Metode prin care gravida poate contribui la dezvoltarea creierului bebelușului pe timpul sarcinii
- 2018-10-12
- 15526
Specialiștii susțin că creierul unui bebeluș se dezvoltă în proporție de 70% anume în perioada sarcinii. Mai mult chiar, sistemul nervos începe să se formeze din a treia săptămână de sarcină, fiind și cel mai important sistem din organismul uman. Deci viitoarea mamă poate contribui substanțial la o dezvoltare corectă și optimă a creierului copilașului renunțând la anumite vicii și schimbându-și modul de viață, dacă până la a rămâne însărcinată acesta nu era prea sănătos. Vedeți în articol ce metode contribuie la dezvoltarea creierului bebelușului.
Renunță la fumat și/sau la alcool. Oricare dintre aceste obiceiuri sunt dăunătoare dezvoltării creierului bebelușilor, spun medicii. Studiile din domeniu le asociază pe ambele cu posibile defecte la naștere, cu naștere prematură și cu dificultăți de învățare .Efectele acestora pot fi vizibile pe tot parcursul vieții copiilor, care pot avea probleme de dezvoltare intelectuală și pot fi mai predispuși apariției unor tulburări de comportament.
Stai de vorbă cu bebelușul și citește-i cu voce tare. Un studiu din anul 2013 a arătat că micuții care au ascultat o anumită înregistrare în cel de-al treilea trimestru de sarcină au reacționat la aceasta și după ce s-au născut, în condițiile în care neuronii au fost stimulați, iar interpretarea sunetelor este posibilă pe măsură ce cortexul auditiv se dezvoltă. În același timp, experții consideră că expunerea bebelușilor la vocea mamei încă din primele luni de sarcină îi va calma pe aceștia, îi va ajuta să se simtă mai în siguranță și le va oferi acei stimuli necesari unei bune dezvoltări cognitive. Cu alte cuvinte, este esențial să le citiți și să le vorbiți bebelușilor încă din săptămâna 16 de sarcină, când aceștia încep să perceapă sunetele.
Încearcă să te expui zilnic la lumina soarelui. Medicii sunt de părere că, pentru a-ți completa aportul zilnic de vitamina D, este ideal să petreci aproximativ 20 de minute pe zi expunându-te la lumina soarelui. Cercetările din ultimii ani au demonstrat că micuții ale căror mame au avut un aport normal de vitamina D în timpul sarcinii s-au bucurat de o dezvoltare cognitivă și motorie mai bună decât a celor ale căror mame au avut deficit de această vitamină.
Consumă alimente care pot crește inteligența bebelușului. Încă din perioada în care te-i hotărât să rămâi însărcinată și pe tot parcursul sarcinii va fi foarte important să ai parte de o hrană sănătoasă. Aceasta va susține dezvoltarea bebelușului din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere intelectual. Specialiștii spun că unele dintre cele mai recomandate alimente, în sarcină, sunt: ouăle, nucile și somonul, iaurtul natural, carnea de pui și spanacul, cerealele integrale, alimente care au în componență iod, alimente care conțin vitamina D, afinele, anghinarea și roșiile.
Străduiește-te să faci multă mișcare. De exemplu, plimbările, înotul, alergarea lentă, yoga specială pentru sarcină, oricare dintre acestea te vor ajuta să-ți crești producția de endorfine, ceea ce va influența în bine dezvoltarea creierului bebelușului tău. În plus, mișcarea va intensifica fluxul sanguin în corp, inclusiv în zona abdomenului, fapt care va fi benefic în progresul dezvoltării creierului fătului.
Ascultă cât mai des muzică liniștitoare. În urma cercetărilor din ultimele decenii, s-a observat că bebelușii ale căror mame au ascultat periodic, în perioada de sarcină, muzică liniștitoare, fie că a fost vorba despre muzică clasică sau de un alt tip de muzică relaxantă, au înregistrat mai multe progrese în planul dezvoltării cognitive față de cei ale căror mame au întreprins rar acest demers. Explicația pentru acest fenomen este următoarea: pe măsură ce bebelușului i se oferă noi stimuli din exterior, rețelele sale neuronale se vor îmbogăți, iar anumite zone ale cortexului se vor putea dezvolta mai bine. Ideal este să asculți cât mai multă muzică din cel de-al doilea trimestru, când bebelușul tău va începe să perceapă sunetele.
Să te masezi ușor, pe abdomen. Și din acest punct de vedere studiile au sesizat că mamele care s-au masat periodic pe abdomen, în perioada de sarcină, au avut bebeluși mai calmi și mai bine dezvoltați din punct de vedere cognitiv decât acelea care nu au procedat așa. Cu atât mai mult cu cât vei reuși să-ți masezi abdomenul lent, pentru timp îndelungat, iar tu să fii cât mai calmă, îl va face pe bebeluș mai receptiv la atingere și îl va stimula să facă tot felul de mișcări prin care va demonstra îmbunătățirea reacției la stimuli.
Sursa: qbebe.ro; versiya.info