Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Medic obstetrician-ginecolog: Una din opt femei cu boală inflamatorie pelvină întâmpină dificultăți la obținerea unei sarcini

Medic obstetrician-ginecolog: Una din opt femei cu boală inflamatorie pelvină întâmpină dificultăți la obținerea unei sarcini

Inflamație a organelor reproducătoare feminine, boala inflamatorie pelvină (BIP) poate afecta uterul, trompele și ovarele. Această afecțiune poate duce la complicații precum durere pelvină cronică, sarcină extrauterină și infertilitate. Aproximativ una din opt femei cu boală inflamatorie pelvină întâmpină dificultăți la obținerea unei sarcini, susține medicul obstetrician-ginecolog, Ruxandra Dumitrescu.

Cele mai multe cazuri de boli inflamatorii pelvine rezultă în urma unor infecții vaginale sau ale colului uterin netratate (apărute în urma unor boli cu transmitere sexuală), care s-au extins. Boala inflamatorie pelvină apare cel mai frecvent la femeile cu vârste între 15 și 24 de ani, care au mulți parteneri sexuali, la cele care fac des spălături vaginale și la cele care au sterilet.

Boala inflamatorie pelvină este o infecție a organelor reproducătoare feminine, complicație cauzată adesea de unele boli cu transmitere sexuală, precum chlamydia sau gonoreea. Alte infecții care nu se transmit pe cale sexuală pot cauza și ele această afecțiune. Cele mai expuse la boala inflamatorie pelvină sunt femeile care au o boală cu transmitere sexuală pe care nu o tratează, au mai mulți parteneri sexuali sau au vârste mai mici de 25 de ani și sunt active sexual.

Cum știi că suferi de boala inflamatorie pelvină?

Multe femei nu au simptome, dar, dacă acestea apar, pot varia de la moderate la severe. Printre semnele acestei afecțiuni se numără:

- Durere pelvină, uneori severă;

- Durere în zona lombară și a rectului;

- Durere în timpul actului sexual;

- Febră;

- Oboseală;

- Secreții vaginale neobișnuite;

- Sângerare între menstruații;

- Cicluri neregulate;

- Urinare frecventă;

- Vărsături.

Aceste simptome sunt asemănătoare cu cele prezente la femeile care au chisturi ovariene, edometrioză, apendicită sau infecție urinară, așa că e necesar un consult medical amănunțit pentru un diagnostic corect.

Ce complicații poate avea

Boala inflamatorie pelvină netratată poate duce la complicații precum:

- Cicatrice care creează probleme de fertilitate;

     - Durere pelvină severă, cronicizată;

- Abces tubo-ovarian.

Cum se tratează boala inflamatorie pelvină

Dacă este diagnosticată timpuriu, această afecțiune se tratează cu succes. Totuși, tratamentul nu va putea înlătura daunele suferite de sistemul reproducător până la momentul terapiei. Cu cât aștepți mai mult înainte de a merge la medic și de a primi tratament, cu atât riști să faci complicații. 

- Tratamentul se face cu antibiotice (metronidazol, doxiciclină, cefoxitină, ceftriaxonă) și durează aproximativ 14 zile. E important să urmezi indicațiile medicului în ceea ce privește durata tratamentului și dozele prescrise. Pentru că în apariția acestei boli sunt implicate adesea mai multe tipuri de bacterii, pacientei i se poate recomanda o combinație de două antibiotice. Dacă antibioticele orale nu încep să dea rezultate după trei zile, specialistul poate recomanda fie schimbarea terapiei, fie medicație intravenoasă. De asemenea, e posibil ca și partenerul sexual al persoanei să aibă nevoie de tratament.

- Medicul poate indica spitalizarea pacientei în cazul în care aceasta fie se simte foarte rău, fie este însărcinată.

- În unele cazuri de boală inflamatorie pelvină, poate fi nevoie de intervenție chirurgicală. Deși se practică rar, operația poate fi necesară dacă este prezent un abces sau dacă au apărut cicatrice pe trompele uterine.

Cum se poate preveni boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină poate să apară fie din cauza infecțiilor transmise pe cale sexuală, fie din cauza bacteriilor normale din vagin care ajung în zona organelor reproducătoare. Astfel, afecțiunea nu poate fi mereu prevenită. Totuși, riscul poate scădea prin evitarea spălăturilor vaginale (acestea se fac doar la recomandarea medicului) și prin prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. Acestea pot fi prevenite urmând câteva indicații:

-    Folosește prezervativul. Cea mai bună metodă de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală este folosirea prezervativului de fiecare dată când ai contacte sexuale, încă de la începutul actului, înainte ca penisul să atingă vaginul, anusul sau gura.


-    Testează-te pentru a afla dacă ai vreo boală cu transmitere sexuală. De asemenea, încurajează-ți partenerul să vă testați împreună.


-    Limitează numărul partenerilor sexuali. Riscul de o boală cu transmitere sexuală este considerabil mai mic dacă ești într-o relație monogamă, în care faceți sex doar unul cu altul. Dacă ai mai mulți parteneri sexuali, e bine să discutați despre sănătatea voastră și despre cum să vă feriți de boli cu transmitere sexuală.


-    Nu face spălături vaginale decât dacă medicul ți-a recomandat acest lucru. Spălăturile vaginale dezechilibrează flora bacteriană din vagin și, în plus, poate conduce bacteriile spre alte zone precum ovare, uter sau trompe uterine, crescând riscul de boală inflamatorie pelvină.

Inflamație a organelor reproducătoare feminine, boala inflamatorie pelvină este mai frecventă la femeile tinere, cu mulți parteneri sexuali. Manifestată prin simptome precum durere pelvină severă sau sângerare între menstruații, această afecțiune trebuie tratată cât mai repede, pentru a nu da complicații grave, precum infertilitatea.

Sursa: doc.ro, foto: media.bzi.ro

Share:

Articole recomandate