8 lucruri pe care să nu le mai faci în a doua sarcină
- 2017-11-06
- 23757
Odată ce ai născut primul copil, devii automat o mamă experimentată pentru eventualele sarcini. Deși, diferența este vizibilă și se simte de la una al alta, în burtica ta e din nou o inimă ce bate la unison cu a ta, iar greșelile, se spune, că de această dată nu sunt admisibile. Noi ți-am pregătit o listă de „NOT TO DO” sau ,,TO DO” în cea de-a doua sarcină. Vezi ce ți se potrivește și ia aminte!
Și să începem această listă importantă cu una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac femeile însărcinate:
1. Nu mânca pentru doi!
„Mănâncă mai mult! Acum sunteți 2”, este cel mai întâlnit sfat primit de gravide. Totodată, una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac femeile însărcinate. Sfatul vine în contextul în care dacă nu câștigă suficient în greutate, fătul nu se va dezvolta sănătos. Nimic mai greșit!, potrivit www.babycenter.com. Nutriționiștii atrag atenția asupra unui aspect important al alimentației prenatale: calitatea este mai importantă decât cantitatea! În perioada sarcinii, consumul caloric trebuie mărit doar începând cu cel de-al doilea trimestru de sarcină cu aproximativ 300 de calorii, astfel că o femeie cu greutatea normală trebuie să câștige în plus aproximativ 500 gr pe săptămână.
La fel de important este ca viitoarele mame să aibă grijă să atingă o greutate normală încă dinainte de a rămâne însărcinate și aici venim și cu cea de-a doua regulă:
2. Nu te odihni prea mult. Fă sport!
Multe femei se tot plâng că obosesc în perioada de sarcină, or, se crede că e doar un șiretlic pentru a nu mai merge la job sau a face alte lucruri. Cert este că femeile care au fost foarte active în timpul acestor nouă luni de zile, au mai făcut și sport, au avut parte de o naștere mult mai rapidă și mai ușoară. Deci, dacă în prima sarcină ți-ai permis să te „alinți”, acum e timpul să treci peste. Exercițiile Kegel, înotul, mersul pe jos, yoga, aerobicul, alergarea și joggingul, mersul pe bicicletă, urcatul scărilor și exercițiile pe aparate, dansul - sunt în așteptarea ta, unei graviduțe în formă. Și da, mai nou, sunt foarte multe săli de sport care îți oferă posibilitatea să iei cu tine și copilul de câțiva anișori.
P.S Inima trebuie să înregistreze sub 140 de bătăi pe minut și trebuie să eviți supraîncălzirea, mai ales în primul trimestru de sarcină. Bucură-te de mișcare, dar oprește-te din exerciții și raportează imediat ce observi sângerări vaginale, amețeli, stări de leșin, răsuflare întretăiată, contracții sau senzație de greață. Spune-i imediat medicului toate aceste simptome.
3. Schimbă-ți medicul
Nu generalizăm, dar în multe cazuri, părinții pentru prima dată își petrec mai mult timp alegând un cărucior decât medicul. Găsirea unui medic în care aveți încredere și cu care puteți vorbi ușor este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru început. Iar dacă prima experiență nu ți-a lăsat un gust prea dulce referindu-te le relația cu medicul, urgent începe căutările. Documentează-te foarte bine și minuțios despre cât mai multe nașteri susținute de medicul râvnit.
4. Pregătește-ți primul copil
Pentru cele mai multe mame de a doua oară, cea mai îngrijorătoare schimbare este modul în care primul lor copil se va ajusta odată cu venirea în familie a unui frățior sau surioară. Este cumva un stres pentru acesta, atâta timp cât până la moment a fost singurul căruia i se cumpărau jucării, singurul luat în brațe, drăgostit etc. iar nepregătirea lui poate duce la scene de invidie necontrolotă și nu doar. Din acest motiv, părinților le este recomandat să pregătească copilul pe tot parcursul sarcinii, iar trecerea acestuia pe patul mai mare sau alte schimbări în rutina zilnică să fie deasemena, produse treptat. Nici într-un caz, asemenea schimbări nu pot fi făscute cu doar trei luni înainte sau mai rău, după sosirea noului născut.
5. Nu face dușuri fierbinți!
Chiar dacă-s relaxante și te „trimit” repede la somn (cunoscut fiind faptul că insomniile sunt prezente în timpul sarcinii), dușurile sau băile fierbinți nu sunt indicate femeilor gravide. Dacă nu ai știut în prima sarcină, atunci nu repeta greșeala acum. Apa din timpul dușurilor și băilor ar trebui să aibă o temperatură de 36-38 de grade Celsius. Apa prea fierbinte poate constitui un pericol pentru făt, care va fi privat de oxigen și expus astfel riscului de apariție a malformațiilor congenitale.
6. Evită ceaiurile din plante
Dacă ești o amatoare înrăită a tot ce înseamnă ceai și combinații din plante și nu ai știut la prima sarcină, atunci îți zicem că ar trebui să renunți la ele. În timpul sarcinii, infuziile din plante ar trebui ocolite. În afară de ceaiurile de mușetel sau de tei, orice altă infuzie cu plante se poate dovedi periculoasă pentru sarcină. Coada șoricelului, rostopasca, obligeana, cimbrul, anasonul, feniculul, lemnul dulce, frunzele de zmeură, salvia sunt doar câteva dintre plantele interzise în timpul sarcinii.
7. Nu lăsa emoțiile să îți taie respirația, căci acum ești o mamă experimentată
Dacă la primul copil petreceai ore în șir educându-te, citind cărți, bloguri, păreri despre sarcină, copii și așa mai departe, acum experiența căpătată cu primul copil bate teoria. Deci petrece timpul productiv și educativ, dar de data aceasta implicându-i pe ambii copii (al doilea fiind încă în burtică). Citește-le lor, joacă-te, relaxează-te. Acum știi ce trebuie să faci, cum trebuie să respiri, cum trebuie să comunici cu medicul, deci stresul în cea de-a doua sarcină încearcă să-l eviți pe cât de mult posibil. Cu prima sarcină ești pe punctul de a deveni mamă. Cu a doua sarcină, ești deja mamă!
8. Du-te la spital mai devreme
A doua naștere este aproape întotdeauna mai rapidă decât prima, deoarece corpul tău știe ce să facă. Așa că fiți pregătiți cu babysitteri la dispoziție și cu geanta împachetată cu tot necesarul. Odată ce se apropie tot mai mult ziua în care veți aduce copilul pe lume, faceți și un plan rigid împreună cu medicul, ca să nu vă pomeniți că ați născut pe drum.
Informații: parents.com, totuldespremame.ro
Sursa photo: papamamaja.ru