe kilograme adăugate în sarcină poate duce la complicații la naștere.
Dacă gravida are vene varicoase, trebuie să poarte ciorapi de compresie la naștere. Ideal ar fi să-i poarte și pe perioada sarcinii. Dar la naștere este obligatoriu, la fel și în perioada de lăuzie.
Viața sexuală poate fi începută după ce se termină perioada de lăuzie, adică după ce dispar lohiile. Multe femei se tem de acest moment. Medicul accentuează că primele contacte sexuale cu partenerul sunt dureroase, și este nevoie de utilizat un lubrificant căci vaginul nu se umezește la fel de bine la început. Potrivit lui, totul este programat de natură, ca femeia să nu aibă dorință sexuală în prima perioadă după naștere, astfel încât nici să nu rămână însărcinată. Maxim Calaraș recomandă utilizarea contraceptivelor de la relansarea raporturilor sexuale și să nu credeți că nu puteți rămâne însărcinate chiar dacă nu va revenit ciclul menstrual.