14 alimente de care are nevoie o femeie însărcinată
- 2017-07-05
- 11407
O gravidă trebuie să fie mai atentă la ceea ce mănâncă deoarece acum, în burtica ei, se dezvoltă o nouă viață, iar organismul viitoarei mame are nevoie practic triplă de elemente nutritive. În ceea ce urmează găsiți 14 alimente care sunt foarte importante în alimentația mămicilor cu burtici.
1. Fulgi la micul dejun
Toate gravidele știu despre necesitatea acidului folic, dar uită despre vitaminele din grupa B. La drept vorbind, acidul folic tot este o vitamină, mai exact B9. Majoritatea vitaminelor din grupa B se conțin în fulgii și terciurile din cereale. Dați preferință terciurilor care conți 4 și mai multe tipuri de crupe, iar de fulgii de porumb glazurați e mai bine să uitați, căci nu aduc mari beneficii organismului.
2. Pâine din făină integrală
Dacă nu ați făcut-o până acum, atunci e cazul să înlocuiți toate produsele făinoase cu altele analoge doar că din făină integrală. Aceasta vă va asigura cu fibrele necesare pentru activitatea normală a intestinelor și veți primi o sursă de fier și zinc.
3. Leguminoase
Toate gravidele necesită un surplus de proteine, iar leguminoasele precum fasolea și lintea sunt bogate în proteine de origine vegetală. Plus la aceasta, leguminoasele mai conțin și acid folic.
4. Broccoli
Acesta este foarte util pentru femeia gravidă, conține calciu, antioxidanți și chiar Vitamina C. Broccoli ajută la asimilarea fierului .
5. Lapte
În timpul gravidității organismul femeii are nevoie de foarte mult calciu, iar cea mai bună sursă este laptele. Un pahar de lapte conține aproape jumătate din zona zilnică de calciu. Consumați lapte cu procentajul de grăsime normal, de 2,5-3,5, căci pentru asimilarea calciului este necesară grăsimea din lapte.
6. Banane
Acestea conțin kaliu care vă oferă mai multă energie. Plus la aceasta, banalele se asimilează ușor și ar putea să vă ajute la combaterea grețurilor.
7. Carne slabă
Necesarul de fier, ca și cel de calciu, practic se dublează pentru femeile gravide. O sursă bună de fier este carnea slabă, iar pentru asimilarea bună a fierului e bine să o consumați cu varză sau verdeață.
8. Cașcaval
Acesta la fel este o sursă bună de proteine și de calciu. Însă nu toate tipurile de cașcaval pot fi consumate în această perioadă, respectiv e mai bine să renunțați la cele cu mucegai.
9. Ouăle
La unele gravide apare intoleranța pentru carne, iar ouăle servesc drept o soluție în acest caz. O omletă cu legume este mâncarea ideală pentru viitoarea mămică.
10. Verdeața
Spanacul, pătrunjelul, mărarul și altele care au culoarea verde întunecat sunt o sursă bună de acid folic și fier. Străduiți-vă ca practic fiecare masă să conțină verdeață și legume.
11. Portocale
Acestea în special se potrivesc femeilor care nu pot consuma circa 2 litri de apă pe zi. Aceste fructe constau în mare parte din lichid de aia vor ajuta la hidratarea organismului, plus că mai sunt bogate și în Vitamina C și fibre.
12. Nuci și ulei vegetal
Grăsimile sunt foarte importante pentru dezvoltarea creierului fătului. Dar nu întreceți măsura și consumați o mânuță de nuci pe zi și 2 linguri de ulei. Totuși, dacă ați înregistrat cândva măcar și o mică reacție alergică la nuci, e mai bine să le excludeți din regim.
13. Fructele uscate
Acestea sunt o soluție bună pentru gustări și pentru a renunța la dulciuri. Dar aveți grijă să luați fructele uscate natural, care nu sunt prăjite și pline de zahăr. Totodată, țineți minte că fructele uscate iau multă apă din organism și atunci când le consumați trebuie să beți mai multe lichide.
14. Terciul din ovăz
Ajută la controlul colesterolului în sânge și la combaterea foamei. Nu luați fulgi cu tot felul de adaosuri, ci terci obișnuit.
Informații și foto: parents.ru