Medic stomatolog: Sarcina este “acuzată” pe nedrept de apariția problemelor dentare
- 2019-08-09
- 2208
Acum mulți ani exista credința conform căreia în sarcină nu este bine să mergi la dentist oricât de tare te-ar durea un dinte. Acest lucru, de fapt, este un mit. Nu doar că nu este interzis, ci este chiar recomandat să mergi la medicul stomatolog dacă ai dureri.
Modificările hormonale care au loc în sarcină pot determina o serie de probleme de natură dentară. De exemplu, o mulțime de viitoare mămici dezvoltă gingivita de sarcină. Altele au dureri din cauza cariilor dentare și nu merg la stomatolog de frică să nu dăuneze fătului. Acestea fiind concepții greșite. Conform specialiștilor, sunt unele afecțiuni care se pot agrava rapid în lipsa tratamentului prompt.
„Contrar părerii generale, sarcina nu provoacă probleme dentare majore. Nu sarcina în mod direct. Dar contează foarte mult preocuparea pe care o pacientă a avut-o pentru sănătatea dentară înainte de sarcină. Mai ales că în sarcină se modifică, uneori radical, tot complexul psiho-emoțional al femeii gravide, din multiple motive. De exemplu, la o femeie care nu s-a îngrijit în mod special de sănătatea dentară, poate nu a făcut niciun control stomatologic ani de zile înainte de a rămâne gravidă, nu ne vom aștepta să devină preocupată de dinți când rămâne gravidă. Mai mult, e posibil să neglijeze și mai mult decât înainte igiena orală dacă asta nu era o rutină riguroasă”, susține medicul stomatolog din România, Augustin Șerban.
Conform medicului, pragul durerii este posibil să scadă mult în sarcină. Astfel apare situația în care dinții încep să doară în sarcină. „Totul este pus în mod incorect ca o fatalitate pe seama sarcinii. Problemele existau dinainte, însă erau asimptomatice. Sarcina cel mult a creat în mod indirect condiții să devină simptomatice. Prin contra-exemplu, o pacientă care a mers cu regularitate la tratament și control stomatologic înainte de a rămâne gravidă va avea grijă de dantură și în sarcină. De aceea, sarcina este acuzată pe nedrept de apariția problemelor dentare”, precizează medicul stomatolog.
De asemenea, specialistul menționează că uneori putem vorbi de o gingivită de sarcină, care apare pe fondul modificărilor hormonale. Rar se manifestă violent, și asta atunci când sunt și alți factori favorizanți.
„Gingivita de sarcină apare de regulă ca orice gingivită. Din cauza plăcii bacteriene. Ca și particularitate, din cauza modificărilor hormonale, este posibil ca gingia să fie mai sensibilă, să sângereze mai ușor, prin urmare periajul să devină mai dificil. Se creează un cerc vicios: nu ne putem peria din cauza gingivitei, iar gingivita se accentuează din cauza lipsei igienei corespunzătoare. Este momentul în care o igienizare într-un cabinet stomatologic face minuni”, explică Augustin Șerban.
Adesea auzim că în sarcină frecvența cariilor crește foarte mult. Însă, realitatea nu e chiar așa. „Nu am observat că ar crește frecvența cariilor în sarcină. Da, sunt paciente care au carii, dar sunt vechi și care sunt depistate în timpul sarcinii și în mod eronat asociate sarcinii. Tratamentul lor se realizează aproape la fel ca și cum nu ar fi sarcină, cu particularități legate de anestezie, dar și cu perioada de evoluție a sarcinii. Ca regulă generală, recomandăm tuturor pacientelor care planifică o sarcină să trateze absolut toate problemele dentare înainte de a obține sarcina. Aici devine foarte importantă colaborarea interdisciplinară stomatolog-obstetrician”, a declarat medicul stomatolog.
Sursa:copilul.ro