Atenție! Retinoizii din creme sunt de evitat în sarcină
- 2019-05-31
- 2819
Deşi unele produse cosmetice sunt populare şi folosite frecvente de către femei, imediat ce rămân însărcinate trebuie să oprească folosirea lor. Retinoizii prezenţi în cremele antirid, dar şi în cele antiacnee, trebuie să nu mai fie folosiţi atunci când rămâi însărcinată conform explicaţiilor oferite de dr. Elena Martin, medic estetician.
În sarcină sunt recomandate produsele dermatocosmetice de igienă şi îngrijire care au o bună toleranţă şi siguranţă şi care au un conţinut restrâns de componente chimice precum parabeni, sulfaţi, metale grele, coloranţi, parfumuri sintetice. Totodată există o serie de substanţe interzise în sarcină. „Printre substanţele nepermise sunt retinoizii, care sunt un ingredient frecvent întâlnit în produsele antirid sau antiacnee. Este important să se citească cu atenţie lista de ingrediente pentru a fi siguri că tratamentul nu conţine substanţe dăunătoare pielii sau fătului” atrage atenţia medicul.
În sarcină, schimbările hormonale, modificările circulaţiei şi efectele mecanice ale sarcinii pot avea repercusiuni asupra pielii gravidelor. În privinţa modificărilor induse de schimbările hormonale, hiperpigmentarea şi acneea sunt cele mai frecvent întâlnite.
„Hiperpigmentarea sau melasma se poate manifesta atât la nivelul feţei, unde apar pete maronii pe obraji sau buza superioară, cât şi la nivelul corpului, unde se manifestă prin pigmentarea mameloanelor şi a organelor genitale” a adăugat medicul. În afară de fluctuaţiile hormonale din timpul sarcinii, alţi factori implicaţi în apariţia melasmei sunt factorul genetic şi radiaţiile UV.
„Acneea poate să apară atât la femeile care nu s-au mai confruntat cu această problemă niciodată, cât şi la cele care nu sunt străine de această afecţiune. Este mai severă în primul trimestru de sarcină, apoi se diminuează, iar după naştere pielea revine de obicei la normal” explică dr. Elena Martin.
Sursa: csid.ro; isclinical.ru