7 simptome care nu trebuie să te sperie în primul trimestru de sarcină
- 2020-02-28
- 3670
În primul trimestru de sarcină femeia poate resimți mai multe probleme începând cu grețuri și amețeli, și până la scurgeri vaginale. Dar sunt anumite simptome absolut normale în primele 12 săptămâni de sarcină, dar care nu trebuie să te sperie:
Durere la nivelul abdomenului și balonare
Senzația de „burtă umflată” și o durere ușoară în zona inferioară a abdomenului, însoțită de dureri la nivelul ovarelor sunt comune atât perioadei premenstruale, cât și primului trimestru de sarcină. De aceea, multe femei confundă sarcina cu apropierea menstruației.
Nivelul ridicat de estrogen și progesteron crește aportul de sânge către zona pelvină, provocând o senzație de greutate. În plus, scad mobilitatea intestinală, provocând balonarea. Si nidarea embrionului poate provoca mici contracții ale musculaturii uterine.
Mici scurgeri sângerii
Este un alt fenomen destul de frecvent. Scurgerile trebuie considerate normale dacă sunt rare, de culoare maronie și nu sunt însoțite de durere. Acestea pot fi determinate în primele săptămâni de schimbări hormonale sau chiar de un act sexual.
Pe de altă parte, dacă scurgerile continuă, devin mai abundente, de un roșu intens și sunt însoțite de contracții, este necesară o ecografie.
Scurgeri străvezii
Scurgerile transparente, lichide sunt frecvente pe tot parcursul sarcinii, deoarece colul uterin produce mai mult mucus. Este un fapt hormonal absolut fiziologic. Pentru a ameliora disconfortul senzației de umed, trebuie să schimbi lenjeria intimă cât mai des și să clătești zona intimă cu apă.
Tensiune la nivelul sânilor
Senzația de tensiune în zona sânilor este unul dintre semnele tipice ale sarcinii aflată în primul trimestru. Nivelul ridicat de estrogen și progesteron crește fermitatea glandei mamare, care se pregătește pentru alăptare. Este o senzație subiectivă, astfel că sunt femei pe care nu le deranjează sau nu observă aceste schimbări.
Greață
Greața este o afecțiune destul de frecventă în primul trimestru, în special din a 7-a săptămână de sarcină până în jurul celei de-a 13-a sarcini. Este cauzată de creșterea nivelului de hormoni la începutul sarcinii și anume beta hCG și progesteron, motiv pentru care, în majoritatea cazurilor, dispare la sfârșitul primului trimestru, când producția acestor doi hormoni scade. Greața trebuie considerată un fenomen absolut normal, dar în același timp este la fel de normal să nu experimentezi această senzație.
Oboseală permanentă
Oboseala și somnolența sunt alte două simptome frecvente în primele săptămâni de sarcină. Există mai multe motive pentru aceasta, se întâmplă acest lucru, printre care lipsa somnului, activitatea mai intensă a inimii și diminuarea nivelului de fier din organism.
Amețeli
Senzația de leșin este una „clasică” în primele săptămâni. Se poate întâmpla mai ales dimineața, din cauza scăderii tensiunii arteriale. Pentru a evita leșinul, însă, de îndată ce te simți amețită, este mai bine să te întinzi și să-ți ridici picioarele mai sus decât capul pentru a lăsa sângele să curgă către creier.
Informații utile pentru fiecare graviduță, dar și pentru viitorii tătici, puteți obține de la specialiști la următorul nostru eveniment – Festivalul gravidelor, ce se va desfășura pe 3 martie. Participarea este gratuită, în bază de înregistrare.
Sursa: copilul.ro; 9months.ru